„Un început bun de săptămână pe infrastructură. Începe ridicarea platformei de lucru la Podul suspendat de la Brăila”, a anunțat luni ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă. Potrivit acestuia, cu platforma respectivă, denumită ”catwalk” în termeni tehnici, vor fi trase cele două cabluri de oțel peste pod, care vor susține tablierul.

Podul peste Dunăre de la Brăila și platforma care va ridica cablurile de oțelFoto: Catalin Drula / Facebook

„Ridicarea totală a platformei de lucru se finalizează în 2 luni și jumătate, dar lansarea efectivă a cablurilor merge în paralel cu acest proces și începe la vară. Cablurile cântăresc împreună nu mai puțin de 6.700 de tone, iar fiecare dintre ele are o lungime de 2 km”, a detaliat ministrul.

Potrivit acestuia, construcția drumurilor de legătură cu Podul a început pentru primii 7 km și în perioada imediat următoare vor intra în șantier și restul până la 23 de km.

În ianuarie, ministrul Drulă recunoaștea într-un interviu pentru HotNews.ro că demararea cu întârziere a lucrărilor la drumurile de legătură va face din Podul peste Dunăre de la Brăila „un muzeu”.

„Spun de pe acum, un an va rămâne podul frumos, nou, al treilea ca lungime pod suspendat din Europa... va rămâne un an, 2023 dacă nu mă înșel... va rămâne un muzeu, acel termen pe care l-am popularizat. Asta ca urmare a unor inacțiuni din trecut pe care acum încercăm să le reparăm din mers”, a explicat Drulă.

Ministrul a spus totuși că pe parcursul anului 2021 vor fi accelerate unele lucrări pentru a recupera din decalaje.