„Noul șef al CNAIR, Cristian Pistol, și-a flexat vineri mușchii la antreprenorul grec Aktor de pe lotul 2 din Autostrada A10 Sebeș-Turda, amenințând cu rezilierea”, susține Asociația Pro Infrastructura (API), spunând că o astfel de intenție ar fi „dezastruoasă acum în prag de inaugurare, la stadiu fizic de peste 90% și după 7 (ȘAPTE!) ani de chin în execuție”. Potrivit API deschiderea traficului pe cei 24 de kilometri este fezabilă până la finalul anului.

A10 Sebes - Turda, lotul 2 - stadiu octombrieFoto: Captura YouTube

Reacția API vine după ce noul șef al CNAIR, Cristian Pistol a făcut recent o vizită pe șantierul A10 Lotul 2 și a spus că nu vede cum s-ar putea deschide traficul până pe 15 noiembrie. „Voi fi foarte ferm în a lua anumite decizii, iar dacă antreprenorul nu va reuși să se încadreze în termenele avansate, voi lua în calcul inclusiv varianta rezilierii”, a precizat Cristian Pistol.

VIDEO - A10 Sebeș - Turda, lotul 2 - stadiul la 9 octombrie:

---

Deschiderea traficului pe Autostrada 10 Sebeș - Turda, Lot 2 până la finalul anului: „Este perfect fezabil”

„Noul șef al CNAIR, Cristian Pistol, și-a flexat vineri mușchii la antreprenorul grec Aktor de pe lotul 2 din Autostrada A10 Sebeș-Turda, amenințând cu rezilierea. Vrem să credem că este doar o declarație nefericită motivată de lupte politice meschine anti-infrastructură și anti-cetățeni, și nu o intenție adevărată care ar fi dezastruoasă acum în prag de inaugurare, la stadiu fizic de peste 90% și după 7 (ȘAPTE!) ani de chin în execuție”, a reacționat Asociația Pro Infrastructura.

„Să ne înțelegem: este PERFECT FEZABIL ca lotul de 24,25 km să fie dat în trafic în acest an, în decembrie, cel mai târziu, iar asociația noastră a susținut tot timpul că se poate deschide circulația în 2021, chiar dacă pe un singur sens, pe câteva sute de metri, în zona Oiejdea” detaliază Asociația.

„Realitatea: asfalt gata (strat de uzură) pe 21 din 24 de km, marcaje aproximativ 50% (pot fi finalizate în maxim două săptămâni), parapete de protecție instalate pe km întregi și doar câteva puncte critice rămase: o zonă fără balast stabilizat la Teiuș, debleul Oiejdea (unde este deja binder pe un sens) și problema de la Sâncrai (se va rezolva în scurt timp). În mod normal, cu puțin chef de muncă din partea antreprenorului și a oficialilor CNAIR, deschiderea traficului poate fi făcută fără probleme la final de noiembrie, cel mai târziu în primele două săptămâni din decembrie, incluzând aici și procedurile de recepție”, mai notează API.

„Sperăm că după 7 ani de suferință, cu un faliment al partenerului Euroconstruct (țeapă, pe românește), grinzi căzute de pe pile (fără victime, din fericire), mobilizare foarte slabă ani la rând, relocări de utilități amânate la infinit, ba chiar o grevă a subcontractorului Macrotim și multe, multe, multe bâlbe și promisiuni fanteziste din partea autorităților dar și a antreprenorului general, vom circula în MAXIM DOUĂ LUNI pe cei 24 de km și nu vom intra în "logica" de tristă amintire a contractelor reziliate abuziv la stadiu de peste 90% și a autostrăzilor muzeu!”, transmite Pro Infrastructura.

Reacții cum că deschiderea Lotului 2 din A10 Sebeș - Turda ar fi în pericol în acest an au venit imediat ce ministrul Transporturilor Cătălin Drulă și-a anunțat demisia.

„Trebuie ca cineva să fie foarte-foarte rău intenționat să nu se întâmple asta (n.r. deschiderea traficului în 2021)”, a reacționat atunci Drulă.

Hartă: Traseul A10 - Lotul 1 (15 km din 17 km au fost deschiși traficului în decembrie 2020), Lotul 2 (24,3km)

---

A10 Sebes - Turda - Lotul 2 - 24,25 km - Alba Iulia Nord (Pârâul Iovului) - Aiud (Km 17+000 – Km 41+250)

Valoare: 549.33 MIL. LEI (fară TVA)

Constructor: Aktor

Contract: Semnat în 2014

Termen de finalizare (contractual): Octombrie 2016

Deschidere posibilă: Decembrie 2021 (realist)

Stadiu fizic / stadiu financiar (iulie 2021): 88,5% / 85%

---

Promisiuni pentru finalizarea A10 Sebeș - Turda, Lotul 2 - 2019?2020? 2021?

Deschiderea Lotului 2 (24,25 km) ar finaliza practic darea în trafic a întregii autostrăzi A10, după ce în decembrie anul trecut a fost deschis și Lotul 1 (17 Km). Ambele loturi în lucru încă din 2014.

Întreaga autostradă A10 are o lungime de circa 70 km și leagă autostrada A1 (Sebeș) cu autostrada Transilvania A3 (Turda).

Lucrările la Lotul 2 (și nu doar) au trenat ani la rândul, față de termenul inițial de 2 ani - parte din vina autorităților (documentație slabă scoasă la licitație, probleme în teren depistate ulterior, avize emise greu sau relocări de utilități care s-au lăsat așteptate), parte din vina constructorului (mobilizare slabă și probleme financiare).

În ultimii ani Lotul 2 a tot fost dat ca aproape gata, dar niciuna din promisiunile politicienilor de la vârful Transporturilor nu a fost respectată.

În 2019, când la șefia Transporturilor era Răzvan Cuc, se vorbea de finalizarea tronsonului până la final de an, asta după ce Cuc s-a dus pe șantier și a făcut spectacol cu rezilierea contractului. N-a fost să fie...

În 2020, ministrul Lucian Bode, pe atunci la cârma Transporturilor, promitea din nou că Lotul 2 și Lotul 1 vor fi gata până la final de an. Lotul 1 s-a deschis în decembrie (parțial, restul în iulie 2021). Pentru Lotul 2... n-a fost să fie.