Pasajul de la Domnești, primul pasaj de tip giratoriu suspendat ce va fi deschis pe centura Capitalei, se apropie de data anunțată pentru inaugurare, iar în urmă cu puțin timp constructorul a terminat de turnat asfaltul pe tablierul metalic ce compune giratoriul.

Pasajul de la DomnestiFoto: Captura YouTube

Secretarul de stat în Transporturi, Irinel Ionel Scrioșteanu a detaliat care e stadiul actual și la ce elemente se lucrează în prezent:

  • A fost finalizată asfaltarea pe întreaga suprafață a tablierului metalic și se pregătesc pentru acest proces rampa de urcare spre Chiajna, rampa de coborâre spre #Bragadiru și rampa de coborâre spre București.
  • A fost finalizată turnarea stratului de balast stabilizat la rampa de urcare dinspre Bragadiru.
  • A început montarea dispozitivelor de rost pe toată girația suspendată și pe rampele tablierului metalic.
  • Continuă asfaltarea rampei de coborâre spre Chiajna.
  • Continuă lucrările la rampa de urcare/coborâre spre și dinspre Domnești și a fost finalizată turnarea plăcilor de beton. De asemenea, se lucrează și la trotuarele din beton armat și la grinzile de parapet.
  • Continuă așternerea stratului de balast stabilizat la rampa de urcare spre București și au fost finalizate plăcile de racordare, trotuarele și grinzile de parapet.
  • Continuă montarea stâlpilor pentru iluminat și a început montarea lămpilor de iluminat pe zona pasajului.
  • Continuă montarea parapetului rutier și balustradei pietonale pe mai multe zone ale pasajului.
  • Continuă realizarea bazinelor pentru retenția apei pluviale, în zona giratoriului dinspre București.
  • Continuă realizarea rețelei de canalizare pluvială în zona pasajului.

Pasajul Domnești: Stadiul fizic actual și când va fi inaugurat

Inaugurarea și deschiderea traficului pe pasajul Domnești ar urma să aibă loc pe 15 noiembrie, după cum au anunțat în trecut oficialii de la Transporturi.

Conform datelor CNAIR centralizate de CESTRIN, stadiul fizic actual al pasajului de la Domnești a ajuns la 85%.

Lucrările la pasajul Domnești au fost reluate în vara lui 2020, după aproape doi ani de blocaje constante. Ultima problema fusese intrarea în insolvență a constructorului principal STRACO, însă șantierul și lucrările au fost preluate în sarcina subcontractorului Tracon.

Primele lucrări la pasajul de la Domnești au început în 2018 în baza unei autorizații de construire parțiale, dar restul proiectului s-a blocat din mai multe motive: proiectul tehnic a trebuit complet refăcut față de ce s-a scos la licitație pentru că Primăria Capitalei a cerut lărgirea zonei pasajului pentru a fi amplasat o linie de întoarcere a tramvaiului; utilitățile au fost relocate cu foarte mare dificultate; exproprierile inițiale și cele suplimentare (ca urmare a modificării proiectului) au fost realizate cu mare întârziere; constructorul a intrat în insolvență.

Pasajul Domnești - giratoriu suspendat - detalii tehnice

Lungime: 536 m

Cost: 91,5 mil lei

Constructor: STRACO GRUP SRL - SC COMNORD SRL - SPECIALIST CONSULTING SRL / Construcție preluată de subcontractorul TRACON

Contract semnat: 2017 (lucrări reluate în august 2020)

Termen de finalizare: 24 de luni (proiectare și execuție)

Finalizare posibilă (n.r.): Q4 2022

Stadiu la zi (septembrie 2022): cca 85%

---

VEZI ȘI: