Șase ani - mai mult probabil decât va dura proiectarea și construcția propriu-zisă, atât a durat realizarea Studiului de Fezabilitate (SF) pentru un tronson de autostradă de nici 70 de kilometri între Sibiu și Făgăraș. Un contract lansat încă de pe vremea lui Dan Șova și care s-a derulat chinuit într-un interval în care alte autostrăzi s-au construit de la zero. „Este clar un exemplu de AȘA NU”, a explicat pentru HotNews.ro ministrul Transporturilor Cătălin Drulă, care a dat ca termen luna august pentru licitarea proiectării și execuției autostrăzii propriu-zise.

Autostrada Sibiu - FagarasFoto: Hotnews

Info pe scurt:

  • O „banală” revizuire a unui studiu de fezabilitate a ajuns să dureze șase ani, în loc de un an și jumătate cât era inițial prevăzut. Practic, realizarea studiilor a durat mai mult decât va va dura, probabil, proiectarea și execuția propriu-zisă.
  • Licitația pentru SF-ului autostrăzii Sibiu - Făgăraș a fost lansată încă de pe vremea lui Dan Șova la Transporturi. „E un exemplu de așa nu”, spune ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă.
  • „Cauza principală a întârzierii acestei autostrăzi a fost lipsa de interes politic pentru acest proiect. În august vrem să scoatem la licitație proiectarea și execuția pentru această autostradă”, a declarat Drulă pentru HotNews.ro.
  • „E o vină împărțită”, spune Asociația Pro Infrastructura. „Birocratic s-au mișcat foarte prost, n-au fost făcute plăți. Dar și proiectantul a întârziat lucrarea, s-a folosit de toate portițele tehnice și legale ca să prelungească lucrarea. S-a tras foarte mult de timp la partea de stabilire a traseului”.
  • După ani și ani și discuții asupra traseului, HotNews.ro publică într-o hartă interactivă pe unde vor trece cei circa 68 de kilometri de autostradă, precum și cei circa 5 km de drum de legătură de lângă Făgăraș.
  • Deși neoficial se vorbește de autostrada de la Sibiu la Făgăraș ca având indicativul A13, continuând mai departe pe relația Brașov - Bacău, CNAIR a transmis la solicitarea HotNews.ro că, se pare, viitorul drum de mare viteză va avea un alt indicativ.

Revizuirea studiului de fezabilitate pentru Sibiu - Făgăraș, de la drum expres, la autostradă. O licitație pe repede înainte lansată de pe vremea lui Dan Șova

În 2014, când Dan Șova trăgea frâiele infrastructurii rutiere, Compania de Autostrăzi scotea la licitație pe bandă rulantă contracte de studii de fezabilitate. Unul din acele contracte se referea la revizuirea SF-ului pentru autostrada Sibiu - Brașov, un proiect care înainte de acel moment era gândit doar ca drum expres.

Inițial, licitația avea un termen complet nerealist: 4 luni pentru revizuirea studiului de fezabilitate. Ulterior datele contractuale au fost modificate, iar în aprilie 2015 era semnat contractul de circa 16,3 milioane de lei cu Consitrans, cu termen 17 luni.

Oficial lucrările la SF au început în mai 2015, dar s-au împotmolit în probleme birocratice, iar un an întreg a fost suspendat din lipsă de finanțare.

A urmat apoi o lungă dezbatere între CNAIR, Consitrans și Jaspers privind traseul autostrăzii, iar abia în 2019 au început primele foraje geotehnice pe traseu.

Proiect: Revizuire Studiu de Fezabilitate - Autostrada Sibiu - Făgăraș

Lungime: cca 68-70 km + drum de legătură la Făgăraș

Antreprenor: CONSITRANS

Valoare: 16.313.855,49 FARA TVA

Contract semnat: 07.04.2015 (începere 11.05.2015)

Termen inițial de finalizare: 17 luni

Dată finalizare (realist): Q3 2021

HARTĂ INTERACTIVĂ - AUTOSTRADA SIBIU - FĂGĂRAȘ

View larger map

---

Cătălin Drulă, despre autostrada Sibiu - Făgăraș. „În august scoatem la licitație proiectarea și execuția”

„Derularea acestui studiu de fezabilitate este clar un exemplu de “așa nu” când ne uităm la durata sa enormă”, a declarat pentru HotNews.ro ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă.

„Am putea intra în detalii tehnice, spre exemplu, cum pentru un astfel de proiect există o plată mare la final, iar din lipsa de finanțare în derulare, rezultă și interes și capacitate scăzută a prestatorilor. Dar, după mine, cauza principală a întârzierii acestei autostrăzi a fost lipsa de interes politic pentru acest proiect”, a mai spus Drulă.

„Pentru mine în acest moment, dincolo de întârzierile din trecut, e mai important să îl finalizăm și să avem cât mai repede un constructor pentru acest tronson de autostradă. Ultima etapă rămasă este obținerea acordului de mediu cu țintă luna iulie, iar în august vrem să scoatem la licitație proiectarea și execuția pentru această autostradă”, a spus Drulă

Pro Infrastructura: „La un astfel de proiect doi ani ar dura studiile și doi-trei ani ar dura execuția"

„La un astfel de proiect doi ani ar dura studiile și doi-trei ani ar dura execuția. Practic, acum când abia se încheie Studiul de Fezabilitate ar fi trebuit de fapt să fie gata toată autostrada”, a declarat pentru HotNews.ro Ionuț Ciurea, directorul Asociației Pro Infrastructura.

„E o vină împărțită. Birocratic s-au mișcat foarte prost, n-au fost făcute plăți. Dar și proiectantul a întârziat lucrarea, s-a folosit de toate portițele tehnice și legale ca să prelungească lucrarea. S-a tras foarte mult de timp la partea de stabilire a traseului. S-a discutat mult de un posibil tunel (n.r. în zona Brad) care ar fi presupus foraje serioase, adică un cost pentru proiectant, or interesul său până la urmă e să facă profit”, a mai spus Ciurea.

Reprezentantul ONG-ului mai notează și că, dincolo de finanțările insuficiente alocate de-a lungul contractului, chiar prețul scăzut a fost un factor care a dus la întârziere.

„Din start contractul a fost dat pe puțini bani, iar pe bani puțini e și mai multă presiune pe proiectant să-și scoată un profit”, a mai spus Ciurea.

CNAIR: „Sectoarele de autostradă Sibiu-Făgăraș și Făgăraș–Brașov vor avea indicativul A3”

Compania de Autostrăzi a precizat oficial pentru HotNews.ro că în momentul de față proiectul „se află în derulare etapa finală a procedurii de obținere a Acordului de Mediu” și că „studiul geotehnic detaliat a fost finalizat”.

Deși neoficial se vorbește de autostrada de la Sibiu la Făgăraș ca având indicativul A13, continunând mai departe pe relația Brașov - Bacău, CNAIR a transmis la solicitarea HotNews.ro că, se pare, viitorul drum de mare viteză va avea un alt indicativ.

„Sectoarele de autostradă Sibiu-Făgăraș și Făgăraș – Brașov vor avea indicativul (A3)”, a precizat CNAIR în răspunsul transmis HotNews.ro.

Tronsonul Făgăraș - Brașov, proiectarea scoasă la licitație după un model nou de contract / Drulă: „Ar trebui să prevină tocmai probleme în derulare, din trecut”

Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a mai precizat pentru HotNews.ro că, pe lângă realizarea tronsonului Sibiu - Făgăraș, accentul în perioada următoare va fi pus și pe tronsonul adiacent, de la Făgăraș la Brașov.

Ministrul a amintit că săptămâna trecută au fost depuse ofertele pentru proiectarea tronsonului Făgăraș - Brașov. „Peste câțiva ani traficul infernal de pe DN1 Sibiu-Brașov va fi scos din numeroasele localități de pe traseu”, a spus ministrul.

Drulă a ținut să puncteze că licitația nou lansată pentru bucata adiacentă Făgăraș-Brașov este „bazată pe noul model de caiet de sarcini, elaborat de CNAIR, care ar trebui să prevină tocmai probleme în derulare, din trecut”.

Potrivit ministrului, printre schimbări se numără realizarea de „plăți intermediare definite corect și corelate cu graficul de realizare a proiectului; termene realiste pentru realizarea activităților; corelarea obiectivelor naționale și europene cu cele locale prin implicarea autorităților locale ca stakeholderi în proiect; uniformizarea documentației tehnice, dar și a celei contractuale”.

---

CITEȘTE ȘI: