VIDEO Drumul expres din beton către podul Giurgiu-Ruse: „Sperăm ca proiectul să ne arate că porțiunea de beton de pe A2 a fost doar un "accident nefericit", iar astfel de șosele pot fi o soluție în România”

de Victor Cozmei     HotNews.ro


Drum expres spre Vama Giurgiu
Foto: Captura YouTube
Un nou drum expres se construiește lângă Giurgiu, o șosea nouă care ocolește orașul și ajunge direct în vama cu Bulgaria, un proiect care a început să prindă contur în teren, și pe care Transporturile îl vor finalizat chiar în acest an. Calea de rulare va fi realizată din beton de ciment rutier (BCR) clasa 5. „Sperăm că acest proiect ne va dovedi că porțiunea de beton București-Fundulea de pe A2 a fost doar un "accident nefericit" și că șoselele din beton pot fi o soluție pentru drumurile din România”, apreciază Asociația Pro Infrastructura.

„Noua șosea va avea două benzi pe sens și separator median. De remarcat că va fi din beton (în loc de asfalt), tehnologie foarte rar folosită în țara noastră. Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat pe 21 octombrie 2020, așadar termenul de finalizare este aprilie 2022”, notează Asociația Pro Infrastructura (API), care a publicat și o filmare din dronă.

„După aproape 7 luni, constructorul austriac Porr a ajuns deja la un stadiu de execuție de 33%, fiind atacat tot traseul în lungime de 5,72 km. Se lucrează la toate structurile (podețe, pasaje). Există însă trei zone unde nu se vede nicio "mișcare" la relocarea liniilor electrice aeriene (LEA) ai căror stâlpi sunt în continuare în mijlocul terasamentului. Cerem beneficiarului (CNAIR) să se implice în accelerarea procedurilor birocratice necesare!”, atrage atenția asociația.

„Pentru ultima fază a realizării căii de rulare, urmează instalarea unei stații speciale de beton, apoi așternerea așa-numitului beton de ciment rutier (BCR) clasa 5. Sperăm că acest proiect ne va dovedi că porțiunea de beton București-Fundulea de pe A2 a fost doar un "accident nefericit" și că șoselele din beton pot fi o soluție pentru drumurile din România”, susține API.

„Mai ales că această variantă va fi utilizată preponderent de traficul greu (camioane) care, după cum ne arată experiența, provoacă apariția "șleaurilor" în asfalt, mai ales în zonele cu timpi lungi de așteptare, așa cum sunt Punctele de Trecere a Frontierei (PTF)”, mai apreciază Asociația.Drumul spre Vama Giurgiu, cu calea de rulare din beton - „Un proiect pilot”


Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, explica recent că noul drum va fi unul expres și va fi realizat din beton.

„Avem un proiect de care eu sunt foarte mândru că îl facem. La intrarea dinspre Bulgaria, la Giurgiu, ne vom urca pe un drum nou, un drum expres, ca o autostradă de 6 kilometri, care ocolește complet Giurgiu și ne scoate în DN5 la nord de oraș. Este un drum cu patru benzi, cu separare pe mijloc, realizat din beton. E o premieră după experimentul eșuat din anii '90 București-Fundulea. Soluția de atunci a dat greș. A fost un exemplu de așa NU”, a explicat ministrul Drulă.

„Acum CNAIR s-a gândit bine să înceapă cu un proiect micuț, un proiect pilot, pentru că astfel de drumuri și autostrăzi din beton se fac în multe alte țări și există analize că pe un ciclu de costuri, pe durata de viață a drumului, devine mult mai ieftin. Lângă Giurgiu se va lucra mecanizat de către o firmă austriacă ce a mai făcut în România piste de aterizare din beton, deci ar trebui să iasă totul brici”, a declarat Drulă.

„Scăpăm de acea rușine de drum până când intrăm în Vamă. Firma austriacă a promis că-l livrează la finalul anului”, a mai spus ministrul.

Drumul de legătură se desprinde din DN 5, la km 56+197, printr-o intersecție giratorie și se continuă spre sud, intersectându-se cu DN 5 și DJ 507, printr-un alt sens giratoriu la km 62+404. Drumul ajunge în sensul giratoriu de la punctul vamal prin Strada Unirii, aceasta urmând a fi reabilitată la 2 benzi pe sens, cu aceeași structură ca a variantei ocolitoare.

Drum de legătură DN5 - Vama Giurgiu

Lungime: 5,72 km
Constructor: PORR Construct
Valoare: 107 mil lei. fără TVA
Contract semnat în: 19.11.2019 (proiectare și execuție)
Lucrări începute: 21 octombrie 2020
Termen contractual: Q4 2022
Finalizare posibilă: Q4 2021Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

19260 vizualizari

 • 0 (22 voturi)    
  autostrăzi din beton? (Luni, 17 mai 2021, 19:32)

  nick24 [utilizator]

  cu rosturi de dilatație umplute ( cu ce?) la câțiva zeci de metri?
  Nu sună bine nici pt șoferi nici pt mașini!
  • -10 (18 voturi)    
   Si se mai intreaba (Luni, 17 mai 2021, 19:59)

   alibaba_zeul_meu [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   de ce nu isi cumpara romanul masina noua.

   Romanul nu-si permite ca sa cheltuiasca 25.000 odata la 5 ani.

   Rupti de realitate.
  • +14 (20 voturi)    
   Avantaje și dezavantaje (Luni, 17 mai 2021, 20:02)

   aqualung [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   Sunt plusuri și minusuri. Un aspect important e că nu trebuie să te zgârcești la început, așa cum s-a făcut pe A2. Dacă o faci bine de la început, rosturile acelea nici nu se simt; și apoi nici nu te mai chinui cu mentenanța zeci de ani de acum înainte. Dacă era asfalt, mai ales banda de tiruri trebuia refăcută aproape anual. Ideea e bună în locul ăsta, și e bine că o face Porr, nu vreo firmuliță oarecare.
   • +3 (15 voturi)    
    Am mers acum càtiva ani (Luni, 17 mai 2021, 20:22)

    nick24 [utilizator] i-a raspuns lui aqualung

    Pe una din beton, prin nordul Italiei, cred spre Austria și făcea : Zbang-zbang la fiecare 2 secunde. Te face de cap! amvelopele, bucșele și amortizoarele se duc mai repede!
    • +15 (15 voturi)    
     Aici discutam de 5 km inainte de vama (Luni, 17 mai 2021, 23:39)

     sile_v [utilizator] i-a raspuns lui nick24

     Nu e o autostrada de mare viteza.

     Inclin sa cred ca e o optiune buna, tinand cont de numarul mare de tiruri.
     • +6 (6 voturi)    
      Trafic greu+staționare+căldura=sosea beton! (Marţi, 18 mai 2021, 6:35)

      Rower [utilizator] i-a raspuns lui sile_v

      Autostrăzile de beton sunt adecvate pentru trafic greu intens, staționari frecvente pe carosabil și căldura mare. Nu cred ca drumul expres de beton care ocolește localitatea Remus și Giurgiu este o eroare.

      Vezi: https://www.quora.com/Why-are-some-roads-made-with-concrete-and-some-with-asphalt

      Citat:
      "VIDEO Drumul expres din beton către podul Giurgiu-Ruse: „Sperăm ca proiectul să ne arate că porțiunea de beton de pe A2 a fost doar un "accident nefericit", iar astfel de șosele pot fi o soluție în România”"
  • +13 (17 voturi)    
   ei, nu ... (Luni, 17 mai 2021, 21:11)

   CalugaruVaxile [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   Din Arizona pina in Florida, toate statele din sud au autostrazi de beton. Sint excelente. Singura chestie e ca rularea e zgomotoasa
  • +4 (4 voturi)    
   Da, se poate. (Marţi, 18 mai 2021, 7:57)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   Să nu faci comparație cu sectorul Fundulea unde sa furat pe rupte. Este stilul clasic al PSD de a fura, se fac parțial lucrările de fundații, pe ideea că cei subteran nu se vede. Miron Mitre știe de ce, la fel și Adrian Năstase, care au moșit hoția. Un nod de dilatație bun nu se face cum vezi pe Fundulea și alte locuri prost făcute. Nodul Y este cel recomandat, dar au făcut ceva ochiometric nici V ,ni II.
  • +2 (2 voturi)    
   Ia scoate capul din barlog, (Marţi, 18 mai 2021, 10:14)

   1anonim [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   si dute la PORR acasa, in Austria, sa vezi autostrazi din beton. Hai sa lasam mentalitatea de casa cu closet in fundu curtii, si sa deschidem ochii.
 • -7 (27 voturi)    
  Da (Luni, 17 mai 2021, 19:51)

  mitg [utilizator]

  "autostrăzi din beton se fac în multe alte țări și există analize că pe un ciclu de costuri, pe durata de viață a drumului"

  Am vazut in Algeria si China. Ambele au fost experiente neplacute dpdv rutier.

  Am vazut si in Germania ... in poze vechi si "de demult", fiind inlocuite de proaste ce sunt.

  Asta este o prostie totala. Cartonas rosu.
  • +9 (13 voturi)    
   Bruxelles-Liège E40 (Luni, 17 mai 2021, 20:05)

   sfarleaza [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   Are o portiune destul de lunga in beton. Soferilor li se zbarleste parul de fiecare data cand intra pe portiunea betonata. Vibratii, zgomot infernal
  • +16 (18 voturi)    
   autostrazi din beton (Luni, 17 mai 2021, 20:07)

   nicoR [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   sunt peste tot unde viteza e mica si vara 40 grade . vezi centura Vienei, Budapestei, toata zona Meyerling de langa Viena, etc
  • +11 (11 voturi)    
   nu e adevarat (Luni, 17 mai 2021, 22:04)

   Motanul_incaltat [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   SUA e plina de sutostrazi din beton.
   In afara de asta tine cont ca pe drumul ala vor sta tirurile asteptand sa intre in vama.
 • -2 (14 voturi)    
  "Sa facem autostrazi din beton armat..." (Luni, 17 mai 2021, 20:18)

  delavrancea [utilizator]

  ...sa dam de lucru la laminoare...
  Asa sugera in plina criza economica Moise Guran.
  Acuma sa ne dam si noi cu parerea ca tatele.
  Un drum cu o fundatie buna din piatra sparta pe care se astern straturi conform realizate din beton asfaltic rezista la traficul greu.Da repet, sa fie pus in opera ce trebuie.
  Asfaltul se recicleaza mai ieftin si mai usor, betonul ...
  Cine stie cum o arata viitorul ca tehnologie de transport.
  Turnati ba betoane!
 • -1 (15 voturi)    
  Aiurea, cea mai proasta idee. (Luni, 17 mai 2021, 20:22)

  Fu Leng [utilizator]

  Nush cum se poate la altii, din asfalt, tiruri la greu si rezista ani buni. Poate nu se fura, la formula?
 • +6 (14 voturi)    
  Lol (Luni, 17 mai 2021, 20:41)

  HP [utilizator]

  Trebuie sa fii meserias sa faci autostrada de beton fara rosturi dilatate care iti omoara masina.

  Colegii au mentionat cateva exemple mai sus, "bag" si eu A4 - Madrid - Cordoba - Sevilla, sectorul de vreo 60 de km pana pe la Ciudad Real e din beton, cam ca ala catre Fundulea.

  Si daca nici spaniolii nu fac autostrazi...

  Bine, segmentul ala e facut prin '88, poti sa o iei pe AP4 ca varianta alternativa...

  Ideea e ca betonul nu pare tocmai ok pentru drumuri.
  • +4 (6 voturi)    
   Google (Luni, 17 mai 2021, 22:34)

   CalugaruVaxile [utilizator] i-a raspuns lui HP

   vezi pe Google Street view I10 in Houston Tx. Sau Grand Parkway. Sau Westpark Tollway. Imagini de la "firul ierbii"
 • +5 (5 voturi)    
  DN2 din asfalt turnat acum 20 de ani (Luni, 17 mai 2021, 21:55)

  nick24 [utilizator]

  ține și acum! Și are condițiile cele mao grele: vara +40 grade, iarna -10-20 grade.
  Formula e secretă, că i-ar nenoroci pe toți care asfaltează DN1, inclusiv ieșirea din București de 2 ori pe an și nu numai!
  • +2 (2 voturi)    
   reteta de asfalt cu polimeri/poliperi ;-) (Marţi, 18 mai 2021, 13:12)

   Elfu [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   mai mult de 20 de ani. sectoarele care nu au fost atinse sunt nemaipomenit de bune...

   unde si-au bagat coada ca sa directioneze ceva bani - zonele alea trebuiesc refacute constant ca nu tin.

   apropo, ati vazut cat de valurita e suprafata pe centura capitalei chiar inainte de autostrada spre ploiesti venind dinspre DN1 ? Si e lucrare noua de luna asta ... probabil au folosit asfalt prea rece si nu au reusit sa il aplatizeze ... si sigur o sa fie receptionata asa cum e ... bataie de joc.
 • +7 (7 voturi)    
  accident nefericit PSD Nastase! (Luni, 17 mai 2021, 22:06)

  I [utilizator]

  da, psd este un accident nefericit. Drumul ala a fost facut de Nastase pe cand nu se dadea la televizor cat se fura.
 • +11 (11 voturi)    
  Acum vreun an si jumatate (Luni, 17 mai 2021, 22:36)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  A fost un documentar despre cum se construiesc autostrazile in SUA, undeva pe langa marile lacuri. Nu stiu cum se face dar ,,fraierii" astia de americani le construiau din beton iar garantia data de firma constructoare era de 40 de ani ! Da, repet, 40 de ani.
  Si cand te gandesti ca in Romania garantia unui drum e mai mica ca a unei conserve.
 • +9 (9 voturi)    
  Oare ? (Marţi, 18 mai 2021, 0:19)

  danmarian [utilizator]

  In Romania nu avem o FOARTE VECHE sosea din beton ? Bucuresti - Pitesti. Vechea sosea construita inainte de ultimul razboi mondialm- Calarita de tancurile rusesti - dar INCA in buna stare !!! CuROSTURI umplute cu asfalt si FARA deplasari - in urma dilatarii ca la autostrada zisa a Soarelui . A fost executata de italieni.
 • +5 (7 voturi)    
  Autostrazi din beton sunt si in Marea Britanie... (Marţi, 18 mai 2021, 0:23)

  ovimunt [utilizator]

  Si ti se zburleste parul in cap cand mergi pe ele. Stiu o portiune pe M25 pe care am mers si eu si pe care efectiv te ia de cap...
  https://www.getsurrey.co.uk/news/surrey-news/bumpy-m25-road-surface-junctions-16038936

  Adevarul e ca sunt si portiuni mult mai bune, pe M1 de exemplu, unde nici nu-ti dai seama ca e de beton. Deci de putut se poate, doar sa fie facuta bine.
 • +3 (3 voturi)    
  Beton (Marţi, 18 mai 2021, 6:49)

  Invincible [utilizator]

  In Banat, Anina, acolo unde a făcut Elena Ceaușescu termocentrala pe șisturi bituminoase, drumurile sunt din beton. Eu am plecat de acolo după Revoluție iar drumurile sunt la fel ca atunci.
 • +4 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 18 mai 2021, 6:52)

  [anonim]

 • -2 (2 voturi)    
  autostrada cea mai buna (Marţi, 18 mai 2021, 7:55)

  mongolul [utilizator]

  e din beton, cu un strat subtire de asfalt, deasupra, pentru a acoperi rosturile dintre placi.
  Daca nu vreti sa privatizati domeniul contruirii si exploatarii autostrazilor... Parca ati fi comunisti. (Mai stii?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by