După aproape patru ani de la lansarea licitațiilor în 2019, China Civil Engineering Construction Corporation a câștigat și a semnat joi contractul de circa 81 de milioane de euro pentru proiectarea și execuția Lotului 3 al Autostrăzii de Centură Bucureşti Nord (A0 Nord).

Autostrada de Centura A0 NordFoto: Hotnews

Lotul 3 din A0 Nord are o lungime de 8,6 km și asigură legătura între DN2 (Afumați) și DN3 (Cernica). Pe traseul lotului 3 al A0 Nord vor fi construite 7 poduri și pasaje dar și un nod rutier care va face legătura cu DN2.

  • China Civil Engineering Construction Corporation va proiecta și executa cei 8,6 km ai A0 contra sumei 397.996.117,63 lei fără TVA.
  • Termenul contractului este de 30 de luni din care 12 luni sunt destinate perioadei de proiectare și 18 perioadei de execuție a lucrărilor, după ordinul de începere. Perioada garanției va fi de 10 ani.

Cum s-a ajuns ca după o licitație de 4 ani să se semneze contractul cu chinezii

Licitațiile pentru loturile din A0 Nord au fost lansate încă din 2019, dar procedurile au trenat incredibil de mult pe două dintre loturi - unul este cel pentru care s-a semnat azi contractul.

„Contractul semnat astăzi de CNAIR are un istoric aparte”, anunță ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Acesta se referă practic la faptul că s-a ajuns la semnarea contractului cu o firmă din China, deși în repetate rânduri Compania de Autostrăzi a încercat să dea câștigători alți competitori la licitație și a evitat până în pânzele albe să semneze contractul cu firma chineză.

„Au fost trei decizii ale instanței și șase ale CNSC prin care s-a dispus reevaluarea ofertelor după desemnarea de către CNAIR a câștigătorului acestui contract în anul 2020. Aceste decizii au impus soluția semnării. Interesul public prevalează și vreau să circulăm pe A0 la cele mai înalte standarde”, spune Grindeanu.

A0 Nord - Lot 3 (DN2/Afumați - DN3/Cernica)

Lungime: 8,6 km, 1 nod rutier cu DN2

Constructor: CCECC (China Civil Engineering Construction Corporation )

Valoare: 397.996.117,63 lei fără TVA

Stadiu: Contractat (16 martie 2023)

Termen: 12 luni proiectare + 18 luni execuție

Finalizare posibilă: 2026

Autostrada de Centură a Capitalei - A0

Pe autostrada de centură a Capitalei A0 (circa 101 km) sunt în prezent în curs de execuție circa 71 de kilometri, din care 52 de km pe partea de sud.

Pe partea de nord sunt, practic, în prezent, contractate trei loturi.

Dincolo de Lotul 3 contractat acum cu chinezii de la CCECC, loturile adiacente - Lotul 2 și Lotul 4 - sunt contractate către constructorului român UMB. Dacă pe Lotul 4 încă nici acum nu a început execuția, pe Lotul 2 UMB a turat toate motoarele, a început lucrul în vara lui 2022 și are toate șansele să finalizeze măcar parțial (între DN1 și A3) încă din acest an.

Pe Lotul 1 se derulează o altă epopee unde Compania de Drumuri nu reușește să semneze contractul nici după patru ani de la lansarea licitației...

Pe A0 Sud vom vedea primele deschideri în 2023 - întâi circa 10 km între DN5 și DN6, iar mai apoi Turcii de la Alsim Alarko vor deschide în toamnă-iarnă și restul de pe Loturile 1 și 2, în timp ce grecii de la Aktor pe Lotul 3 (18 km) sunt în urmă cu lucrările și acumulează întârzieri.

---

VEZI ȘI: