Un tronson din Autostrada de Centură Nord A0 a Capitalei va fi deschis în august 2023, cu aproape un an mai devreme decât termenul oficial, a anunțat marți ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Este vorba despre A0 Nord Lotul 2 (19km), între DN1 și A3 și mai departe până la DJ 100 (Afumați), unde constructorul român UMB pare că trage cu toate motoarele turate la maxim.

Intersectia A0 cu A3 - aprilie 2023Foto: Captura YouTube

Lotul 2 din A0 Nord are circa 19 km, de la nodul rutier cu DN1, la nodul rutier cu A3 și mai departe până la DJ100 (Între Ștefăneștii de Jos și Afumați) și după podul peste răul Pasărea/Balta Boltașul.

Autostrada A0 Nord, Lotul 2: 96 de zile de lucru efectiv, 52% avans fizic

„Aici s-a intrat pe șantier și s-a dat ordin de începere în 16 august. Zilele în care s-a lucrat aici efectiv - exceptând zilele de sărbătoare sau cele când vremea nu-ți permite - sunt undeva la 96-97 de zile efectiv lucrate pe acest șantier. Suntem la un stadiu de 51-52%. Înseamnă un progres extraordinar de bun”, a spus Grindeanu, aflat în vizită pe șantier.

  • „Termenul de finalizare ar fi undeva în vara anului viitor, dar după toate discuțiile pe care le-am avut cu CNAIR și cu constructorul, probabil în această vară, în luna august, va fi dat în circulație acest lot de circa 19 km și care, în mare, face legătura între DN1 și DN2”, a spus Grindeanu.

VIDEO - A0 Nord, Lot 2 între DN1 și A3

Grindeanu vorbește de o soluție pentru a lega A0 Lot 3 de DN2

Potrivit acestuia, autoritățile caută o soluție pentru a descărca traficul de pe A0 direct până în DN2, în condițiile în care tronsonul aferent - care conține nodul rutier dintre A0 și DN2 - abia ce a fost contractat cu o firmă din China și care, până la execuție, mai trebuie să treacă prin perioada de 12 luni de proiectare.

„Urmează să avem o discuție la nivel de CNAIR apropo de descărcarea pentru DN2. Este prevăzută o descărcare în zona Ștefănești. Eu aș vrea să facem această descărcare să se facă direct legătura între DN1 și DN2 astfel încât să poată fi folosită la capacitate maximă această bucată de autostradă”, a spus Grindeanu.

A0 Nord, Lot 3 - Între A3 și DJ 100 (Ștefănești)

A0 Nord - Lot 2 (DN1/Corbeanca - DN2/Afumați)

Lungime: 19 km, 2 noduri rutiere - cu A3 și DN1

Valoare: 832 mil lei

Constructor: Asocierea SA&PE Construct - Spedition UMB - contractat în mai 2021

Ordin de începere dat în 16 august 2021

Termen: 12 luni proiectare + 22 de luni execuție

Stadiu (aprilie 2023): 51-52%

Finalizare posibilă: Q4 2023 (parțial) / Q2 2024 (total)

Comparație între constructori pe A0: Românii de la UMB - Peste 50% în 9 luni / Grecii de la Aktor - sub 40% în 18 luni

Pe autostrada de centură a Capitalei A0 (circa 101 km) sunt în prezent în curs de execuție circa 71 de kilometri, din care 52 de km pe partea de sud.

Pe partea de nord, două loturi sunt contractate cu UMB, iar un alt lot abia ce a fost contractat cu o firmă din China.

Pe A0 Nord - Lotul 2, UMB a început să pregătească lucrările încă din primăvara anului trecut și a intrat în forță pe șantier din luna august 2022.

La nici două luni după constructorul așternea primele straturi de asfalt în unele zone de pe lot. Acum, conform estimărilor din teren, stadiul lucrărilor depășește 50% .

Avansul lucrărilor UMB pe A0 este și mai impresionant dacă e să-l punem în comparație cu un alt tronson asemănător, lotul 1 din A0 Sud.

Pe cei 18 km de la A1 la DN6 (care conțin doar un singur nod rutier pe traseu - cel cu A1) lucrează grecii de la Aktor. După o bâlbăială prelungită cu avizarea proiectului de execuție, lucrările au demarat în octombrie 2021.

În prezent stadiul lucrărilor este circa 30%, după ce au trecut aproape 18 luni din cele 30 de luni ale contractului. Conform ultimului grafic asumat de constructor în fața autorităților stadiul lucrărilor ar trebui să ajungă la circa 50% în mai-iunie, a anunțat recent ministrul Grindeanu.

Termenul oficial pentru greci e luna aprilie a anului viitor, dar „cu „mobilizarea” actuală, începem să avem emoții că vom circula între A1 și DN6 în 2024”, atrage atenția și Asociația Pro Infrastructura.

Mobilizarea slabă o recunoaște și Cristian Pistol, șeful de la Autostrăzi care spune că s-au acordat deja trei certificate negative constructorului și că au avut loc mai multe întâlniri cu compania unde s-a discutat accelerarea lucrărilor.

Potrivit lui Pistol grecii trebuiau ca în perioada Martie-Aprilie să ajungă la un stadiu fizic de 40%, dar că acum în teren stadiul e abia pe la 30%...

CITEȘTE ȘI: