Centura Cluj și drumul expres A3 - Tureni (ocolirea Municipiului Turda) nu vor avea licitații de lucrări în acest an, susține fostul secretar de stat în Transporturi, Horațiu Cosma.

A3 si centura Cluj NapocaFoto: Cestrin

„Ambele proiecte ale Clujului au fost aprobate de Guvern în iunie, respectiv octombrie 2022, însă au rămas blocate în sertare. Din informațiile mele, guvernanții PSD-PNL nu au de gând să pornească licitațiile de lucrări în această iarnă”, spune fostul secretar de stat USR din timpul mandatului lui Cătălin Drulă la conducerea Transporturilor.

Potrivit acestuia, Studiul de fezabilitate pentru centura Cluj a fost contractat în 2018 și ar fi trebuit să fie gata în 12 luni.

„După 4 ani de întârzieri și promisiuni nerespectate aflăm de la primarul Emil Boc că nu sunt bani europeni pentru tot proiectul și că etapa 1 care beneficiază de fonduri europene nu include și ocolirea celei mai mari și mai aglomerate comune din România, Florești”, explică Cosma.

„În același timp, edilul Clujului ne mai spune persiflant că 50% din proiect e deja gata, se laudă că a semnat un al doilea protocol de colaborare cu CNAIR după cel din 2017, însă despre momentul lansării licitației de lucrări tace mâlc”, mai spune Cosma.

Acesta mai spune că și drumul expres de 5 km A3-Tureni, care reprezintă o veritabilă centură civilizată pentru extrem de aglomeratul Municipiu Turda, are probleme în implementare.

„Proiectarea „la cheie” trebuia să fie gata pe final de 2021, însă nici până astăzi nu e aprobat proiectul tehnic și lansată licitația de lucrări. Clujenii merită decidenți competenți și responsabili în guvernarea centrală și locală care să facă să se întâmple pe bune marile proiecte de infrastructură ale regiunii”, spune Cosma.

VEZI ȘI: