De marți s-a început montarea grinzilor principale aferente inelului central al giratoriului suspendat de la Domnești, pe porțiunea dintre Domnești și centură, spre Bragadiru, a anunțat secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioșteanu. Potrivit acestuia, urmează ca de miercuri să fie deviat traficul pe centură.

Pasajul Domnesti - prima grinda principala a sensului giratoriu suspendatFoto: Construim Romania

„În cursul zilei de mâine va fi deviat traficul pe noua poziție a centurii, unde au fost, deja, efectuate marcajele provizorii”, a spus Scrioșteanu.

Potrivit acestuia, a revenit în șantier foreza care va realiza ultimele 18 foraje necesare construirii celor două pile și două culee aferente celor două rampe de urcare dinspre Bragadiru și coborâre spre Chiajna.

„Continuă montarea elementelor prefabricate aferente zidurilor de sprijin ale rampei de coborâre spre Bragadiru. A început montarea elementelor prefabricate aferente zidurilor de sprijin ale rampei de coborâre spre București. Echipele de sudori continuă, în ritm susținut, sudarea tablierului metalic montat, deja. Continuă relocarea rețelelor de utilități pe zona Domnești.”, a detaliat Scrioșteanu.

Asociația Construim România a realizat și publicat un video din dronă cu pasajul de la Domnești și prima grindă circulară:

---

Lucrările la pasajul Domnești au fost reluate în vara lui 2020, după aproape doi ani de blocaje constante. Ultima problema fusese intrarea în insolvență a constructorului principal STRACO, însă șantierul și lucrările au fost preluate în sarcina subcontractorului Tracon.

Primele lucrări la pasajul de la Domnești au început în 2018 în baza unei autorizații de construire parțiale, dar restul proiectului s-a blocat din mai multe motive: proiectul tehnic a trebuit complet refăcut față de ce s-a scos la licitație pentru că Primăria Capitalei a cerut lărgirea zonei pasajului pentru a fi amplasat o linie de întoarcere a tramvaiului; utilitățile au fost relocate cu foarte mare dificultate; expropierile inițiale și cele suplimentare (ca urmare a modificării proiectului) au fost realizate cu mare întârziere; constructorul a intrat în insolvență.

Pasajul Domnești - Giratoriu suspendat

Lungime: 536 m

Cost: 91,5 mil lei

Constructor: STRACO GRUP SRL - SC COMNORD SRL - SPECIALIST CONSULTING SRL / Construcție preluată de subcontractorul TRACON

Contract semnat: 2017

Termen de finalizare: 24 de luni (proiectare și execuție)

Finalizare posibilă (n.r.): Q1-Q2 2022

Stadiu la zi: cca 40%

---

FOTO: Soluția giratoriilor suspendate (în imagine cel de la Ploiești) va fi aplicată pe Centura de sud a Capitalei la intersecția de la Domnești, intersecția cu Olteniței și intersecția cu Berceni.

---

Citește și: