Traficul rutier pe o porțiune din Autostrada A10 Sebeș - Turda, la nord de Alba Iulia, a fost restricționat la o bandă pe sens după ce o alunecare de teren ar putea să fi afectat corpul autostrăzii.

Alunecare de teren pe A10 Sebes - TurdaFoto: Captura YouTube

Ziarul Unirea publică o filmare din dronă și spune că autostrada riscă să „o ia la vale” în zona dealului de la Pârâul Iovului.

„Pe această porțiune a apărut o alunecare a taluzului în rambleu, existând un risc ca terasamentul să se deterioreze mai tare și alunecarea să se extindă. Alunecarea de teren în rambleu s-a produs la Alba Iulia Nord, la km 17, asfaltul fiind deja crăpat pe banda de urgență (continuarea bretelei de intrare pe autostradă) și pe o porțiune mică din prima bandă”, scrie publicația locală.

În zona dealului de la Pârâul Iovului, în timpul construcției autostrăzii, au mai fost alunecări de teren semnalate și atunci pentru prima dată de ziarulunirea.ro terenul argilos fiind predispus la astfel de fenomene.

Autostradă inaugurată chiar înainte de alegeri, cu lucrări neterminate și întârzieri de patru ani

Tronsonul în cauză a fost realizat de către constructorul italian Impresa Pizzarotti, lucrările acumulând o întârziere de patru ani. Tronsonul a fost inaugurat în decembrie 2020, cu doar câteva zile înaintea alegerilor parlamentare și fără ca toate lucrările să fi fost gata.

De altfel, lucrările la nodul rutier Alba Iulia Nord, în zona unde acum sunt probleme, au fost finalizate abia în vara 2021.

Autostrada A10 Sebeș - Turda

Lotul 1 - 17 km - de la intrarea pe autostradă de la Sebeș până la Pârâul Iovului (km 0+000 – km 17+000)

Constructor: Impresa Pizzarotti

Valoare: 541.73 mil lei (fără TVA)

Contract: semnat în 2014

Lucrări începute: decembrie 2014

Trafic deschis: decembrie 2020

Lucrări finalizate: vara 2021

CITEȘTE ȘI: