„Încă 31,7 km din Drumul Expres Craiova-Pitesti vor fi dați în trafic anul acesta”, spune un secretar de stat în Transporturi. Cu toate acestea, deși stadiul fizic al lucrărilor de pe Tronsonul 3 a ajuns la 70%, încă nu e clar dacă tot lotul va putea fi deschis circulației sau dacă o jumătate din el va fi necirculabil din cauza lipsei unei descărcări de trafic la unul din capete.

Drum Expres DEx 12 Craiova - Pitesti, nodul rutier Valea Mare - martie 2023Foto: Captura YouTube

Am fost în vizită pe s̗antierul Tronsonului 3 al Drumului Expres Craiova-Pitesti, al cărui stadiu fizic al lucrărilor a ajuns la 70%”, spune secretarul de stat în Transporturi Ionel Scrioșteanu, care dă detalii și despre ce lucrări sunt în prezent în execuție:

- Au fost finalizate lucrările de execut̗ie pentru 31/32 structuri (poduri s̗i pasaje);

- Se execută lucrări de racordare a structurilor cu terasamentul s̗i calea de rulare;

- Se execută lucrări de umpluturi necesare terasamentelor, lucrări realizate în proport̗ie de 85%;

- Se execută lucrări de săpături pentru terasamente, lucrări realizate în proport̗ie de 90% s̗i continuă acestea pe ultimul sector de la km 58;

- Continuă execut̗ia lucrărilor de realizare a s̗ant̗urilor, rigolelor s̗i elementelor de colectare s̗i evacuare a apelor pluviale;

- Au fost realizat̗i 20/30 km din umplutura de balast la cota superioară;

- Sunt în curs de finalizare spat̗iile de servicii, lucrări realizate în proport̗ie de 95%, lucrându-se acum la ultimele finisaje;

- Au fost finalizate lucrările de relocare a utilităt̗ilor;

- Se execută lucrări la sistemul ITS s̗i la iluminatul public de pe traseul drumului expres.

Tronsonul 3 din DEx12 Craiova - Pitești, finalizat în 2023, dar cât exact din el va fi și deschis traficului?

Cei 31,7 km aferent̗i Lotului 3 al Drumului Expres Craiova-Pites̗ti, cuprins între Slatina s̗i Colones̗ti, este unul din obiectivele de infrastructură rutieră a cărui dare în trafic va fi la sfârs̗itul acestui an, înainte de termenul contractual”, spune Scrioșteanu.

Cu toate acestea, capătul tronsonului 3 de la Colonești nu are un nod rutier la intersecția cu DN65, și deschiderea traficului s-ar putea face doar dacă s-ar amenaja o descărcare temporară, lucru încă neconfirmat oficial și care nu pare a se contura nici din imaginile din teren.

Singurul nod rutier de pe Tronsonul 3 aflat în amenajare este cel de la Negreni. Astfel, într-un scenariu pesimist, la final de 2023 s-ar putea deschide traficul doar de la Valea Mare (Slatina Est) la Negreni (circa 16 km), iar restul de circa 15 km până la Colonești ar rămâne necirculabili până când și Tronsonul 4 va fi gata de inaugurare.

VIDEO - Imagini din dronă cu Tronsonul 3 din DEx12 de la Valea Mare la Negreni.

Drumul Expres Craiova - Pitești, Tronsonul 3 - Slatina (Valea Mare) - Colonești

Lungime: 31,75 km

Descriere: 2x(2x3,5) m / Acostamente 2x1,5 m / Banda mediana 3,00 m

Constructor: SA&PE Construct - Spedition UMB - Tehnostrade

Valoare: 670 mil lei (estimată la licitație: 999 mil lei)

Stadiu (martie 2023): 70%

Finalizare probabilă: final 2023 / început 2024

DEx 12 Craiova - Pitești - 121 de kilometri, cu patru tronsoane decalate între ele

În total, Drumul Expres DEx12 Craiova - Pitești va avea 121 de kilometri lungime, împărțit în patru tronsoane. În prezent, doar pe o treime se poate circula, restul fiind în diferite stadii de realizare.

În vara lui 2022 au fost dat̗i în trafic primii 40 km de drum expres în România aferent̗i Tronsonului 2 al Drumului Expres Craiova-Pites̗ti.

Tronsonul a fost construit de o asociere condusă de constructorul român UMB, același care acum lucrează și pe Tronsonul 3, dar și pe Tronsonul 4 până la intersecția cu A1 în apropiere de Pitești (lotul 4 are termen de finalizare 2024).

Pe Tronsonul 1 (17,7 km) contractul de 358 mil lei cu italienii de la Tirrena Scavi a fost reziliat în decembrie 2022 la stadiul de circa 59% din cauza slabei mobilizări în șantier. Pentru acest tronson CNAIR abia ce a scos la licitație finalizarea tronsonului (544 mil. lei valoare estimată, termen de finalizare 18 luni).

---

Specificații tehnice pentru Drumul Expres DX12:

Lungime: 121 km

Viteza de proiectare: 120 km/h

Platforma: 22,00 metri

Partea carosabilă: 4 x 3,5 metri

Spațiu median: 3,00 metri

Acostamente: 2 x 1,5 metri

Benzi de încadrare: 4 x 0,5 metri

---

VEZI ȘI: