În martie contractul pentru realizarea celor 15,7 km de autostradă A3 dintre Chețani și Câmpia Turzii a fost reziliat de către Compania de Drumuri. Contractul fusese semnat în 2015 cu firma românească Straco și ajunsese în 2021 abia la stadiul de sub 40%. Numai că Tribunalul București a decis să suspende rezilierea contractului la puțin timp după. Acum, ministrul Transorturilor a anunțat că CNAIR scoate la licitație finalizarea lucrărilor și a explicat cum s-a rezolvat blocajul.

A3 Chetani - Campia TurziiFoto: Captura YouTube

„Vestea bună a săptămânii pe care o așteptam cu toții: a fost lansată licitația pentru finalizarea lucrărilor pe problematicul lot 3 Chețani - Câmpia Turzii, parte din Autostrada Transilvania. Urmărim cu prioritate acest proiect, pentru că este crucial să nu mai existe alte întârzieri peste cei cinci ani în care românii ar fi trebuit să poată deja circula pe această autostradă”, a anunțat marți Cătălin Drulă.

Ministrul amintește de rezilierea contractului din martie, după ce în cinci luni s-a înregistrat un progres fizic de numai 1%.

„În primăvară, instanța a dispus suspendarea rezilierii până la judecarea pe fond. Luna aceasta, situația s-a deblocat, odată cu admiterea cererii creditorilor de declarare a falimentului antreprenorului care și-a pierdut capacitatea de folosință. Astfel, Compania de drumuri a putut să notifice încetarea de drept a contractului și să organizeze cât mai rapid noua licitație”, a explicat Drulă.

Contractul fusese semnat în 2015 cu firma românească Straco, intrată apoi în insolvență, pe circa 280 de milioane de lei (45% din valoare estimată la licitație), iar după șase ani a ajuns abia la stadiul de sub 40%.

Pro Infrastructura publica în martie un video cu șantierul la zi și dă verdictul: „imaginea dezastrului în derularea proiectelor de infrastructură”.

---

---

Lot 3 Chețani-Câmpia Turzii - km 21+500 - km 37+191

Lungime: 15,7 km

Constructor: S.C. STRACO GRUP S.R.L. - S.C. SPECIALIST CONSULTING S.R.L. - S.C. TOTAL ROAD S.R.L

Valoare contract: 280 mil lei

Ordin de începere: mai 2016

Termen de finalizare (inițial): 16 luni

Finalizare estimată: 2021-2022

Stadiu (iulie 2021): 40%