Podul peste Dunăre de la Brăila se va deschide la final de 2022, împreună cu 10 km din drumurile de legătură, susține Ministrul Transporturilor. VIDEO Cum va arăta podul la final

de Victor Cozmei     HotNews.ro


Podul de la Brăila - August 2021
Foto: Catalin Drula / Facebook
Construcția podului suspendat peste Dunăre de la Brăila avansează conform graficului, iar situația drumurilor de legătură a fost complet deblocată, a anunțat joi ministrul Transporturilor Cătălin Drulă. „Podul se va deschide la final de 2022, împreună cu 10 km din drumurile de legătură, pe relația Brăila-DN22 (Smârdan-Măcin)”, promite Drulă. În total, proiectul podului de la Brăila prevede circa 23 de kilometri de drumuri de legătură.

„Avem, pe de o parte, podul propriu-zis, a cărui construcție avansează conform graficului, iar, pe de altă parte, drumurile de legătură de pe malurile Brăila și Jijila, complet deblocate anul acesta, pe toată lungimea lor. Podul se va deschide la final de 2022, împreună cu 10 km din drumurile de legătură, pe relația Brăila-DN22 (Smârdan-Măcin)”, a transmis Drulă după o vizită pe șantier.


---

În prezent, se execută următoarele lucrări de către asocierea italo-niponă, conform ministrului:

- la blocurile de ancoraj,
- se montează firele pentru cablul principal. Acesta este construit cu metoda Air Spinning și constă într-un număr mare de fire cu diametrul de 5,38 mm și cu o lungime, în starea de referință, de aproximativ 2.135 m, care se întind între ancorajul Brăila și ancorajul Jijila. Firele cablului principal sunt din oțel tras la rece și zincate la cald.
- la drumurile de legătură se fac decopertări și se lucrează la terasamente, poduri și podețe.

„Sumele de bani investite pentru acest proiect dovedesc că este într-adevăr unul complex: de la începutul anului și până acum, pentru Podul de la Brăila au fost absorbite fonduri europene în valoare de 466 de milioane de lei”, a mai spus Drulă.

Cum va arăta Podul la final și imagini de la debutul lucrărilor:

---

Podul de la Brăila - „Golden Gate-ul” de peste Dunăre


Podul de la Brăila va avea trei deschideri: o deschidere principala (1120 m) și două deschideri laterale de 489,65 m pe malul Brăila și 364,65 m pe malul Tulcea. De o parte și de alta sunt două viaducte de acces în lungime de câte 110 m fiecare.

În total, podul de la Brăila va măsura aproape 2 kilometri, iar pe lângă el se construiesc și alți 23 de kilometri de drum expres.

După ridicarea celor două turnuri, care vor avea fiecare 192,64 metri și vor fi practic cele mai înalte construcții din România (dincolo de coșuri de fum sau antene), va urma operațiunea de ridicare a cablurilor uriașe de oțel care vor susține tablierul podului.

„Aproximativ 81.000 de kilometri de fir de oțel, îndeajuns cât să înconjoare pământul de două ori, se vor împleti și vor forma 16 toroane care vor alcătui două cabluri cu o lungime de doi kilometri fiecare. Greutatea totală a celor două cabluri este de peste 6.700 tone. Garanția oferită de constructorul japonez al cablurilor este de 120 de ani”, potrivit Companiei de Drumuri.

Fiecare cablu are 60 de centimetri în diametru și va susține tablierul metalic cu ajutorul tiranților. Pe fiecare mal, cablurile se vor ancora în câte un bloc de ancoraj.

Fiecare segment al tablierului metalic are o greutate medie de 250 de tone. În total vor fi 86 de segmente ale tablierului metalic care cântăresc în total peste 20.800 tone.

Lungimea totală a podului suspendat peste Dunăre este de 1.974,30 metri, iar deschiderea centrală este de 1.120 metri. Comparativ, celebrul pod Golden Gate din San Francisco are o lungime de 1.970 de metri și o deschidere centrală de 1.280 de metri.

„La momentul finalizării va fi al treilea pod din Europa din punct de vedere al deschiderii centrale și al lungimii”, notează Compania de Drumuri.

Drumuri de legătură de 23 de kilometri și riscul ca Podul să fie un „muzeu”


Dincolo de podul propriu-zis, proiectul prevede și realizarea a peste 23 de kilometri de drum pentru a conecta podul. Despre aceste drumuri însă avertiza Asociația Pro Infrastructura în toamna trecută că există întârzieri considerabile ce ar putea transforma podul peste Dunăre „în (probabil) cel mai rușinos muzeu din istorie”

Într-un interviu la HotNews.ro, ministrul Cătălin Drulă anunța că Podul suspendat peste Dunăre de la Brăila risca la un moment dat să rămână un „muzeu” pentru că drumurile noi care trebuie de conexiune cu podul nu ar fi fost gata la timp. Între timp, situația a fost remediată.

Din fericire, lucrările par a se fi deblocat. Din primăvară autorizațiile de construcție pentru drumurile de legătură au fost emise, iar ministrul Drulă a promis că Podul nu va rămâne un muzeu.

Lungimea totală a drumurilor (inclusiv podul) este de 23,413 km și cuprinde două secțiuni: drumul principal Brăila - Jijila, cu o lungime 19,095 km și drumul de legătură cu DN22 Smârdan - Măcin, în lungime de 4,328 km.

Podul suspendat peste Dunăre, structura principală din cadrul Proiectului, va avea o lungime de 1.974,30 de metri și va fi poziționat între km 4+596,10 si km 6+570,52 pe drumul principal Braila-Jijila, respectiv la km 165+800 pe fluviul Dunărea (kilometraj pe Dunare, măsurat de la Sulina).

 • Drumul principal Brăila – Jijila. Va avea o lungime de 19,095 Km si va fi prevăzut cu două benzi de circulație pe sens, benzi de încadrare, acostamente, zona mediană și zona de parapete.

Pe tronsonul cuprins între km 4+486,10 și km 6+680,30, unde drumul traversează fluviul Dunărea, se vor construi doua viaducte de acces în lungime de cate 110,00 metri fiecare.

Traseul include o ramificație pe directia Sud, până la intersecția cu drumul existent Smârdan - Măcin (DN22).

 • Drumul de legătură cu DN22 Smârdan - Măcin. Cu o lungime de 4,328 km, acest drum va fi prevăzut cu o bandă de circulație pe sens. Drumul de legătură urmează să pornească de la km 7+940 al drumului principal (Brăila- Jijila) si se va intersecta cu DN22 Smârdan-Măcin.

Click pe planuri pentru a le deschide mai mare, într-o fereastră separată:

----


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

29225 vizualizari

 • -18 (38 voturi)    
  hai ca deja m-am saturat (Joi, 26 august 2021, 15:15)

  murangura [utilizator]

  sa tot aud de drula asta...
  • -4 (18 voturi)    
   Podul i se datoreste exclusiv lui Tudose (Joi, 26 august 2021, 17:59)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui murangura

   Drula doar culege laurii. Tudose a vrut sa faca ceva pentru consatenii lui si, uite, chiar a reusit. Tudose ne-a aratat ca daca vrei sa faci ceva, se poate. Daca ar fi ramas Orban prim-ministru, poate am fi avut si autostrada Ploiesti-Brasov. Asa, cu Drula care face doar drumuri drepte, in campie, torni asfaltul si impusti banul, nu o sa avem nici o autostrada care taie muntii niciodata. Tot ce face Drula este numai si numai pentru imagine. Sa ne mai amintim si de caraghiosul Basescu care spunea ca traficul nu justifica autostrada Bucuresti-Brasov. Acolo se merge bara la bara de 20 de ani, traficul greu a fost deviat pe Cheia de 30 de ani si dupa mintea betivului nu se justifica autostrada. Iar o autostrada nu rezolva doar traficul existent, dezvolta si zona prin tot felul de oportunitati de afaceri ajutate de existenta transportului comod. Ce merita Drula o sa vedem abia peste trei ani.
   • +10 (18 voturi)    
    Meritul lui Catalin Drula (Joi, 26 august 2021, 20:30)

    Radu Pandele [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

    Nu stiu exact cine a initiat proiectul (Tudose, Popescu, Ionescu..), dar din ce am citit am aflat ca: 1) Drula a continuat proiectul si s-a zbatut pentru el (sa aloce buget, sa verifice lucrari, etcetc).
    2) Drula s-a zbatut sa liciteze in urgenta si sa nu tina in loc drumul de legatura. Fara drum de legatura podul ar deveni muzeu.
    Deci cred ca are si el ceva "merite".
    Dar stiti care e chestia? Pe mine sincer nu ma intereseaza ca e Drula, Pendula, Tudose, Gigi, etc. Ideea e sa se continue lucrurile deja incepute (cum e cazul podului, sau alte constructii la care avem studii si proiecte), sa se urmeze MasterPlanul (sau cum se numeste), si fiecare ministru, secretar de stat, functionar si simplu munctiro sa-si faca treaba pentru care e platit de noi toti.
   • +4 (6 voturi)    
    ... (Vineri, 27 august 2021, 10:46)

    Calin123 [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

    Nu stiu ce sa spun, dar de cand a venit Drula la minister, se lucreaza la foc automat. Pe autostrada dintre Cluj-Zalau e o mobilizare impresionanta de utilaje. Am numarat cel putin 20 utilaje in teren care fac piloti forati. M-am si mirat de unde au gasit atatea utilaje. Daca vrei sa iti aduci o masina de pietris sau nisip pentru vreo constructie personala, cu greu ai sa gasesti pentru ca majoritatea materialelor merg la autostrada.
    Utilajele sunt in miscare inca de la 6 dimineata si inclusiv duminica.
    Per ansamblu cred ca e o combinatie de factori dar nu cred ca e o coincidenta ca "brusc" de cand e Drula ministru, se mobilizeaza toate santierele mai bine...
    Apoi sa nu uitam de autostrazi care sunt si vor fi gata inainte de termen, o premiera absoluta in Romania dupa cei 15+ ani de Bechtel & PSD.
   • +1 (1 vot)    
    Meritul i se datoreaza in ordine lui (Vineri, 27 august 2021, 18:21)

    Ochiana [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

    Ciolos in mandatul caruia s-a initiat proiectul, lui Tudose care a semnat actele cu constructorii si lui Drula care are grija ca podul sa fie terminat la timp.
    Hai baieti ca arata bine !
    Din Galati, de vreo doua nopti se vad noaptea becurile de la cablurile de pe pod, semn ca lucrarile avanseaza.
    hai, ca se poate !
  • +13 (19 voturi)    
   Pai... (Joi, 26 august 2021, 18:40)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui murangura

   De vechii ministri ai transporturilor nu auzeai pentru ca nu faceau nimic. E cam greu sa promovezi munca nefacuta. Nu?
 • -8 (20 voturi)    
  2 galbeni la podar (Joi, 26 august 2021, 15:52)

  licasamadau [utilizator]

  nu le vine vreo idee creata sa puna si la podul asta taxa, ca si la Fetesti si Giurgeni?
  • +10 (14 voturi)    
   cel mai probabil cu taxare (Joi, 26 august 2021, 16:07)

   rpd [utilizator] i-a raspuns lui licasamadau

   Daca te-ai fi uitat cu atentie pe imagini exista o zona numita Sistem automat de taxare, care cel mai probabil va fi pus in functiune.
  • +14 (18 voturi)    
   taxele alea sunt mostenite (Joi, 26 august 2021, 16:20)

   toor [utilizator] i-a raspuns lui licasamadau

   Si pe vremea lu ceasca se platea la poduri.Si apoi care e problema? Cand te plimbi prin europa si platesti autostrzi si poduri cum e?Si apoi daca drumurile din Dobrogea vor fi bune cred ca va fi cel mai tranzitat pod.
   • -7 (17 voturi)    
    bravo (Joi, 26 august 2021, 16:32)

    licasamadau [utilizator] i-a raspuns lui toor

    daca pe vremea lu ceasca se facea ceva, hai sa facem in continuare, ca atata reper avem.
    Sa mareasca rovinieta cu un procent care sa acopere acele venituri si la revedere.
    • +1 (5 voturi)    
     Nu mai fi Gica Contra... ! (Joi, 26 august 2021, 20:27)

     Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui licasamadau

     Pe vremea ...

     Esti nostalgic ? Sau nestiutor... ?


     Se face un pod urias, va trece spre Dobrogea tot traficul dinspre Moldova pe el si tot nu e bine ?!

     Nimic nu este gratis pe lumea asta. Chiar daca s-ar trece podul "la liber", cheltuielile cu intretinerea tot trebuie recuperate cumva.

     E mai bine de la bugetul de stat ?

     Ar fi tot banii nostri, inclusiv ai celor care nu trec niciodata peste acel pod.

     E mai corect asa, folosesti, platesti.
    • -2 (4 voturi)    
     frumosule si inteligentule (Joi, 26 august 2021, 20:34)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui licasamadau

     Va sa zica x-ulescu din Timisoara sa ii plateasca taxa de pod aluia din Vaslui ca aluia ii e lene sa dea un SMS?
     Sau sa imi plateasca mie care trec cel putin odata pe luna pe la Cernavoda iar ala din Tm odata pe an!
     • +2 (4 voturi)    
      unul mai tare ca altul (Joi, 26 august 2021, 22:00)

      licasamadau [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      @pitzi, de unde ai dedus tu ceva nostalgie?! Sau ca nu e bine ca se face?
      Daca mai citesti o data, si de data asta cu atentie, nu am zis de nimic gratis. Bugetul din care se intretine acel pod, ca si celelalte, ce sa vezi, e tot bugetul de stat, adica da, tot banii nostri.

      @ali, frumos nu stiu daca esti, inteligent e clar... X-ulescu din Timisoara, ca si Y-ulescu de oriunde altundeva sa plateasca utilizarea infrastructurii printr-o singura taxa, care infrastructura contine si drum drept si viaducte si poduri si podete.
    • +2 (2 voturi)    
     Tarife autostrada (Vineri, 27 august 2021, 0:03)

     mihai53 [utilizator] i-a raspuns lui licasamadau

     Acum cateva zile am fost prin Italia. Nu va spun cat costa autostrada pe km, dar va spun ca a fost mai ieftina motorina decat taxa autostrada . La fel in Franta , ceva mai ieftin in Grecia . Ieftin in Austria si gratis in Germania .
     • 0 (2 voturi)    
      pai bun, si? (Vineri, 27 august 2021, 8:11)

      licasamadau [utilizator] i-a raspuns lui mihai53

      Ati dat exemple de tari cu taxe de autostrada mari, tari cu taxe de autostrada ceva mai ieftine si tari cu zero taxe de autostrada.
      Ce e cu asta?
  • +8 (10 voturi)    
   Băi fraților, voi ați fost prin Europa? (Joi, 26 august 2021, 18:42)

   Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui licasamadau

   Peste tot e cu taxă pe autostrăzi, cu excepția Germaniei! Ba în Austria se plătește nu doar vinieta, ci și în plus pentru viaductele de pe pasul Brenner sau pentru traversarea tunelului Arlberg!
   • 0 (6 voturi)    
    pai atunci (Joi, 26 august 2021, 20:13)

    licasamadau [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

    hai sa facem si noi la fel
 • +6 (10 voturi)    
  Dupa 30 de ani : (Joi, 26 august 2021, 17:22)

  Lineax [utilizator]

  Incredibil .. in Romania se lucreaza la asa ceva !!!

  In sfarsit, intram si noi usor usor in rand cu Europa (de vest ofc).
 • -1 (7 voturi)    
  Podul de peste Dunare de la Jijila (Vineri, 27 august 2021, 0:47)

  Raddu [utilizator]

  Bun, podul va fi gata cand va fi, poate la anul, dar v-ati gandit, voi autoritatilor, ministri sau ceilalti politicieni, cum, in ce conditii se circula dupa trecerea podului, in Dobrogea ? Toate soselele, atat spre Tulcea dar mai ales catre Constanta sunt superaglomerate deja, stimati politicieni . Veniti sa circulati pe singura sosea intre Constanta si Tulcea sa vedeti cat este de aglomerata ... N-aveti niciun proiect de autostrada pe Dobrogea, stiti bine ! Degeaba vom avea pod la Braila/Jijila daca soselele din Dobrogea raman la dimensiunile actuale ... Este greu de gandit ???
 • -2 (8 voturi)    
  Legăturile??? (Vineri, 27 august 2021, 4:33)

  Ed___ [utilizator]

  Unde este AUTOSTRADA Focşani - Brăila - pod - Tulcea - Constanţa ???

  Dar AUTOSTRADA Buzău - Brăila - Galaţi ???

  Este bun podul, dar legături reale, pe când?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by