VIDEO Centura de doar 3 km pe care statul se chinuie s-o construiască de 10 ani va fi în sfârșit deschisă pe 15 noiembrie

de Victor Cozmei     HotNews.ro


Centura Mihailesti
Foto: Captura YouTube
Din 2011 Compania de drumuri se chinuie să facă un drum de doar 3 kilometri cu câte 2 benzi pe sens. Nu e undeva la munte sau într-o zonă greu accesibilă, ci e în plină câmpie, la doar câțiva kilometri de București. După ani la rândul de întârzieri și tergiversări, abia anul acesta proiectul a fost repus pe roate și un nou constructor a intrat în șantier. Acum, în sfârșit, autoritățile au anunțat și data deschiderii: 15 noiembrie.

Varianta de Ocolire Mihăilești (Giurgiu - pe DN6, în apropiere de București), un drum cu câte două benzi pe sens, lung de circa 3,2 km, pe care Compania de Drumuri se chinuie să-l facă încă din 2011.

Din decembrie 2020 proiectul are un nou constructor (Viarom Construct), după ce proiectul a mai avut în trecut două contracte semnate și, ulterior, reziliate.

Noul contract a fost semnat pe circa 37 milioane de lei și cu un termen de execuție de 12 luni, de la ordinul de începere a lucrărilor, ordin venit în februarie 2021.

Lucrările au demarat în forță în primăvară.

La momentul demiterii sale, fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă trecea în revistă și proiectul centurii Mihăilești în dreptul celor care ar urma să fie gata anul acesta.

Acum, secretarul de stat în Transporturi Ionel Scrioșteanu a anunțat că centura va fi deschisă traficului pe 15 noiembrie.

„Am fost ieri după-amiază pe șantierul Centurii Mihăilești. Având în vedere situația din teren, precum și angajamentul antreprenorului, am încredere să anunț că și această lucrare va fi finalizată înainte de termen, cu mai bine de 3 luni mai devreme”, a spus Scrioșteanu.

„Acum se execută stratul de uzură pe toată suprafața carosabilului, se lucrează la finisarea taluzurilor pe zona pasajului denivelat, cele două giratorii ale lucrării se află în stadiul final, se lucrează la finalizarea sistemului de iluminat al celor 2 parcări, precum și la sistemul de preluare a apelor pluviale”, a mai spus secretarul de stat.


---

Proiect de 3,2 km demarat din 2011, cu două contracte semnate și reziliate până acum...

În 2011 CNADNR a demarat proiectul, iar licitaţia a fost câştigată de spaniolii de la Contrat Ingineria Y Obras pentru drumul de 3,18 km cu două benzi pe sens și cu separator de trafic. Numai că șantierul nu a demarat deloc, iar spaniolii au abandonat în doar câteva luni proiectul.

Ulterior, abia în 2016 Compania de Drumuri a reușit să contracteze lucrarea cu alți spanioli - Copisa Constructora Pirenaica SA.

Nici această dată nu a fost cu noroc, iar lucrarea care trebuia să dureze un an s-a împotmolit, iar spaniolii au reușit în 2 ani să execute doar un sfert din ce aveau de facut.

„Proiectul s-a înțepenit în birocrație (relocări de utilități, exproprieri, canale evacuare ape pluviale) și mobilizarea slaba a constructorului, care au generat dispute surde între CNAIR și antreprenor (lucrări necertificate și neplătite, pasarea responsabilității, acuzații reciproce)", susținea Asociatia Pro Infrastructura la un moment dat.

În 2019 Ministerul Transporturilor a rupt contractul și a relansat licitația de execuție în 2020.

În dedecembrie 2020 noul contract a fost semnat cu Viarom Construct pentru 27 de milioane de lei cu termen de execuție de 12 luni.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.33968 vizualizari

 • +2 (14 voturi)    
  in stilu asta (Joi, 23 septembrie 2021, 11:53)

  liviu_ [utilizator]

  o sa avem centuri si autostrazi prin anu 2500
  • -5 (11 voturi)    
   cam asa... (Joi, 23 septembrie 2021, 13:17)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   sunt primii km de autostrada inaugurati in acest an...asta daca chiar se inaugureaza.
  • -1 (3 voturi)    
   mi-am luat ieri (Vineri, 24 septembrie 2021, 14:08)

   iodixit [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   o centura. buna si ieftina, era la reducere.
   de autostrade nu stiu, nu stiu nici guvernantii, si atunci cum sa ma bag eu?
  • 0 (0 voturi)    
   si cine (Duminică, 26 septembrie 2021, 17:27)

   nick1587873340950 [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   spune ca nu asta e si planul de realizare ? 2500 ?
 • -3 (9 voturi)    
  intrebare (Joi, 23 septembrie 2021, 11:53)

  levierul [utilizator]

  cam cat credeti ca s-a furat din banii bagati in acest proiect?
 • +1 (9 voturi)    
  Ionel Scrioșteanu - singurul din PNL (Joi, 23 septembrie 2021, 13:24)

  Telemacara [utilizator]

  Ionel Scrioșteanu este singurul din PNL care are habar de proiectele de infrastructura.
 • +8 (16 voturi)    
  Titlu eronat. (Joi, 23 septembrie 2021, 14:42)

  asavreau [utilizator]

  Circul prin zonă și nu am văzut pe nimeni, mult timp ,chinuindu-se pe șantier. Mult timp lucrările au fost abandonate și ar merita luați la întrebări cei de la PSD de ce nu sa lucrat în perioada guvernării lor. Sa lucrat ceva în 2020 și intens în 2021. Până în 2020 sau cheltuit niște bani și nu sa făcut nici jumătate din ce a fost plătit. Plus, noul constructor a trebuit să remedieze ce sa distrus în perioada de stagnare.
 • -2 (12 voturi)    
  autostrazi (Joi, 23 septembrie 2021, 20:37)

  nilete [utilizator]

  Cand a ajuns Hitler cancelar,s-au facut 4000 km de autostrazi in 4 ani!
  • +7 (9 voturi)    
   După care au murit zeci de milioane de oameni (Vineri, 24 septembrie 2021, 12:03)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui nilete

   din toată în Europa. Imediat după război, în iarna 1947-1948, berlinezii ajunseseră să mănânce scoarță de copac, la propriu! Ești convins că a meritat moartea a zeci de milioane de oameni, construirea celor 4.000 km de autostrăzi de către Hitler?

   Înainte de 1990, polonezii încă nu reușiseră să redea circulației autostrada construită de Hitler în Silezia. Ești convins că pierderea Sileziei și a Pomeraniei plus 45 de ani de comunism și ocupație sovietică în RDG au meritat construirea celor 4.000 km de autostrăzi de către Hitler?
   • +3 (3 voturi)    
    autostrada este un stimul economic (Sâmbătă, 25 septembrie 2021, 4:55)

    mucenic [utilizator] i-a raspuns lui Harald

    Nu inteleg ce vreti sa demonstrati: o autostrada stimuleaza economia nu o trage la fund. Dece credeti in timpul lui Hitler a fost un miracol economic? autostrada a facilitat schimburile economice: ce se transporta inainte intr-o saptamana, dupa autostrada se transporta intr-o zi. O retea intensa de autostrazi in Romania ar putea face turismul o ramura importanta a economiei. Deasemenea ar atrage investitiile, stimula agricultura, sa numesc numai cateva beneficii
    • +2 (4 voturi)    
     Un miracol fals al industriei de armament, (Sâmbătă, 25 septembrie 2021, 12:49)

     Harald [utilizator] i-a raspuns lui mucenic

     asta fost pe vremea lui Hitler.

     Odată ce corporațiile producătoare de armament angajau oameni în neștire, fiindcă primeau comenzi de la stat, evident că a fost ”un miracol economic”. Problema e că acel ”miracol economic” urma să aibă drept consecință un război mondial. Fiindcă statul german nu comanda armament ca să-l păstreze, îl comanda ca să-l folosească.

     Autostrada per se nu este niciun stimul economic, asta e propagandă fascistă goală de conținut. Dacă ai un volum de trafic cât pentru o autostradă, este utilă, scade costurile. Dar dacă n-ai trafic, nu acoperi nici costurile de exploatare, cum ar fi sectorul montan din A8.

     În România nu este suficient trafic de autostradă pe niciun tronson existent sau planificat. Iar zeci de mii de mașini pe zi ocolesc Sibiul pe la nord sau merg de la Deva la Arad pe la Giarmata, de-atâta stimul economic. Obții viteză comercială 70km/h ca în vest, pentru camioane, dar vehiculele parcurg zeci de milioane de kilometri inutili anual. Fenomenele economice sunt mai complicate decât înțeleg admiratorii lui Hitler.
    • +5 (5 voturi)    
     Nu a fost niciun miracol (Duminică, 26 septembrie 2021, 10:14)

     Sofis [utilizator] i-a raspuns lui mucenic

     Autostrazile lui Hitler nu s-ar incadra astazi nici la drum expres.

     Nu mai propovaduiti atat autostrazile lui Hitler, aveau alt scop, realitatea era alta, asa zisul miracol german a fost aparent si s-a bazat strict pe industria de armament nicidecum pe autostrazi care ani la rand au fost utilizate doar de biciclisti. Nu autostrazile au (asa zis) ridicat economia pre-ww2 ci munca pe datorie, munca fortata si bondurile care urmau sa fie platite din prada de razboi.

     Pot sa inteleg de unde vine mentalitatea asta. Pe fondul multor promisiuni neonorate, tindem sa simplificam si sa deformam realitatile. SI asa apar asazisele mari realizari ale lui Hitler, ale lui Ceausescu, ale Chinei - si toate aceste asa zise invataminte si argumente servesc aparitiei unor noi perioade negre in care vom mai face un canal uitand ca a fost construit pe mormintele elitei romanesti cu efecte si dupa jumatate de secol.
    • 0 (0 voturi)    
     3,2 km. a.s.! (Joi, 7 octombrie 2021, 17:03)

     atc [utilizator] i-a raspuns lui mucenic

     "O retea intensa de autostrazi in Romania ar putea face turismul o ramura importanta a economiei. Deasemenea ar atrage investitiile, stimula agricultura, sa numesc numai cateva beneficii" O idee inovatoare- ce-ar trebui dezvoltata- avand in vedere ca rentabilitatea a.s. se bizuie pe traficul de marfuri, nu pe turisti si agricultori!
  • +6 (6 voturi)    
   parca (Vineri, 24 septembrie 2021, 14:10)

   iodixit [utilizator] i-a raspuns lui nilete

   n-as merge asa departe.
   spania a facut cu bani europeni aproape toate autostrazile. dupa franco.
   • +2 (2 voturi)    
    Autostrăzile lui Hitler nu erau chiar autostrăzi (Sâmbătă, 25 septembrie 2021, 13:10)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui iodixit

    Există destule poze cu ele, autostrăzile lui Hitler nu arătau ca autostrăzile germane de azi. Erau ca niște drumuri comunale duble, cu o distanță de câțiva metri între ele, așa se obțineau sensurile separate.
 • +3 (5 voturi)    
  Extraordinar,, (Vineri, 24 septembrie 2021, 10:08)

  TipTop [utilizator]

  ne bucuram ca ati respectat termenul de 10 ani pentru 3 km cum ne-ati obisnuit si nu a durat 20 ani !!
  • +2 (6 voturi)    
   norocul a fost ca s-a ocupat drula de la usr! (Sâmbătă, 25 septembrie 2021, 20:52)

   Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui TipTop

   a facut ce nu s-a facut in 30 de ani de usl!
   • 0 (4 voturi)    
    Vorbim de 3 km în 11 luni, nu de 300 (Sâmbătă, 25 septembrie 2021, 22:05)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui Antenistontel

    În mandatul lui Drulă a fost multă agitație, ca să vadă toată lumea cât de performant e el. Însă 3 km e o cifră jalnică. Și de la zero dacă era făcut drumul (ceea ce oricum nu e cazul) tot e nesemnificativ 3 km în 11 luni.
    • +2 (2 voturi)    
     Hai lasa (Duminică, 26 septembrie 2021, 22:20)

     Sofis [utilizator] i-a raspuns lui Harald

     Sa ne amintim de Ponta si Sova care declarau autostrazi si metrou si lasau bugetul pentru ele la 0 in timp ce pompau bani catre altceva.

     Sau Sova penalul care declara ca se muta cu cortul daca nu strapunge el cu autostrada muntii.

     Si ca sa vezi, singura realizare a familiei Sova la autostrazi a fost ca mama lui Dan Sova (Ana Sova) a negociat contractul cu Bechtel din partea Bechtel. SI ne intrebam de ce am dat un miliard pentru 40 de km si de ce nu se gaseste contractul. https://www.digi24.ro/stiri/economie/ana-sova-ofera-explicatii-in-cazul-bechtel-mama-ministrului-neaga-implicarea-in-rezilierea-contractului-78883
     • +1 (3 voturi)    
      Am înțeles, Drulă iese în avantaj :) (Luni, 27 septembrie 2021, 10:38)

      Harald [utilizator] i-a raspuns lui Sofis

      dacă îl compari și Ponta și cu Șova :)

      Se numește idolatrie, închinatul la unul și la altul
 • +1 (1 vot)    
  3 km de drum cu doua benzi in 10 ani de zile... (Marţi, 28 septembrie 2021, 10:42)

  Olyx [utilizator]

  Romania intra direct in Guinness Book of the World...
  Si tara asta vrea sa faca 450 km de autostrada in 5 ani cu bani europeni prin PNRR ? Hai sa fim seriosi, va face 450 km in 20 de ani cu bani de la buget....


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by