Constructorul austriac PORR va începe în câteva săptămâni lucrările pe Secțiunea 4 a autostrăzii A1 Sibiu - Pitești, iar în acest an ar trebui să pornească forajele la unul dintre cele mai lungi tuneluri de pe această autostradă și din România.

Autostrada A1 Sibiu - Pitesti - cele cinci sectiuniFoto: Hotnews

Austriecii de la PORR au semnat încă din noiembrie 2021 un contract de circa 1,7 miliarde de lei pentru execuția celor 9,86 de kilometri de autostradă dintre Curtea de Argeș și Tigveni - Secțiunea 4 parte a A1 Sibiu - Pitești. DIn martie 2022 curge termenul contractual pentru proiectare de 16 luni, dar ministrul Transporturilor anunță deja că antreprenorul se va apuca de lucrări mai repede.

  • „Trebuie să intre în aceste săptămâni la lucrări. Au terminat faza de proiectare, vor intra la lucrări și va fi atacat și sectorul 4”, a anunțat vineri Sorin Grindeanu.

De-a lungul tronsonului, Porr va avea de construit și un tunel lung de circa 1.350 de metri pe sub dealul Momaia, unul dintre cele mai lungi tuneluri de pe Autostrada A1 și practic primul tunel de autostradă în construcție în România.

Utilizatorul „Marinul” de pe forumul peundemerg.ro, locul care reunește mulți din membrii Asociației Pro Infrastructura, a filmat cu drona traseul Secțiunii 4 Curtea de Argeș - Tigveni și a marcat pe video, locurile unde vor fi executate toate lucrările de artă: poduri, viaducte și tunelul Momaia.

Autostrada Sibiu - Pitești, secțiunea 4 la care vor începe lucrările în 2023

„În clipul video apar explicații despre Tunelul Momaia lung de 1,35 km și principalele poduri/viaducte. Evident, localizarea structurilor este aproximativă/schematică, doar ca să vă faceți o idee de dificultatea destul de ridicată a traseului”, transmite Pro Infrastructura care precizează că pe 16 martie s-a eliberat autorizația de construire pe tronsonul în cauză.

„Din informațiile noastre, în perioada imediat următoare antreprenorul va intra în teren, însă deocamdată doar pe organizarea de șantier și pe terasamente și structuri. La tunel vom vedea mișcare în luna august, cel mai devreme”, spune API.

„Momentan execuția are termen decembrie 2026, calculat de la data emiterii autorizației de construire, însă dacă ținem cont de pașii birocratici și de complexitatea lucrărilor, cel mai probabil inaugurarea va fi împinsă bine de tot în 2027, sperăm noi nu mai târziu de vara anului 2027”, mai notează Pro Infrastructura.

Autostrada A1 Sibiu - Pitești - Secțiunea 4: Tigveni - Curtea de Argeș

Lungime: 9,86 km

Constructor: Porr Construct (Austria)

Valoare: 1.678.873.121,77 Lei fără TVA.

Contractat: noiembrie 2021

Lucrări începute: martie 2022

Termen contractual: 16 luni proiectare + 44 luni execuție

În cadrul contractului vor fi realizate mai multe lucrări de artă având o complexitate ridicată, astfel:

  • Construirea a 12 poduri, pasaje și/sau viaducte, având o lungime medie de 230 m, dintre care, cel mai lung fiind Viaductul de la km. 84+341, în lungime de 630 m.
  • Construirea unui Tunel în lungime de 1.350 m, în zona de traversare a dealului Momaia, județul Argeș.

Stadiul lucrărilor pe fiecare secțiune a autostrăzii A1 Sibiu - Pitești

Autostrada Sibiu - Piteşti ar urma să aibă o lungime de peste 122 de km și este împărțită în 5 secțiuni, și va lega Centrul şi Vestul României de reţeaua europeană de autostrăzi, fiind o parte importantă a Coridorului 4 Paneuropean.

Foto: Secțiunile de pe Autostrada A1 Sibiu - Pitești

VEZI ȘI: