Evacuarea și demolarea spațiilor comerciale a început de miercuri dimineață din stația Ștefan cel Mare, a anunțat Ministerul Transporturilor. Primele demolări sunt făcute de către angajații ADP Sector 2, primarul Sectorului 2 Radu Mihaiu fiind și el prezent la acțiune. Tot miercuri ar urma să fie evacuate spațiile comerciale din stația Pipera. Termenul limită pentru eliberarea spațiilor comerciale de la metrou a expirat vineri, 2 aprilie.

Demolarea magazinelor de la metrouFoto: AGERPRES

UPDATE

16.10 Ministrul Transporturilor, despre demolările chioșcurilor de la metrou: „O epocă de tranziție de încheie, o epocă a civilizației și a legalității începe” / „Scandalul făcut de oamenii liderului de cartel Rădoi e o ultimă zvâcnire a mafiei”

14.37 Radu Mihaiu promite soluții pentru comercianții cu chioșcurile demolate de la metrou: Nu meritau să fie puși în această situație

13.31 În sectorul 6, demolarea chioșcurilor de la metrou va începe vineri. Ciucu: Mizeria tranziției trebuie să ajungă la sfârșit

13.00 La prânz cordoane de jandarmi au apărut în jurul spațiilor comerciale, în condițiile în care situația a devenit tensionată. Proprietarii chioșcurilor au schimbat replici cu primarul sectorului 2, Radu Mihaiu dar și cu directorul Metrorex, Ștefan Paraschiv, filmat încercând să deschidă un spațiu cu ranga, notează Mediafax.

„N-au voie... Nu ție rușine să pui mâna pe rangă, nesimțitule” se aude cum strigă un comerciant în timp ce șeful Metrorex pune mâna pe rangă și începe să forțeze ușa chioșcului.

„Hai că nu poți, fraierule”, strigă o femeie din spatele jandarmilor când șeful de la Metrou eșuează la prima încercare de a deschide ușa chioșcului.

„Poliția și jandarmii nu au altceva de făcut decât să asiste cum un director... pus tot de lume să dea drumul și să spargă magazinul. Praful să se aleagă de tine! Javră ordinară! Hai intră în magazin, jegule”, strigă o altă femeie.

11.50 La fața locului s-a iscat un scandal după ce mai mulți comercianți i-au cerut primarul sectorului 2 să înceteze evacuările, reclamând acțiunea ca fiind ilegală. În replică, Radu Mihaiu a susținut că autoritățile sunt îndreptățite să evacueze spațiile pentru că nu au avize de securitate și nu au fost ridicate cu autorizații de construire.

---

Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2 a declarat la fața locului că Primăria pe care o conduce a primit de la Metrorex sesizări că există chioșcuri ridicate pe domeniul public din cadrul stațiilor de metrou care nu au autorizație de construire și că, potrivit controalelor interne, sunt un pericol în caz de evacuare de urgență. Mihaiu spune că Poliția Locală S2 a făcut verificări și au constatat că lucrările s-au făcut ilegal.

„Cât timp se construiește ilegal pe spațiul public nu putem avea pretenția că ne civilizăm”, a afirmat edilul.

„Marfa din chioșcurile care au fost evacuate va fi preluată cu proces verbal și depozitată, iar proprietarii vor putea să o recupereze”, a precizat Mihaiu.

Mihaiu a spus că șase magazine din stația Ștefan cel Mare vor fi evacuate, două la Pipera și alte câteva la stația Piața Iancului până la finalul săptămânii.

---

Sursă foto: AGERPRES

Metrorex a anunțat de vinerea trecută că termenul pentru eliberarea spațiilor comerciale a expirat, iar că din această săptămână vor începe procedurile de evacuare.

Compania Metrorex spune că din 2018 a expirat contractul cu sindicatul USLM condus de fostul parlamentar PSD Ion Rădoi prin care formațiunea sindicală închiria spațiile comerciale. Totodată, Metrorex spune că spațiile comerciale sunt un pericol pentru siguranța cetățenilor și că pentru acestea nu au fost identificate autorizații de construire emise.

„Compania Metrorex avertizează, pe această cale, că termenul acordat pentru eliberarea spațiilor comerciale, care funcționează ilegal pe domeniul public al statului, expiră la miezul nopții. Contractul de asociere în participațiune dintre Metrorex și firma sindicatului USLM a expirat din anul 2018, ocuparea domeniului public făcându-se fără drept, în prezent”, transmite Metrorex într-un comunicat.

„De asemenea, pentru spațiile comerciale nu au fost identificate autorizații de construire emise.

Pericolul pe care acestea îl reprezintă pentru siguranța călătorilor și a infrastructurii de metrou este unul iminent pentru că:

● spațiile reprezintă obstacole în calea de evacuare în caz de urgență;

● îngreunează accesul la hidranții interiori;

● nicio construcție după 2010 nu are aviz ISU.

Pentru corecta informare a publicului, reiterăm faptul că stațiile de metrou reprezintă proprietate publică a statului, dată în concesiune companiei Metrorex”, anunță compania.

„Ocuparea fără drept a domeniului public al statului este o încălcare flagrantă a legii. Lipsa autorizației de construire și nerespectarea normativelor de siguranță reprezintă o adevărată urgență de siguranță și ordine publică”, mai transmite Metrorex.

Vezi și:

Reamintim că Metrorex a transmis în data de 25 martie o somație către firma sindicatului condus de Ion Rădoi să dezafecteze „în regim de urgență” spațiile comerciale pe care le administrează în stațiile de metrou din Capitală, spații comerciale prin care sindicatul încasează 75% din chirii.

A doua zi, o parte din sindicaliștii conduși de Ion Rădoi și o parte din lucrătorii din spațiile comerciale au blocat circulația metroului printr-un protest spontan care a ținut metroul bucureștean pe loc aproape o zi întreagă. Blocarea metroului bucureștean a generat o pagubă directă de circa 2,8 milioane de lei, a anunțat ulterior Metrorex.

CITEȘTE ȘI: