Primele două tronsoane ale autostrăzii „Unirii” A8 Tg. Mureș - Iași - Ungheni vor fi scoase la licitație, după ce Compania de Autostrăzi a trimis la validare documentațiile pentru lansarea procedurilor pentru proiectarea și execuția a circa 55 de km pe loturile Târgu Mureș - Miercurea Nirajului și Leghin - Târgu Neamț (Moțca).

Autostrada Unirii - Sectoarele Targu Mures - Miercurea Nirajului si Leghin - Targu NeamtFoto: Hotnews

Miercuri, 21.12.2022, CNAIR a transmis la ANAP documentațiile de atribuire pentru lansarea procedurilor de achiziție publică de proiectare și execuție pentru:

  • Autostrada Târgu Mureș – Târgu Neamț, Secțiunea I: Târgu Mureș – Miercurea Nirajului și legătură la Autostrada A3 - 24,4 km (inclusiv drumul de legătură în lungime de 2,4 km)
  • Autostrada Târgu Mureș – Târgu Neamț, Secțiunea III: Leghin – Târgu Neamț - 29,91 km.

Durata fiecărui contract va fi de 30 de luni, din care 6 luni pentru etapa de proiectare și 24 de luni pentru etapa de execuție a lucrărilor.

Cele două contracte vor fi finanțate din fonduri europene nerambursabile prin PLANUL NAȚIONAL DE REDRESARE ȘI REZILIENȚĂ (PNRR), spune CNAIR, însă aici merită precizat că lucrările prin PNRR vor trebui finalizate complet în 2026, altfel nu vor beneficia de finanțarea alocată.

Potrivit CNAIR, ANAP are la dispoziție maxim 10 zile, conform legii, pentru a finaliza verificarea documentațiilor de atribuire.

După validarea documentațiilor de atribuire, CNAIR va putea publica Anunțurile de Participare aferente contractelor pentru proiectarea și execuția lucrărilor, în cadrul cărora se va stabili și data de depunere a ofertelor.

Cât costă cele două proiecte de pe A8

CNAIR nu a precizat și care sunt valorile estimate la licitație pentru cele două contracte.

În schimb, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu anunța în urmă cu două zile care au fost valorile totale aprobate de către Guvern sub forma de indicatori tehnico-economici pentru cele două loturi.

  • Pentru Secțiunea Târgu Mureș-Miercurea Nirajului (22 km)- care va tranzita județul Mureș- sunt alocate 3,64 miliarde de lei. Aici vor fi construite 16 poduri, 16 pasaje și 4 structuri casetate, la care se adaugă un drum de legătură cu A3 (2,39 km).
  • Pentru Secțiunea Leghin-Târgu Neamț (29,91 km)- ce va tranzita județele Neamț și Iași- suma alocată este de 2,51 miliarde de lei. Pe această secțiune vor fi construite 13 poduri, 11 pasaje și 2 viaducte.

Cursă contra-cronometru ca capetele A8 Târgu Mureș - Târgu Neamț să fie gata înainte de termenul limită pentru proiectele PNRR

Autostrada „Unirii” A8 are aproape 320 km de la Târgu Mureș (intersecția cu A3) și până la Iași și Ungheni, la granița cu Republica Moldova. Tronsoanele de la Târgu Mureș și până la Miercurea Nirajului (cca 25 km) și de la Leghin la Târgu Neamț și până la Moțca/DN2 (circa 30 km) sunt prinse pe finanțare PNRR, planul pe termen scurt gândit de UE pentru relansarea economiilor post-pandemie. Condiția esențială: proiectele să fie finalizate până în 2026.

În condițiile actuale, cu o licitație ce abia acum se conturează că va fi lansată, cu un termen de 30 de luni (6 luni proiectare + 24 de luni execuție), șansele ca cele două tronsoane să fie complet gata până la termenul limită sunt mici și depind enorm de derularea contractelor și rezolvarea rapidă a eventualelor probleme și blocaje de pe parcurs.

CITEȘTE ȘI: