VIDEO Cum arată Pasajul de la Domnești acum: Giratoriul suspendat a fost montat complet peste Centura Capitalei / De ce a fost aleasă o astfel de soluție

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Duminică, 7 noiembrie 2021, 17:12 Monitorizari | Proiecte Infrastructura >> Articole


Pasajul Domnesti - stadiul in noiembrie 2021
Foto: Captura YouTube
Pasajul de la Domnești, primul pasaj de tip giratoriu suspendat care va fi finalizat pe Centura Capitalei, a prins contur după ce grinzile principale de metal au fost montate. Noi imagini de pe șantier ilustrează avansul lucrărilor și cercul suspendat care acum este complet închis, rămânând de lucru la o parte din rampele de coborâre și urcare.

În imaginile noi realizate cu drona se observă cum elementele principale ale giratoriului suspendat au fost deja montate, însă mai e de lucru la rampele de coborâre/urcare dinspre București și Domnești, precum și rampele dinspre A1 și dinspre Bragadiru.

Stadiul fizic al lucrărilor a ajuns la peste 45% în prezent, după ce lucrările au fost reluate în vara lui 2020.


---

Lucrările la pasajul Domnești au fost reluate în vara lui 2020, după aproape doi ani de blocaje constante. Ultima problema fusese intrarea în insolvență a constructorului principal STRACO, însă șantierul și lucrările au fost preluate în sarcina subcontractorului Tracon.

Primele lucrări la pasajul de la Domnești au început în 2018 în baza unei autorizații de construire parțiale, dar restul proiectului s-a blocat din mai multe motive: proiectul tehnic a trebuit complet refăcut față de ce s-a scos la licitație pentru că Primăria Capitalei a cerut lărgirea zonei pasajului pentru a fi amplasat o linie de întoarcere a tramvaiului; utilitățile au fost relocate cu foarte mare dificultate; expropierile inițiale și cele suplimentare (ca urmare a modificării proiectului) au fost realizate cu mare întârziere; constructorul a intrat în insolvență.

Pasajul Domnești - Giratoriu suspendat

Lungime: 536 m
Cost: 91,5 mil lei
Constructor: STRACO GRUP SRL - SC COMNORD SRL - SPECIALIST CONSULTING SRL / Construcție preluată de subcontractorul TRACON
Contract semnat: 2017
Termen de finalizare: 24 de luni (proiectare și execuție)
Finalizare posibilă (n.r.): Q2-Q3 2022

Stadiu la zi (noiembrie 2021): cca 45%

De ce se construiesc pasaje de tip giratoriu suspendat pe Centura Capitalei


Pasajul suprateran de la Domnești va fi primul pasaj de tip Giratoriu suspendat de pe Centura Capitalei, însă nu și ultimul. În prezent sunt în execuție încă trei astfel de pasaje.

Un pasaj de tip giratoriu suspendat cu o formă mai alungită se construiește acum la intersecția centurii cu Olteniței. Un alt pasaj giratoriu suspendat în curs de realizare este cel de la intersecția Centură-Berceni. Un alt astfel de pasaj, doar că rămas mult în urmă cu execuția, va fi la intersecția Centurii cu DJ301-Cernica.

Soluția giratoriilor suspendate (în imaginea de jos este un astfel de pasaj construit lângă Ploiești) va fi aplicată pe Centura de Capitalei pentru că Centura Capitalei este lipită de calea ferată de centură, astfel încât orice pasaj trebuie să rezolve direcțiile de trafic și peste calea ferată.

Practic, giratoriile suspendate vor permite șoferilor să o ia în oricare direcție și să evite și calea ferată de centură, în timp ce Șoseaua de Centură va rămâne la sol și nu va mai avea în calea ei nici o intersecție cu conflict de trafic.


Foto: Pasajul de la Ploiești


FOTO: Planul pasajului de la intersecția DNCB cu Șoseaua Olteniței care va supratraversa centura printr-un giratoriu alungit și suspendat.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

26162 vizualizari

 • +14 (30 voturi)    
  Unghiurile de racordare, tipice pentru România (Duminică, 7 noiembrie 2021, 18:13)

  Harald [utilizator]

  Probabil nu există în România niciun giratoriu proiectat cu unghiuri de racordare adecvate.

  Reducerea vitezei la trecerea prin giratoriu creează inevitabil un bottleneck (o ”gâtuitură”) care ar trebui compensat(ă) prin creșterea numărului de benzi și prin unghiuri de racordare cât mai largi.

  În România se procedează exact invers, unghiurile de racordare sunt proiectate ”în dușmănie” :) iar giratoriile sunt inele simple, unde traiectoriile vehiculelor se intersectează necontrolat, la inspirația de moment a șoferilor. Astfel încât o șosea cu 2 benzi pe sens, care deversează într-un giratoriu, în loc să se extindă la 3 benzi imediat înainte și imediat după, ajunge de fapt să permită o singură bandă reală de circulație la trecerea prin giratoriu.

  Culmea e că în diverse orașe, de exemplu în Timișoara, există giratorii cu benzi în spirală (la AEM și la Piața Mărăști) care permit o capacitate de trafic mult mai mare. Dar pe drumurile naționale nu s-a auzit de așa ceva, că alea sunt proiectate tocmai la București :)

  Pe drumurile naționale, toate giratoriile sunt niște inele simple, desenate parcă de copii de grădiniță, iar racordările sunt catastrofale. La Suceava, la Zidul Morții, e cel mai bun exemplu de giratoriu nou-construit, care omoară oameni la propriu. Dar nu răspunde nimeni pentru asta.
  • +1 (19 voturi)    
   Zidul Mortii... (Duminică, 7 noiembrie 2021, 20:54)

   Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui Harald

   Are niste limitari de viteza pe care, din cand in cand, le mai ignora cate unul si se trezeste ca e virajul prea strans...

   Pe E85 ar trebui niste giratorii cu raza de 150m, ca sa poata trece omul cu 80 km/h prin el, nu ?
   • 0 (18 voturi)    
    Zidul Morții e pe E-58, nu pe E-85 (Duminică, 7 noiembrie 2021, 21:39)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

    Era inevitabil ca marii progresisti a neamului să nu se bucure de moartea unor șoferi, că doar altă satisfacție n-au.

    Cu ce te-ajută pe tine moartea a zeci de oameni acolo? Giratoriul acela nu exista înainte de 1990. A fost construit un zid, literalmente în mijlocul drumului existent.
    • +7 (13 voturi)    
     Pai ajuta (Duminică, 7 noiembrie 2021, 22:57)

     banel [utilizator] i-a raspuns lui Harald

     Daca imbecilii n-ar intra in zidul ala, ar inta in "fraierii" care circula regulamentar.
     • 0 (2 voturi)    
      Ai văzut unghiurile de racordare de-acolo? (Luni, 8 noiembrie 2021, 12:37)

      Harald [utilizator] i-a raspuns lui banel

      Ești convins că toți cei decedați acolo erau șoferi?
     • 0 (0 voturi)    
      Zidul e dincolo de intersectarea cu ”fraierii” (Luni, 8 noiembrie 2021, 15:31)

      Harald [utilizator] i-a raspuns lui banel

      E evident că nu știi giratoriul respectiv, dar folosești ocazia ca să-ți manifești satisfacția pentru moartea unor oameni
    • -1 (5 voturi)    
     lui ritzi (Luni, 8 noiembrie 2021, 7:28)

     fghr [utilizator] i-a raspuns lui Harald

     tre sa i faci 2-3 benzi pe sens si sa pui limita de 80 ca sa simta regulilele restrictive si sa i faca placere drumul. El oricum pe acolo merge cu 70 ca sa protejeze nnatura
     • +1 (3 voturi)    
      E limitare la 30 km/h acolo, pe drum european (Luni, 8 noiembrie 2021, 13:58)

      Harald [utilizator] i-a raspuns lui fghr

      Atât de bine a fost proiectat giratoriul respectiv.

      Aliniamentul precedent, imediat înainte de acel giratoriu, s-ar încadra și într-o viteză de proeictare de 150 km/h, de asta sunt zeci de accidente mortale. În Statele Unite, compania de drumuri ar fi plătit zeci de milioane despăgubiri, iar niște proiectanți și niște decidenți ar fi făcut închisoare.

      În România nu se deranjează nimeni să rectifice intrarea în acel giratoriu, deși e nou construit, nu e moștenit de la Imperiul Austro-Ungar.
  • +7 (11 voturi)    
   hahahaha (Duminică, 7 noiembrie 2021, 22:21)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui Harald

   Stai sa vezi cum o sa fie cand fac piste pentru biciclete.
  • 0 (0 voturi)    
   Peste tot în lume (Luni, 8 noiembrie 2021, 18:13)

   trotuar [utilizator] i-a raspuns lui Harald

   unghiurile de racordare sunt făcute "în dușmănie" pentru a forța reducerea vitezei altfel te pomenești cu berbecul că vine cu viteză și nu are timp să frâneze să acorde prioritate celor din giratoriu.

   Rareori vei vedea intrare în giratoriu cu mai mult de 2 benzi (de fapt și astea sunt rare) chiar dacă giratoriul poate avea și 3-4 benzi. Pentru a intra în giratoriu două sau mai multe mașini trebuie să existe tot atâtea benzi libere în același timp în giratoriu ceea ce nu se va întâmpla decât dacă e trafic mic iar dacă ai trafic mic nu are sens giratoriul cu N benzi.

   Un drum proiectat cum trebuie (nu e cazul mereu mai ales în România) nu îți reduce viteza prin semne de circulație ci prin design. Vezi https://www.youtube.com/watch?v=bglWCuCMSWc
   • 0 (0 voturi)    
    Îți arăt 10 giratorii cu unghiuri corecte (Luni, 8 noiembrie 2021, 20:36)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui trotuar

    Inclusiv în articolul de față, ”Planul pasajului de la intersecția DNCB cu Șoseaua Olteniței” are unghiurile corecte, la intrarea în giratoriu.

    Măcar din poza din articol puteai să-ți dai seama că la pasajul Domenști mașina face câte un S pe fiecare sfert de giratoriu. Care e utilitatea acelui S, după ce ai intrat deja în giratoriu?

    Scrii ca să te afli în treabă, doar ca îți admiri textele, fără nicio legătură cu problema în discuție. Când ai să 35 de ani de condus prin Europa, să le povestești nepoților câte benzi au giratoriile, mai ales cele din UK.
    • 0 (0 voturi)    
     Ca de obicei agresiv și plin de sine (Luni, 8 noiembrie 2021, 21:18)

     trotuar [utilizator] i-a raspuns lui Harald

     Conduc aproape exclusiv în Europa. Nu băga UK cu magic roundabout la grămadă că ăla e altă mâncare de pește (și oricum sunt evitate dacă se poate și să nu-mi povestești că sunt optimizate pentru viteză).

     Poți explica cum poți evita un S când ai drum care merge drept înainte și trebuie să ai o bandă laterală care să urce să intre în giratoriu?

     Un giratoriu se instalează din două motive, ai trafic pe mai multe axe și vrei să fluidizezi traficul fără semafoare (asta nu înseamnă viteza) sau pur și simplu vrei să reduci viteza să poată intra și alții de pe drumuri mai mici.

     Dacă ai nevoie de mai mult de două benzi să intri în giratoriu atunci se impun alte soluții gen nodurile de autostradă.
     • 0 (0 voturi)    
      Compară giratoriile din articol și las-o baltă (Marţi, 9 noiembrie 2021, 0:14)

      Harald [utilizator] i-a raspuns lui trotuar

      Când în același articol ai prezentate două giratorii, cel de pe Șoseaua Olteniței cu unghiurile de racordare corecte și cel de la Domnești cu unghiurile de racordare greșit proiectate, ce sens are să mai bați câmpii cu teoria chibritului?

      Pe tine te încântă restricțiile de orice fel, în rezumat așa se explică atitudini ca ale tale. Orice restricție și orice obstrucționare a traficului duce la cozi kilometrice, dar tu altfel nu simți că trăiești, dacă nu vezi obstrucții de trafic și cozi kilometrice.
 • +3 (7 voturi)    
  Straco (Luni, 8 noiembrie 2021, 8:49)

  Dramniceanu [utilizator]

  Straco a intrat in faliment acum o saptamanta. Vor urma alte prelungiri.
  • +1 (3 voturi)    
   Lol (Luni, 8 noiembrie 2021, 9:22)

   HP [utilizator] i-a raspuns lui Dramniceanu

   Nu Straco e constructorul, din partea mea sa intre in falimentul falimentului.
 • +1 (3 voturi)    
  Calea ferata si giratoriul de la Ploiesti... (Luni, 8 noiembrie 2021, 10:40)

  Sevraj [utilizator]

  Se spune in articol ca atunci cand centura este lipită de calea ferată de centură, orice pasaj trebuie să rezolve direcțiile de trafic și peste calea ferată. Acesta ar fi motivul pentru giratorii supendate.
  Intrebarea mea este: ce cale ferata exista la giratoriul de la Ploiesti? Acel giratoiu este construit in camp. De ce a fost aleasa solutia suspendarii la Ploiesti?
  • +6 (6 voturi)    
   Pentru a nu afecta traficul de pe centură (Luni, 8 noiembrie 2021, 12:19)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui Sevraj

   Giratoriul suspendat de la Ploiești permite ca traficul de pe centura de nord să continue neafectat de traficul de pe drumul județean cu care se intersectează.

   Capacitatea de trafic a unui drum scade semnificativ la trecerea printr-un giratoriu, acolo se formează ambuteiajele. Dacă drumul permite (de exemplu) 6.000 de vehicule pe oră, la trecerea prin giratoriu limita scade la 2.000 de vehicule pe oră, deci acolo se vor forma cozi. Dacă tot ai cheltuit bani pentru un drum de 6.000 de vehicule pe oră, de ce să-ți bați joc de ei, blocându-l la 2.000 cu giratorii la nivel?

   Exact aceeași situație e și pe DNCB: chiar în lipsa căii ferate, giratoriile suspendate permit traficului de pe centură să se desfășoare nestânjenit, fără a-l obliga să ia toate giratoriile la rând.
   • 0 (0 voturi)    
    Dar de ce giratoriu? (Luni, 8 noiembrie 2021, 16:45)

    Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui Harald

    Care ucide traficul? Pe la altii giratoriile se baga doar in zone rezidentiale, unse se vrea sa se "ucida" traficul. Unde e vorba de fluidizarea traficului, se fac pasarele si pasaje in still free flow sau merge.
    • 0 (0 voturi)    
     Uită-te la geografia zonei, la pasajul Domnești (Luni, 8 noiembrie 2021, 18:48)

     Harald [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

     Acolo nu e intersecție de autostrăzi, e doar o șosea care intră / iese din oraș, are de trecut o barieră de cale ferată și se intersectează cu vechea șosea de centură.

     Există în Europa și intersecții de autostrăzi cum vrei tu, dar la bariera Domnești chiar nu era cazul de-așa ceva.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by