Ministerul Transporturilor a semnat miercuri un protocol de colaborare pentru construcția metroului de la Cluj-Napoca și Florești. Prin acest protocol se stipulează că finanțarea va fi asigurată de către Ministerul Transporturilor prin PNRR - circa 2 miliarde de euro, iar de licitațiile pentru proiectare și execuție pentru tarseul de 19 km și 21 de stații se vor ocupa primăriile din Cluj-Napoca și Florești.

Traseul Metroului din Cluj-NapocaFoto: Sorin Grindeanu pe Facebook

Traseul va avea 21 de km, cu 19 stații. Din estimările preliminare va transporta până la 164.000 de călători pe zi în anul 2030, a anunțat miercuri ministrul Sorin Grindeanu.

„Ministerul Transporturilor va finanța prin PNRR acest proiect! Valoarea totală estimată: 2 miliarde de euro. Primăriile Cluj-Napoca și Florești se vor ocupa de licitația pentru proiectarea și execuția acestui proiect, dar și de implementarea contractului”, a mai precizat ministrul.

Lucrările de bază pentru primele 9 stații trebuie încheiate până în anul 2026, potrivit acestuia.

În luna noiembrie 2021 Emil Boc a anunțat că fusese deja studiul de fezabilitate pentru viitorul metrou, iar traseul recomandat era Floreşti - Piaţa Unirii - Piaţa Mărăşti - Muncii / Europa Unită - Depou Sopor, cu o lungime de 21 de kilometri şi 19 staţii, iar investiţia totală depăşește 2 miliarde de euro.

Boc a postat şi o simulare video a câtorva staţii ale viitorului metrou clujean.

Citește și: