„Avans nesatisfăcător pe AutostradaA0 Sud lotul 3. La trei ani de la semnarea contractului și 6 luni de la startul birocratic al lucrărilor, șantierul a ajuns la aproximativ 5% stadiu fizic”, notează Asociația Pro Infrastructura.

Autostrada de Centură A0 Sud - intersecția cu A1Foto: Captura YouTube

În sprijinul aprecierilor făcute, Asociația prezintă o filmare din dronă cu lotul 3 din A0 făcută de către un partener al ONG-ului.

Autostrada A0 Sud - Lot 3 (DN6-A1)

Lungime: 17,96 km, 1 nod rutier cu A1

Cost: 854 mil lei (fără TVA)

Constructor: Aktor (Grecia) - Euroconstruct Trading (România)

Stadiu: 5% / Proiectare avizată în octombrie 2021

Contract semnat pe 14 aprilie 2019 / Licitația începută în iulie 2017 (!).

Termene: 12 luni proiectare / 30 luni execuție

Execuție începută în: 25 octombrie 2021

Termen de finalizare: Q4 2023

Pro infrastructura: „Întârzieri mamut”, „mobilizare foarte slabă”

Asociația Pro Infrastructura atrage atenția că antreprenorul a acumulat „întârzieri majore de aproximativ un an” încă din faza de proiectare.

„Chiar dacă putem vorbi de motive obiective, independente de constructor, cum ar fi problemele cu aprovizionarea cu balast pentru terasamente, perioada iernii și nelipsitele case, păduri și rețele de utilități de pe drum, viteza grecilor de la Aktor lasă foarte mult de dorit, având porțiuni încă nedecopertate și foreze pe lot, la 6 luni de la ordinul de începere”, notează Asociația.

„În condițiile întârzierii-mamut (12 luni) din faza de proiectare, mobilizării foarte slabe și problemelor pe care încă le are cu partenerul de asociere neserios (românii de la Euroconstruct), ne vine greu să credem că Aktor își va respecta angajamentele contractuale și va putea da în folosință cel mai important segment din A0 Sud la finalul anului 2023, termen încă posibil DACĂ antreprenorul va reuși să treacă într-o treaptă de viteză superioară”, atrage atenția API.

CITEȘTE ȘI: