VIDEO ​Drumul Expres DX12 Craiova - Pitești, sectorul Slatina-Balș: „În ciuda mobilizării exemplare, șansele pentru deschidere în decembrie la profil complet sunt foarte, foarte mici”

de Victor Cozmei     HotNews.ro


DX12 Slatina - Balș, septembrie 2021
Foto: Captura YouTube
Deschiderea traficului pe cei circa 40 de kilometri ai tronsonului 2 din Drumul Expres DX12 Craiova - Pitești, tronson care practic formează variantele de ocolire pentru Balș și Slatina, ar urma să aibă loc până la finalul anului, cel puțin așa au tot anunțat autoritățile de la Drumuri în acest an. „În ciuda mobilizării exemplare, șansele pentru deschiderea traficului în decembrie 2021 pe toți cei 40 de km, pe profil complet (4 benzi), sunt foarte, foarte mici”, avertizează Asociația Pro Infrastructura.

UMB a avansat foarte bine pe Drumul Expres DX12 Balș-Slatina, acolo unde termenul contractual actualizat, cu extensii de timp incluse, este iunie 2022”, a transmis Asociația Pro Infrastructura, care publică și filmări proaspete cu lotul 1 și lotul 2, ambele parte a Tronsonului 2 din DX12 Craiova - Pitești.
„În ciuda mobilizării exemplare, șansele pentru deschiderea traficului în decembrie 2021 pe toți cei 40 de km, pe profil complet (4 benzi), sunt foarte, foarte mici. Totuși, se poate deschide parțial circulația pe Centura Balș (între nodurile Găneasa/DN65 și Braneț/DJ644) și, cu mult efort și noroc de vreme bună, pe Centura Slatina, acolo unde podul peste Olt este principalul punct critic”, a mai notat Asociația.

„Așadar, chiar dacă nu se va reuși inaugurarea completă pe toți cei aproape 40 de km dintre Balș Vest (Spineni) și Slatina Est (Valea Mare), solicităm oficialilor din Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere și antreprenorului general (UMB) să se concentreze pe deschiderea unor tronsoane, chiar și în sistem semi-profil (un sens al drumului expres), astfel încât șoferii să nu aștepte venirea primăverii pentru a scăpa de traficul infernal din zonă”, mai transmite API.

În urmă cu două zile, la bilanțul ministrului Cătălin Drulă după 9 luni de mandat la Ministerul Transporturilor, s-a făcut referire și la situația acestui proiect.

Cătălin Drulă a spus încă o dată că sunt șanse bune ca lucrările să se finalizeze și traficul să fie deschis, însă a precizat că trebuie ca și „vremea să țină” puțin cu constructorul.

---

Drumul Expres DX12 - Tronsonul 2, variantă ocolitoare pentru Balș și Slatina


Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, anunța în aprilie, într-o vizită pe șantier, că finalizarea Tronsonului 2 din Drumul Expres Sx12 Craiova - Pitești în acest an e în grafic și că, la acel moment, stadiul fizic era de circa 75%.

Acum, conform informațiilor CNAIR publicate de către CESTRIN, stadiul Tronsonului 2 este de aproape 81%.

Drulă a mai spus încă de la începutul anului că se bazează pe promisiunea constructorului UMB de a finaliza și a da în trafic până la final de 2021 cei circa 40 de km de pe tronsonul 2 al Drumului Expres DX12 Craiova - Pitești. Similar, și șefa de la Drumuri anunța încă din decembrie 2020 într-un interviu pentru HotNews.ro că anul acesta tronsonul 2 din DX12 va fi gata.

La momentul de față, potrivit raportării CNAIR de pe harta proiectelor gestionată de CESTRIN, stadiul fizic al lucrărilor pe Tronsonul 2 din DX12 este de circa 80%, iar termenul contractual este Q2 2022.

Cu toate acestea, constructorul român UMB are deja o tradiție în a lucra cu toate motoarele turate și de a finaliza mult înainte de termen lucrările.

Anul trecut UMB a finalizat cei 16 km din autostrada A7 (Centura Bacău) cu mai bine de un an înaintea termenului contractual, iar în trecut a mai finalizat și o porțiune din A1 de lângă Timișoara cu aproape jumătate de an în avans.

Tronsonul 2 (împărțit în două loturi) are o lungime de 39,85 km și va ocoli orașele Balș și Slatina. Contractul cu asocierea SA&PE Construct SRL - Spedition UMB SRL - Tehnostrade SRL - Consitrans SRL a fost semnat la final de 2018 pentru circa 309 milioane de euro.

Contractul are termen 12 luni pentru proiectare și 24 de luni pentru execuție, lucrările demarând în primăvara lui 2019.

Tronsonul 2: Balș - Slatina

Lungime: 39,85 km
Tronsonul 2 este la rândul său împărțit în două loturi: Balș-Piatra Olt de 18,5 km și Piatra Olt-Slatina de 21,35 km
Constructor: UMB - Tehnostrade - SA&PE Construct
Valoare: 1.45 miliarde lei (fără TVA)
Contract semnat: decembrie 2018 (lucrări începute în mai 2019)
Termen de finalizare: Q4 2021

Potrivit CNAIR, pentru execuția Tronsonului 2 al Drumului Expres Craiova - Pitești, vor fi realizate 34 de structuri. Acestea vor avea 869 de grinzi care presupun:

- peste 20.000 metri³ de beton,
- peste 3.200 tone oțel beton,
- lungimi între 12 - 40 metri,
- înălțimi între 60 - 200 centimetri,
- peste 1.800.000 metri de toron.

Lungimea totală a acestor grinzi depășește 32.000 metri. Grinzile sunt realizate în fabrica de grinzi a antreprenorului, aflată în șantier.

--

Specificații tehnice pentru Drumul Expres DX12:

Lungime: 121 km
Viteza de proiectare: 120 km/h
Platforma: 22,00 metri
Partea carosabilă: 4 x 3,5 metri
Spațiu median: 3,00 metri
Acostamente: 2 x 1,5 metri
Benzi de încadrare: 4 x 0,5 metri

Drumul expres Craiova - Pitești este împărțit în patru loturi, are o lungime totală de 121 de km, prevede câte două benzi pe sens de câte 3,5 metri lățime fiecare, fără bandă de urgență, acostamente de câte 1,5m pe fiecare parte și o bandă mediană cu separator lată de 3 metri.

Licitațiile pentru cele 4 loturi aferente drumului expres Craiova - Pitești au fost lansate încă din iulie 2017, dar nu toate tronsoanele au fost până acum contractate.

Pentru tronsoanele 1 și 2, CNAIR a semnat contractele de la finele lui 2018, iar din mai 2019 au început primele lucrări pe șantier.

Tronsonul 1 (17,7 km) este executat de către italienii de la Tirrena Scavi pentru circa 76 de milioane de euro, iar Tronsonul 2 (39,85 km), care va ocoli și orașele Balș și Slatina, este construit de asocierea SA&PE Construct SRL - Spedition UMB SRL - Tehnostrade SRL - Consitrans SRL pentru circa 309 milioane de euro. Cele două contracte au termen 12 luni pentru proiectare și apoi 24 de luni pentru execuție.

Tronsonul 3 (31,75km) și Tronsonul 4 (31,82 km) au fost contestate, iar procedura lansată de CNAIR a fost infirmată în instanță încă din 2018. Cele două au fost relicitate, iar câștigătorul la licitație a venit la finalul lunii iunie 2020 - UMB pentru ambele tronsoane.

Contractele au fost semnate în septembrie 2020, dar pentru pentru Tronsonul 4 instanța de judecată a întors decizia. În luna februarie CNAIR a decis din nou să atribuie contractul Lotului 4 către UMB, dar și de această dată au fost depuse contestații. Abia la final de iulie UMB a fost din nou declarat câștigător la licitație, iar semnarea contractului a venit pe 17 august.

Vezi și:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

30537 vizualizari

 • +16 (34 voturi)    
  Pacat de Drula (Joi, 9 septembrie 2021, 14:24)

  MarianB. [utilizator]

  Acum ca s-a dus Drula...adio viteza si profesionalism. Pacat, mare pacat.
  • +10 (18 voturi)    
   ... (Joi, 9 septembrie 2021, 14:45)

   mihai_mi [utilizator] i-a raspuns lui MarianB.

   Vine Citu si taie panglica.
  • +5 (17 voturi)    
   Eh da (Joi, 9 septembrie 2021, 15:10)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui MarianB.

   Lasa ca eu nu cred ca e ministru mai bun ca Bode in Guvern in acest moment. Decat poate Turcan. Stii ceva? Eu de fapt zic sa ii puna pe amandoi la MT: ministru si vice-ministru.

   Unde-s doi, puteea creste. Si cu intelgienta generata de creierele astora doi, pfoaa, pai o sa aiba cu ce sa se laude Citu: va avea 2 neuroni pusi la MT.
   • +3 (13 voturi)    
    Cum e plata? Per caracter sau postare? (Joi, 9 septembrie 2021, 16:21)

    Crop [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

    Ca te vad activ si pe G4media. Drula in sus drula in jos. PNL naspa etc. Dragnea e Citu etc.

    Naspa boss dar sa stii ca si USRPLUS e acelasi aluat. Vezi smenul cu masura 3 de la Economie. Pe surse cica incerca Ene ca sa traga pentru gasca.

    Mai apoi, in 8 luni nu e o licitatie ptr un proiect nou lansat de Drula si ma bucur ca a lasat PNRR-ul noului miniatru dar dac in Ro am ajuns ca un miniatru sa fie super doar ptr ca supravegheaza....atunci propaganda de partid e slaba.

    Apropo Draghici tot consilier la Ministerul Muncii? Sau e intors la dat cu biciul pe postaci? Sunteti foarte activi.
    • +4 (6 voturi)    
     E ok (Joi, 9 septembrie 2021, 17:33)

     imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui Crop

     Cand ma vor dezamagi si USRistii voi da si in ei. Cat era PSD trendy aparam PNL ca erau buni la teatru. Acum m-am lamurit. USR inca mai au timp sa ma dezamageasca si pare ca nu vor mai avea guvernare. Deci 3 ani o sa mai imbat cu apa rece de la ei.

     Speranta moare ultima pana la urma. Dupa 30 de ani, atata mai am si eu.

     P.S. se pot lua si bani? Sa-mi zici si mie de unde iei si cum ai negociat. E mai bine per litera sau per cuvant? Sau per postare?

     P.P.S. multumesc de follow, e bine sa am fani :)
  • -5 (5 voturi)    
   Vai, nici n-a plecat de doua zile -ula... (Joi, 9 septembrie 2021, 17:59)

   GeoBaiDan [utilizator] i-a raspuns lui MarianB.

   Vai, nici n-a plecat de doua zile -ula... si aceiasi organizatie care aducea Laudatium lui _ula a descoperit ca sunt niste chestii nasoale? Cat se poate nasoli treaba fara _ula, in numai 2 zile, hehehe!
 • +10 (28 voturi)    
  Dupa Drula potopul (Joi, 9 septembrie 2021, 14:50)

  voxpopulix [utilizator]

  Este sarbatoare in CNAIR, au inceput toti sa-l atace pe facebook, toate leprele, pilele si amantele se pot intoarce la shopping in timpul programului si ...stat la stat


  Toata Romania ajunge inapoi pe mainile celor din mafia PSD/PNL/UDMR

  aceiasi stapani de 30 de ani.
  • +5 (13 voturi)    
   Ai scris prea mult la enumeratie (Joi, 9 septembrie 2021, 15:42)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui voxpopulix

   Scrie "USL" si ai sumarizat toate scursurile din ultimii 30 de ani. Pierzi timp pretios din viata enumerand toati imbecilii si nenorocitii care s-au crezut mari lideri si isi inventau sau redenumeau partide peste noapte.

   Oricum, acum s-a lamurit si tara ce-i cu acest mare "maestru" care vrea sa conduca singur toate ministerele.

   Hai sa vedem daca trece motiunea. Altfel nu vad cum mai scapam de el.
  • 0 (0 voturi)    
   nu zic, a fost ok (Vineri, 10 septembrie 2021, 9:53)

   levierul [utilizator] i-a raspuns lui voxpopulix

   dar sa crezi ca de un singur om tin toate astea, inseamna ca tu chiar crezi ca doar ceausescu trebuia impuscat la revolutie ca sa scapam de comunism
   • 0 (0 voturi)    
    Daca nu tinea de ministru (Vineri, 10 septembrie 2021, 19:37)

    bardiCristi [utilizator] i-a raspuns lui levierul

    Lucrurile se miscau la fel ca inainte de 2020.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by