Lucrările la cei circa 25 de kilometri ai Lotului 2 din Autostrada A10 Sebeș - Turda sunt aproape de final, iar tronsonul va fi dat în trafic marți după-amiază. Vorbim practic de ultimii kilometri care așteaptă să fie finalizați după lucrări de mai bine de 7 ani la autostrada A10. Odată cu Lotul 2 vor fi dați în trafic și alți circa 4 km de pe loturile adiacente și care până acum nu puteau fi folosiți, iar drumul de la Cluj la Sibiu va putea fi făcut în întregime pe șosea de mare viteză.

Autostrada A10 Sebes - Turda, gata de inaugurareFoto: Captura YouTube

UPDATE: Circulația pe 10 Sebeș - Turda, Lot 2 se deschide marți, pe 30 noiembrie

„Am fost să verific personal ce se întâmplă pe lotul 2 din autostrada Sebeș - Turda. Azi dimineață i-am chemat la minister pe cei care se ocupă direct, beneficiarul, CNAIR. Având în vedere că mai sunt câteva lucruri minore care pot fi terminate pana mâine (n.r. marți). Mâine după-masă se va da drumul la Lotul 2”, a spus luni ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

„Fără festivisme, fără tăieri de panglici pentru că nu e loc de festivism. Datoria statului față de cetățeni este una mare, de 30 de ani. Am fost, am verificat personal, am luat toate măsurile. Riscam să stăm alte zile bune cu tronsonul închis, deși se poate da drumu la circulație”, a spus Grindeanu.

---

Deși traficul va fi deschis, circulația va fi limitată la 100 km/h pentru că pe unele părți ale autostrăzii constructorul încă nu a apucat să monteze gardurile de protecție.

În plus, în zona Oiejdea (min 1:55 din video) traficul se va desfășura doar pe unul din sensurile autostrăzii din cauza unei alunecări de teren ce încă necesită monitorizare și lucrări și care ar urma să fie rezolvată abia la primăvară.

A10 Sebes - Turda - Lotul 2 - 24,25 km - Alba Iulia Nord (Pârâul Iovului) - Aiud (Km 17+000 – Km 41+250)

Valoare: 549.33 MIL. LEI (fară TVA)

Constructor: Aktor

Contract: Semnat în 2014

Termen de finalizare (contractual): Octombrie 2016

Deschidere circulație: 30 noiembrie 2021

Stadiu fizic / stadiu financiar (noiembrie2021): 92% / 88%

---

Promisiuni pentru inaugurarea A10 Sebeș - Turda, Lotul 2 - 2019?2020? 2021?

Deschiderea Lotului 2 (24,25 km) ar finaliza practic darea în trafic a întregii autostrăzi A10, după ce în decembrie anul trecut a fost deschis și Lotul 1 (17 Km). Ambele loturi în lucru încă din 2014.

Întreaga autostradă A10 are o lungime de circa 70 km și leagă autostrada A1 (Sebeș) cu autostrada Transilvania A3 (Turda).

Lucrările la Lotul 2 (și nu doar) au trenat ani la rândul, față de termenul inițial de 2 ani - parte din vina autorităților (documentație slabă scoasă la licitație, probleme în teren depistate ulterior, avize emise greu sau relocări de utilități care s-au lăsat așteptate), parte din vina constructorului (mobilizare slabă și probleme financiare).

În ultimii ani Lotul 2 a tot fost dat ca aproape gata, dar niciuna din promisiunile politicienilor de la vârful Transporturilor nu a fost respectată.

În 2019, când la șefia Transporturilor era Răzvan Cuc, se vorbea de finalizarea tronsonului până la final de an, asta după ce Cuc s-a dus pe șantier și a făcut spectacol cu rezilierea contractului. N-a fost să fie...

În 2020, ministrul Lucian Bode, pe atunci la cârma Transporturilor, promitea din nou că Lotul 2 și Lotul 1 vor fi gata până la final de an. Lotul 1 s-a deschis în decembrie (parțial, restul în iulie 2021). Pentru Lotul 2... n-a mai fost să fie.