Constructorul român UMB sparge toate recordurile în ceea ce privește mobilizarea în teren: pe tronsonul din Autostrada de Centură a Capitalei A0 la care a început efectiv lucrările în luna august a ajuns joi să toarne primii kilometri de asfalt.

Asfalt turnat pe autostrada de centură Foto: Cristian Pistol / Facebook
  • „UMB a așternut primii 2 km de asfalt pe Lotul 2 al A0 Nord. La ora actuală lucrările au ajuns la un stadiu fizic de 8%, în condițiile în care activitățile de construcție în șantier au început anul acesta în luna august”, scrie șeful CNAIR, Cristian Pistol, care spune că în ritmul actual „constructorul român poate finaliza lucrările înainte de termenul contractual - 16.06.2024”.
  • „Cei 19 km ai lotului 2 al A0 Nord vor face legătura între DN1 și A3, iar până la finalizarea lotului 3, circulația va fi descărcată temporar în DJ100”, notează Pistol care publică și fotografii de pe șantier.

Asociația Pro Infrastructura a filmat din dronă în urmă cu doar câteva zile acest lot, a surprins avansul lucrărilor în doar câteva luni și apreciază că o parte din lucrări pot fi finalizate și date în trafic înainte de termen, în 2023.

  • „La felul în care este mobilizat constructorul, sunt șanse reale să vedem o deschidere parțială anticipată la final de 2023: aproximativ 10 kilometri între nodurile cu DN1 și Autostrada A3. Mai mult, într-un scenariu ultra-optimist, s-ar putea găsi o soluție provizorie de încărcare/descărcare în DJ100 la Afumați. Antreprenorul are motivația și puterea să devanseze inaugurarea întregului lot, dar și CNAIR trebuie să-i ceară acest lucru și să facă demersurile birocratice necesare”, apreciază API.

VEZI ȘI:

Pe autostrada de centură a Capitalei A0 (circa 101 km) sunt în prezent în curs de execuție circa 71 de kilometri, din care 52 de km pe partea de sud.Pe partea de nord, doar două loturi sunt contractate, ambele cu UMB. Din cele două, doar pe Lotul 2 au demarat lucrările.

A0 Nord - Lot 2 (DN1/Corbeanca - DN2/Afumați)

Lungime: 19 km, 2 noduri rutiere - cu A3 și DN1

Valoare: 832 mil lei

Constructor: Asocierea SA&PE Construct - Spedition UMB - contractat în mai 2021

Ordin de începere dat în 16 august 2021

Termen: 12 luni proiectare + 22 de luni execuție

Stadiu: 8-10%

Finalizare posibilă: Q4 2023 (parțial) / Q2-Q3 2024 (total)

VEZI ȘI: