Pasajul de la Domnești, primul pasaj de tip giratoriu suspendat care va fi finalizat pe Centura Capitalei, ar urma să fie deschis traficului în acest an. După montarea tablierului metalic pentru giratoriu, recent s-a turnat și prima porțiune de asfalt pe una din rampele pasajului. Noi imagini din dronă arată exact avansul lucrărilor pe acest șantier început inițial în 2018 și care ar trebui finalizat în 2022.

Pasajul Domnesti - februarie 2022Foto: Captura YouTube

În urmă cu câteva zile constructorul a așternut deja primul strat de asfalt pe rampa de coborâre spre Bragadiru, iar alte trei rampe constructorul continuă montarea elementelor prefabricate la zidurile de sprijin.

Secretarul de stat în Transporturi Ionel Irinel Scrioșteanu a informat că recent a fost dezafectată linia de medie tensiune paralelă cu Centura Capitalei spre Chiajna, pentru a se putea face racordarea rampei de urcare dinspre Chiaja cu Centura Capitalei.

În plus, de zilele acestea traficul dinspre Domnești spre București va fi deviat pe breteaua nou construită, în dreapta rampei spre București.

---

Lucrările la pasajul Domnești au fost reluate în vara lui 2020, după aproape doi ani de blocaje constante. Ultima problema fusese intrarea în insolvență a constructorului principal STRACO, însă șantierul și lucrările au fost preluate în sarcina subcontractorului Tracon.

Primele lucrări la pasajul de la Domnești au început în 2018 în baza unei autorizații de construire parțiale, dar restul proiectului s-a blocat din mai multe motive: proiectul tehnic a trebuit complet refăcut față de ce s-a scos la licitație pentru că Primăria Capitalei a cerut lărgirea zonei pasajului pentru a fi amplasat o linie de întoarcere a tramvaiului; utilitățile au fost relocate cu foarte mare dificultate; expropierile inițiale și cele suplimentare (ca urmare a modificării proiectului) au fost realizate cu mare întârziere; constructorul a intrat în insolvență.

Pasajul Domnești - Giratoriu suspendat

Lungime: 536 m

Cost: 91,5 mil lei

Constructor: STRACO GRUP SRL - SC COMNORD SRL - SPECIALIST CONSULTING SRL / Construcție preluată de subcontractorul TRACON

Contract semnat: 2017

Termen de finalizare: 24 de luni (proiectare și execuție)

Finalizare posibilă (n.r.): Q3 2022

Stadiu la zi (ianuarie 2022): cca 57%

De ce se construiesc pasaje de tip giratoriu suspendat pe Centura Capitalei

Pasajul suprateran de la Domnești va fi primul pasaj de tip Giratoriu suspendat de pe Centura Capitalei, însă nu și ultimul. În prezent sunt în execuție încă trei astfel de pasaje.

Un pasaj de tip giratoriu suspendat cu o formă mai alungită se construiește acum la intersecția centurii cu Olteniței. Un alt pasaj giratoriu suspendat în curs de realizare este cel de la intersecția Centură-Berceni. Un alt astfel de pasaj, doar că rămas mult în urmă cu execuția, va fi la intersecția Centurii cu DJ301-Cernica.

Soluția giratoriilor suspendate (în imaginea de jos este un astfel de pasaj construit lângă Ploiești) va fi aplicată pe Centura de Capitalei pentru că Centura Capitalei este lipită de calea ferată de centură, astfel încât orice pasaj trebuie să rezolve direcțiile de trafic și peste calea ferată.

Practic, giratoriile suspendate vor permite șoferilor să o ia în oricare direcție și să evite și calea ferată de centură, în timp ce Șoseaua de Centură va rămâne la sol și nu va mai avea în calea ei nici o intersecție cu conflict de trafic.

FOTO: Planul pasajului de la intersecția DNCB cu Șoseaua Olteniței care va supratraversa centura printr-un giratoriu alungit și suspendat.

--

CITEȘTE ȘI: