Deschiderea traficului pe cei circa 40 de kilometri ai tronsonului 2 din Drumul Expres DX12 Craiova - Pitești, tronson care practic formează variantele de ocolire pentru Balș și Slatina, ar urma să aibă loc până la finalul anului, cel puțin așa au tot anunțat autoritățile de la Drumuri în acest an. „În ciuda mobilizării exemplare, șansele pentru deschiderea traficului în decembrie 2021 pe toți cei 40 de km, pe profil complet (4 benzi), sunt foarte, foarte mici”, avertizează Asociația Pro Infrastructura.

DX12 Slatina - Balș, septembrie 2021Foto: Captura YouTube

UMB a avansat foarte bine pe Drumul Expres DX12 Balș-Slatina, acolo unde termenul contractual actualizat, cu extensii de timp incluse, este iunie 2022”, a transmis Asociația Pro Infrastructura, care publică și filmări proaspete cu lotul 1 și lotul 2, ambele parte a Tronsonului 2 din DX12 Craiova - Pitești.

„În ciuda mobilizării exemplare, șansele pentru deschiderea traficului în decembrie 2021 pe toți cei 40 de km, pe profil complet (4 benzi), sunt foarte, foarte mici. Totuși, se poate deschide parțial circulația pe Centura Balș (între nodurile Găneasa/DN65 și Braneț/DJ644) și, cu mult efort și noroc de vreme bună, pe Centura Slatina, acolo unde podul peste Olt este principalul punct critic”, a mai notat Asociația.

„Așadar, chiar dacă nu se va reuși inaugurarea completă pe toți cei aproape 40 de km dintre Balș Vest (Spineni) și Slatina Est (Valea Mare), solicităm oficialilor din Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere și antreprenorului general (UMB) să se concentreze pe deschiderea unor tronsoane, chiar și în sistem semi-profil (un sens al drumului expres), astfel încât șoferii să nu aștepte venirea primăverii pentru a scăpa de traficul infernal din zonă”, mai transmite API.

În urmă cu două zile, la bilanțul ministrului Cătălin Drulă după 9 luni de mandat la Ministerul Transporturilor, s-a făcut referire și la situația acestui proiect.

Cătălin Drulă a spus încă o dată că sunt șanse bune ca lucrările să se finalizeze și traficul să fie deschis, însă a precizat că trebuie ca și „vremea să țină” puțin cu constructorul.

---

Drumul Expres DX12 - Tronsonul 2, variantă ocolitoare pentru Balș și Slatina

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, anunța în aprilie, într-o vizită pe șantier, că finalizarea Tronsonului 2 din Drumul Expres Sx12 Craiova - Pitești în acest an e în grafic și că, la acel moment, stadiul fizic era de circa 75%.

Acum, conform informațiilor CNAIR publicate de către CESTRIN, stadiul Tronsonului 2 este de aproape 81%.

Drulă a mai spus încă de la începutul anului că se bazează pe promisiunea constructorului UMB de a finaliza și a da în trafic până la final de 2021 cei circa 40 de km de pe tronsonul 2 al Drumului Expres DX12 Craiova - Pitești. Similar, și șefa de la Drumuri anunța încă din decembrie 2020 într-un interviu pentru HotNews.ro că anul acesta tronsonul 2 din DX12 va fi gata.

La momentul de față, potrivit raportării CNAIR de pe harta proiectelor gestionată de CESTRIN, stadiul fizic al lucrărilor pe Tronsonul 2 din DX12 este de circa 80%, iar termenul contractual este Q2 2022.

Cu toate acestea, constructorul român UMB are deja o tradiție în a lucra cu toate motoarele turate și de a finaliza mult înainte de termen lucrările.

Anul trecut UMB a finalizat cei 16 km din autostrada A7 (Centura Bacău) cu mai bine de un an înaintea termenului contractual, iar în trecut a mai finalizat și o porțiune din A1 de lângă Timișoara cu aproape jumătate de an în avans.

Tronsonul 2 (împărțit în două loturi) are o lungime de 39,85 km și va ocoli orașele Balș și Slatina. Contractul cu asocierea SA&PE Construct SRL - Spedition UMB SRL - Tehnostrade SRL - Consitrans SRL a fost semnat la final de 2018 pentru circa 309 milioane de euro.

Contractul are termen 12 luni pentru proiectare și 24 de luni pentru execuție, lucrările demarând în primăvara lui 2019.

Tronsonul 2: Balș - Slatina

Lungime: 39,85 km

Tronsonul 2 este la rândul său împărțit în două loturi: Balș-Piatra Olt de 18,5 km și Piatra Olt-Slatina de 21,35 km

Constructor: UMB - Tehnostrade - SA&PE Construct

Valoare: 1.45 miliarde lei (fără TVA)

Contract semnat: decembrie 2018 (lucrări începute în mai 2019)

Termen de finalizare: Q4 2021

Potrivit CNAIR, pentru execuția Tronsonului 2 al Drumului Expres Craiova - Pitești, vor fi realizate 34 de structuri. Acestea vor avea 869 de grinzi care presupun:

- peste 20.000 metri³ de beton,

- peste 3.200 tone oțel beton,

- lungimi între 12 - 40 metri,

- înălțimi între 60 - 200 centimetri,

- peste 1.800.000 metri de toron.

Lungimea totală a acestor grinzi depășește 32.000 metri. Grinzile sunt realizate în fabrica de grinzi a antreprenorului, aflată în șantier.

--

Specificații tehnice pentru Drumul Expres DX12:

Lungime: 121 km

Viteza de proiectare: 120 km/h

Platforma: 22,00 metri

Partea carosabilă: 4 x 3,5 metri

Spațiu median: 3,00 metri

Acostamente: 2 x 1,5 metri

Benzi de încadrare: 4 x 0,5 metri

Drumul expres Craiova - Pitești este împărțit în patru loturi, are o lungime totală de 121 de km, prevede câte două benzi pe sens de câte 3,5 metri lățime fiecare, fără bandă de urgență, acostamente de câte 1,5m pe fiecare parte și o bandă mediană cu separator lată de 3 metri.

Licitațiile pentru cele 4 loturi aferente drumului expres Craiova - Pitești au fost lansate încă din iulie 2017, dar nu toate tronsoanele au fost până acum contractate.

Pentru tronsoanele 1 și 2, CNAIR a semnat contractele de la finele lui 2018, iar din mai 2019 au început primele lucrări pe șantier.

Tronsonul 1 (17,7 km) este executat de către italienii de la Tirrena Scavi pentru circa 76 de milioane de euro, iar Tronsonul 2 (39,85 km), care va ocoli și orașele Balș și Slatina, este construit de asocierea SA&PE Construct SRL - Spedition UMB SRL - Tehnostrade SRL - Consitrans SRL pentru circa 309 milioane de euro. Cele două contracte au termen 12 luni pentru proiectare și apoi 24 de luni pentru execuție.

Tronsonul 3 (31,75km) și Tronsonul 4 (31,82 km) au fost contestate, iar procedura lansată de CNAIR a fost infirmată în instanță încă din 2018. Cele două au fost relicitate, iar câștigătorul la licitație a venit la finalul lunii iunie 2020 - UMB pentru ambele tronsoane.

Contractele au fost semnate în septembrie 2020, dar pentru pentru Tronsonul 4 instanța de judecată a întors decizia. În luna februarie CNAIR a decis din nou să atribuie contractul Lotului 4 către UMB, dar și de această dată au fost depuse contestații. Abia la final de iulie UMB a fost din nou declarat câștigător la licitație, iar semnarea contractului a venit pe 17 august.

Vezi și: