VIDEO A fost deschisă circulația pe încă un ciot de autostradă - tronsonul Târgu Mureş-Ungheni din Autostrada Transilvania

de Redactia     HotNews.ro


Autostrada Transilvania, tronsonul Târgu Mureş-Ungheni
Foto: Facebook Sorin Grindeanu
Luni după-amiază a fost deschisă circulație pe încă un lot de autostradă - tronsonul de la Târgu Mureș la Ungheni (aeroport) din Autostrada Transilvania. Este un ciot de doar puțin peste 9 km - 4,5 km de autostradă și 4,7 km de drum de legătură cu patru benzi - însă vine în continuarea a 33 de kilometri de autostradă deja dați în trafic și permite șoferilor să intre pe autostradă mult mai aproape de Târgu Mureș.

Ciotul de autostradă a fost deschis traficului luni după ora 14.00.Coordonatorul de proiect din partea Strabag pentru realizarea lotului Târgu Mureş - Ungheni al Autostrăzii Transilvania, Marius Mitrofan, spune că acest tronson este dat în circulaţie mai devreme cu două luni faţă de termenul prevăzut în contract - 22 ianuarie 2022.

Lungimea este de 4,5 km, fiind completată cu 4,7 de kilometri de drum care face legătura între autostradă şi Târgu Mureş. Este un drum expres pe 4 benzi de circulaţie şi cu o zonă mediană. Tronsonul de autostradă de 4,5 km se finalizează în dreptul kilometrului 0, de unde, spre viitor, vor pleca cele două conexiuni de autostradă - continuarea A3 spre Braşov şi A8, care este în fază de studiu de fezabilitate și care ar trebui să lege Târgu Mureş de Iaşi.
Reprezentantului companiei a afirmat, conform Agerpres, că acest seminod este important pentru că rezolvă o problemă gravă de trafic, care afecta oraşul Ungheni.


A3 Târgu Mureș - Ungheni (Aeroport)


Lungime: 4,5 km autostradă + 4,7km drum de legătură
Constructor: Strabag
Valoare: 192 mil. lei
Contract semnat: 29 mai 2020 (ordin de începere lucrări - iulie 2020)
Termen de execuție: 18 luni (contractual - ianuarie-februarie 2022)
Detalii despre proiect: 3 poduri și pasaje pe drumuri de legătură, 6 poduri și pasaje pe autostradă, 2 noduri rutiere pentru conectarea autostrăzii la rețeaua de drum existentă

A3 Târgu Mureș - Ungheni - un lot cu probleme: de la un contract reziliat la o licitație care s-a întins nepermis de mult


Inițial scos în 2014, contractat în februarie 2015 cu Asocierea LEMACONS & VEGA 93 & ARCADA pe 179 milioane de lei. Din cauza bâlbâielilor financiare ale Companiei de Drumuri de atunci - autostrada fiind contractată pe fonduri europene, dar exact în momentul trecerii de la un exercițiu financiar la altul - lucrările n-au început, au tărăgănat un an.

Rezultatul? În aprilie 2016 constructorul a cerut rezilierea contractului pentru că nu s-a dat ordinul de începere în termen de 12 luni.

Tronsonul a fost scos la licitație jumătate de an mai târziu, în octombrie 2016, dar procedura s-a dovedit a fi o înșiruire de amânări și tergiversări, inclusiv o bătălie adevărată în instanțe.

Depunerea ofertelor a fost amânată de mai multe ori până abia în martie 2017, după care evaluarea ofertelor a fost tărăgănată nepermis de mult. Atribuirea lucrărilor către Strabag pentru circa 192 milioane de lei a venit inițial în noiembrie 2017, după care au urmat contestațiile și decizii diferite date în instanță care au întors de două ori rezultatul procedurii.

În noiembrie 2018, Compania de Drumuri reevalua ofertele la decizia instanței și dădea câștigător asocierea Itinera Spa - Retter Projectmanagement SRL cu o ofertă mai mare, circa 209 milioane de lei. Contestațiile au continuat și, după un an decizia a fost întoarsă - CNAIR fiind obligată să reevalueze ofertele.

Atât de mult timp a trecut însă de la lansarea licitației, încât ofertele depuse inițial de constructori și-au pierdut valabilitatea. Asocierea Itinera a decis să nu mai conteste și să-și retragă oferta. Astfel, Strabag a rămas singura firma care în final a semnat contractul pe 29 mai 2020.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8926 vizualizari

 • -9 (17 voturi)    
  Mult mai aproape (Luni, 6 decembrie 2021, 15:18)

  salvatore [utilizator]

  "... și permite șoferilor să intre pe autostradă mult mai aproape de Târgu Mureș." Mult mai aproape, adica cu 9 km mai aproape. Asta e mult mai aproape? hahahaha
  • +14 (16 voturi)    
   Da, e mult mai aproape... (Luni, 6 decembrie 2021, 15:39)

   grongobar [utilizator] i-a raspuns lui salvatore

   ...pentru ca anterior se intra pe la aeroport pana la care era un sat(Cristesti) si un "oras" Ungheni prin care faceai cam 25-30 de minute ca sa ajungi la iesirea pe autostrada, in coloana bara-la-bara. Si tot cam 9km erau si pe drumul vechi...
  • +6 (10 voturi)    
   Mai aproape (Luni, 6 decembrie 2021, 15:47)

   valix999 [utilizator] i-a raspuns lui salvatore

   Cei 9 km sunt foarte utili pentru ca descongestioneaza traficul dinspre Tg Mures si Cluj/Alba/Sibiu/Deva/etc. In schimb Traficul spre Brasov este blocta de munca facuta pe jumătate. Au facut dintr-un nod rutier un seminod prost gândit.
   • +6 (8 voturi)    
    Cand se va... (Luni, 6 decembrie 2021, 16:27)

    grongobar [utilizator] i-a raspuns lui valix999

    ...face autostrada si spre Brasov, nu va mai fi blocat. Matale zici ca era mai bine sa nu se faca deloc?
    • +1 (3 voturi)    
     asa zic si eu: (Marţi, 7 decembrie 2021, 9:25)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui grongobar

     mai bine o autostrada cu imperfectiuni decat nicio autostrada.
     • 0 (2 voturi)    
      mai pe romaneste.. (Marţi, 7 decembrie 2021, 14:06)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui bancher

      "las-o ba ca merge si asa!.."
    • 0 (2 voturi)    
     Tot va fi blocat (Marţi, 7 decembrie 2021, 14:06)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui grongobar

     E suficient sa arunci o privire pe harta. DN-ul si autostrada se termina amandoua in acelasi bulevard, care vine din centrul orasului. Nu exista alternative. Chiar daca autostrada va continua in dreapta spre Sighisoara si Brasov, nu exista o centura de trafic pe partea de sud-est. Ar fi un ocol de zeci de km sa iesi din oras spre Acatari/Sighisoara si apoi sa cobori spre Turda pe viitoarea autostrada.
     Deci tot traficul care intra si iese din oras se va bloca in portiunea aia de la rondul cu autostrada, langa Metro.

     Ideal ar fi fost sa se execute in paralel si o legatura cu Calea Sighisoarei, eventual un pasaj care sa treaca de E60 si sa lege strazile din spatele combinatului. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca nu exista nici un pod peste Mures intre Ungheni si centrul TgMures..
     • 0 (0 voturi)    
      Eu am fost azi pe ea... (Marţi, 7 decembrie 2021, 20:06)

      grongobar [utilizator] i-a raspuns lui pehash

      ...la ore de varf si a fost absolut ok, tu de unde scrii, macar drum express ai vazut la viata ta?
  • +11 (13 voturi)    
   Da, e mult mai aproape (Luni, 6 decembrie 2021, 15:54)

   holinessdani [utilizator] i-a raspuns lui salvatore

   N-ai fost niciodata pe acolo dar iti dai cu parerea crezand ca esti inteligent.
   De fapt esti doar ridicol.
  • +7 (9 voturi)    
   Da … (Luni, 6 decembrie 2021, 18:23)

   Stef_and [utilizator] i-a raspuns lui salvatore

   9 km in zona aglomerata inseamna 30-60 minute de mers cu masina cateodata!
 • +8 (14 voturi)    
  @HotNews (Luni, 6 decembrie 2021, 15:23)

  John M. [utilizator]

  Ne-ati ajuta sa intelegem aceste modificari de traseu daca ati insoti informatia de o harta.
  Multumim.
  • +3 (3 voturi)    
   incearca open street map (Luni, 6 decembrie 2021, 19:06)

   mache [utilizator] i-a raspuns lui John M.

   si cauta Ungheni, Mures

   https://www.openstreetmap.org/search?query=ungheni%2C%20mures#map=12/46.4584/24.4281
 • -1 (7 voturi)    
  Lucru românesc (Luni, 6 decembrie 2021, 15:42)

  valix999 [utilizator]

  Autostrada aceasta e cel mai bun exemplu a muncii românești cu cap austriac, facute pe jumătate. Seminodul de la Unghieni nu permite preluarea traficului de autovehicole care vin dinspre Brașov, cu destinația Târgu Mureș, Reghin, Bistrița, Band, Râciu. Asta înseamnă încărcarea cu trafic inutil a centurii din Târgu Mureș. Nu mai vorbim de faptul că, din cauza acestui "seminod" locuitorii de pe Valea Nirajului inferior nu pot folosi autostrada sau drumul expres pentru a avea acces rapid in Târgu Mureș. Costurile pentru realizarea unui nod complet ar fi fost infime. La noi ca la nimeni.
  • -5 (7 voturi)    
   Nu mi se pare rau (Luni, 6 decembrie 2021, 16:44)

   vidra [utilizator] i-a raspuns lui valix999

   Autostrada asta e mai mult pt trafic de distanta, nu stiu daca e ok sa intre oamenii pe ea pt 3-4km. Cine tine mortis, poate face un ocol cam de 2km pana la nodul de la aeroport si sa mearga pe 'centura' pana in Tg Mures.
  • -2 (4 voturi)    
   Noaptea mintii... (Luni, 6 decembrie 2021, 23:41)

   gio13 [utilizator] i-a raspuns lui valix999

   De ce ar vrea cineva care vine dinspre Brasov si vrea sa ajunga in Tg Mures sa o ia prin Ungheni? Drumul e cel putin dublu, deci mai bine mers direct pe DN13 (Sighisoara- Tg Mures). De asemenea Reghinu, V Nirajului ori drumul spre Bistrita sunt exact in partea opusa Ungheniului, deci n-ai ce cauta pe la nodul de la Ungheni pt aceste localitati.
   • +1 (1 vot)    
    Raspuns (Marţi, 7 decembrie 2021, 10:31)

    valix999 [utilizator] i-a raspuns lui gio13

    Este vorba despre camioanele grele, cu masă peste 7,5 tone, care trebuie să ocolească orașul pentru a intra dinspre Brașov spre Reghin. Acum pot ocoli orașul fie pe centura mică, aglomerând toata zona de sud, fie prin Unghieni, aglomerând zona de vest. Situația se va putea reglementa în urmatorii 143 de ani, după ce va fi gata centura Corunca-Ernei. Inainte de a te exprima, ar fi bine să îți folosești capul.
 • 0 (16 voturi)    
  Felicitari Catalin Drula (Luni, 6 decembrie 2021, 15:50)

  AdevaratulProfet [utilizator]

  ...macar are carpa de Grindeanu, un exemplu pozitiv pe care sa il urmeze...
 • -5 (13 voturi)    
  Impotriva minciunii (Luni, 6 decembrie 2021, 18:02)

  atc [utilizator]

  Stai linistit cu Drula ta, ca n-a avut nici o" vina" ! A existat doar cu datu' din gura pe perioada realizarii.
  Daca stiai sa citesti, aflai ca s-a semnat noul ctr./ iulie 2020 ( adica Bode) si-l inaugureaza Grindeanu! Ghinion, ce sa vezi!
  • +4 (12 voturi)    
   Stai tu calm , te cunoastem ca esti tovaras (Luni, 6 decembrie 2021, 18:33)

   Amariei [utilizator] i-a raspuns lui atc

   Bode semneaza, Cuc da din gura, Drulaul face si Grindeanu inaugureaza. E ok, inevitabil vine 2024 ...
 • +1 (7 voturi)    
  Cioturi facute de ciotanii care conduc tara! (Luni, 6 decembrie 2021, 18:56)

  Fu Leng [utilizator]

  Fain, te rad strainii si cucuru!
  • -3 (3 voturi)    
   De Drulă râd? (Marţi, 7 decembrie 2021, 11:45)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

   Poate au dreptate, prea se laudă el și pupincuriștii lui că face . Nu a făcut nimic, dar o campanie media agresivă îl vor pe Drulă erou.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu ciotul e problema (Miercuri, 8 decembrie 2021, 16:34)

   vidra [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

   Nu cred ca e gresit sa faci cioturi, pb e ca nu se fac destul de multe. Decat o autostrada cap-coada de 50km inaugurata deodata dupa 8 ani, mai bine mai multe 'cioturi' inaugurate pe rand. Pb la noi e ca uneori si cioturile dureaza 8 ani :D. In cazul asta, inaugurarea s-a facut inaintea termenului contractual, deci sa tot fie de-astea!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by