Pe actuala Șosea de Centură Sud a Capitalei se ridică trei pasaje, toate sub forma unor sensuri giratorii suspendate astfel încât intersecția să fie ridicată de la sol, iar jos șoseaua de centură și linia de cale ferată să poată traversa fără conflict de trafic. Dintre toate, doar Pasajul de la Domnești a fost gata și inaugurat în 2022, în timp ce pasajele de la Berceni și Olteniței nu au fost gata la timp și vor fi deschise abia în acest an.

Pasajele de tip giratoriu-suspendat de pe Centura CapitaleiFoto: Colaj foto

Intersecțiile Centurii București cu Șoselele Berceni și Oltenița sunt în continuare în plină amenajare: se ridică câte două giratorii suspendate alungite, iar lucrările presupun și dublarea actualei centuri pe porțiuni de câțiva kilometri de-o parte și alta a viitoarelor pasaje.

Inițial se discuta de finalizarea și deschiderea pasajelor Berceni și Oltenița în decembrie 2022, dar lucrările n-au fost gata la timp. Lucrările au început în august-septembrie 2020 și, teoretic, aveau termen de finalizare 24 de luni...

În prezent constructorii lucrează de zor să inaugureze cele două pasaje în prima parte a acestui an.

Giratoriu suspendat DNCB - Șos. Berceni + lărgire la 4 benzi a centurii actuale

Lungime: giratoriul + 2,5 km

Cost: 30,5 mil euro

Constructor: Asocierea Trameco SA (Selina) - Vahostav SK AS - Construcții Erbașu SA - Grafic Tends SRL

Contract semnat: martie 2019

Termen de finalizare: 30 luni (6 luni proiectare și 24 luni execuție)

Lucrări începute în: august 2020

Finalizare posibilă (n.r.): Q2 2023

Stadiu la zi: 80%

Giratoriu suspendat DNCB-Șos. Olteniței + lărgire la 4 benzi a centurii

Lungime: giratoriul + 3,7 km

Cost: 35,5 mil euro

Constructor: ITINERA SPA

Contract semnat: iulie 2019 (licitație începută în mai 2017)

Termen de finalizare: 6 luni pentru proiectare și 24 luni pentru execuția lucrărilor

Lucrări începute în: august 2020

Finalizare posibilă (n.r.): Q2 2023

Stadiu la zi: 75,75%

De ce se construiesc pasaje de tip giratoriu suspendat pe Centura Capitalei

În prezent sunt gândite patru pasaje de tip giratoriu suspendat pe Centura Capitalei: Pasajul Domnești a fost deja deschis, pasajele Berceni și Oltenița sunt în lucru, iar la Cernica lucrările au fost reziliate cu constructorul italian care nu a reușit să se mobilizeze în șantier timp de doi ani.

Soluția giratoriilor suspendate este aplicată pe Centura Capitalei pentru că Centura Capitalei este lipită de calea ferată de centură, astfel încât orice pasaj trebuie să rezolve direcțiile de trafic și peste calea ferată.

Practic, giratoriile suspendate vor permite șoferilor să o ia în oricare direcție și să evite și calea ferată de centură (fără treceri la nivel), în timp ce Șoseaua de Centură va rămâne la sol și nu va mai avea în calea ei nicio intersecție cu conflict de trafic.

FOTO: Planul pasajului de la intersecția DNCB cu Șoseaua Olteniței care supratraversează centura printr-un giratoriu alungit și suspendat.

FOTO: Planul pasajului de la intersecția DNCB cu Șoseaua Berceni

DJ 401 (Șos. Berceni) va trece, practic, pe deasupra centurii prin girația suspendată, iar centura și linia de cale ferată vor rămâne la sol fără conflict de trafic și trecere la nivel.