Pasajul de la Berceni va fi al doilea pasaj de tip giratoriu suspendat care va fi finalizat pe Centura Capitalei după cel de la Domnești. Recent au fost ridicate primele grinzi principale de metal ale viitorului giratoriu suspendate, întreg pasajul și dublarea centurii Capitalei pe aproape 3 kilometri ar trebui să se finalizeze anul acesta.

Pasajul de la Berceni - ianuarie 2022Foto: Captura YouTube

Conform informațiilor CNAIR centralizate de CESTRIN la începutul anului proiectul pasajului de la Berceni și dublarea centurii Capitalei avea un stadiu de aproape 45% și, teoretic, conform contractului ar trebui finalizat în partea a doua a acestui an.

---

Giratoriu suspendat DNCB - Șos. Berceni + lărgire la 4 benzi a centurii actuale

Lungime: giratoriul + 2,5 km

Plan foto - pasaj Berceni

Cost: 30,5 mil euro

Constructor: Asocierea Trameco SA (Selina) - Vahostav SK AS - Construcții Erbașu SA - Grafic Tends SRL

Contract semnat: martie 2019

Termen de finalizare: 30 luni (6 luni proiectare și 24 luni execuție)

Lucrări începute în: august 2020

Finalizare posibilă (n.r.): Q3 2022

Stadiu la zi: 45%

De ce se construiesc pasaje de tip giratoriu suspendat pe Centura Capitalei

Pasajul de la Berceni nu este singurul de tipul giratoriu suspendat aflat acum în construcție pe Centura Capitalei. În prezent sunt în execuție încă trei astfel de pasaje.

Pasajul suprateran de la Domnești va fi primul pasaj de tip Giratoriu suspendat ce va fi finalizat pe Centura Capitalei.

Un alt pasaj de tip giratoriu suspendat cu o formă mai alungită se construiește acum la intersecția centurii cu Olteniței. Un alt astfel de pasaj, doar că rămas mult în urmă cu execuția, va fi la intersecția Centurii cu DJ301-Cernica.

Soluția giratoriilor suspendate (în imaginea de jos este un astfel de pasaj construit lângă Ploiești) va fi aplicată pe Centura Capitalei pentru că Centura Capitalei este lipită de calea ferată de centură, astfel încât orice pasaj trebuie să rezolve direcțiile de trafic și peste calea ferată.

Practic, giratoriile suspendate vor permite șoferilor să o ia în oricare direcție și să evite și calea ferată de centură, în timp ce Șoseaua de Centură va rămâne la sol și nu va mai avea în calea ei nicio intersecție cu conflict de trafic.

Foto: Pasajul de la Ploiești

CITEȘTE ȘI: