Lucrările la autostrada de Centura A0, Lotul 1 în zona intersecției cu Autostrada Soarelui A2 au avansat destul de mult, iar printre elementele realizate se numără pilele viitorului pod al autostrăzii A0 peste A2, unele ridicate chiar aproape pe banda de urgență a autostrăzii Soarelui.

Nodul rutier intre A0 si A2 - in constructieFoto: Captura video

Întreaga Autostrada de Centură București A0 va avea o lungime totală de 101 km, din care cei circa 52 de kilometri de pe A0 Sud sunt cei mai avansați și ar trebui practic finalizați în perioada 2023-2024, oferind traficului greu și de tranzit o nouă variantă de a ocoli Capitala de la Autostrada A1 la Autostrada A2.

Pe A0 Sud pe Lotul 1 (17 km) și Lotul 2 (16,3 km) lucrează turcii de la Alsim Alarko, iar pe Lotul 3 (18 km) lucrează grecii de la Aktor.

Lotul 1 este cel care începe de la intersecția cu Autostrada Soarelui A2 și continuă până în apropiere de Sintești (CF 902), iar lucrările efective au demarat în februarie 2021, după o perioadă mai lungă de proiectare.

În prezent de pe Lotul 1 într-un stadiu mai avansat se află execuția nodului rutier între A0 Sud și A2, acolo unde multe din pilele viitoarelor pasaje au fost ridicate, iar pe corpul autostrăzii și pe viitoarele bretele constructorul a început să aștearnă balastul.

---

Nodul rutier între autostrăzile A2 și A0

Una din pilele viitorului pasaj al A0 peste A2 a fost ridicată practic suprimând banda de urgență de pe Autostrada Soarelui.

Viitorul nod rutier a fost proiectat practic cu acea pilă acolo care suprimă banda de urgență, dar vor rămâne pentru A2 cele două benzi înainte, iar între pila respectivă și culeea podului A0 se vor face alte 3 benzi adiacente A2 pentru încadrare și accelerare/decelerare conectate la bretelele nodului.

Astfel, în zona unde va rămâne suprimată banda de urgență pentru A2 vor fi 3, respectiv 4 benzi de înainte, două benzi inițial de încadrare la ieșirea din nodul rutier și o bandă de încadrare la intrarea în nodul rutier.

Vezi planșa nodului rutier mai jos (click pentru mărire):

----

A0 Sud - Lotul 1 (CF 902 - A2)

Lungime: 17 km, două noduri rutiere - cu DN4 și A2.

Cost: 830 mil lei lei fără TVA

Constructor: Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AS

Execuție începută în: martie 2021

Stadiu (decembrie 2021): 17%

Contract semnat pe august 2019 / Licitația începută în iulie 2017

Termen de finalizare: iunie 2023

CITEȘTE ȘI: