Un tronson din Autostrada de Centură Nord A0 a Capitalei va fi deschis în 2023, și asta pentru că românii de la UMB care construiesc lotul 2 au bătut noi recorduri de viteză în ceea ce privește execuția. Cu toate acestea, deși autostrada ar putea fi gata mult înaintea termenului contractual, o treime din tronson ar putea fi „muzeu” pentru că autoritățile nu au o rezolvare pentru descărcarea traficului la unul din capete.

Autostrada A0 la nord de BucurestiFoto: Captura YouTube

„10 kilometri gata și 6 de muzeu?”, se întreabă Asociația Pro Infrastructura care a filmat din dronă întreg lotul 2 din Autostrada A0 Nord, între Afumați (în apropiere de DN2) și Corbeanca (dincolo de DN1).

„Constructorul, UMB, este foarte bine mobilizat inclusiv sâmbăta și are șanse maxime să deschidă circulația în toamnă: octombrie, după estimarea noastră”, consideră asociația.

„Dar din totalul celor 19 kilometri doar zece, între DN1 și Autostrada A3, pot fi inaugurați cu siguranță. Aproximativ 6 km între A3 și limita cu lotul 3 pot fi folosiți de șoferi doar dacă oficialii CNAIR decid să aprobe și să rezolve procedurile pentru o descărcare provizorie în DJ100 la vest de Afumați”, potrivit Pro Infrastructura.

Presiune pentru o soluție de descărcare a traficului pe lotul construit de UMB

  • „Solicităm responsabililor CNAIR să hotărască dacă doresc execuția unei descărcări provizorii la Afumați. În opinia noastră, aceasta se justifică momentan, având în vedere că abia s-a uscat cerneala pe contractul lotului 3 semnat cu chinezii de la CCECC în 16.03.2023, cel care conține nodul A0-DN2.
  • În cazul în care Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere insistă să nu facă soluția de conectare temporară, îi cerem să ia rapid toate măsurile birocratice și contractuale de autorizare cu prioritate a nodului A0-DN2, astfel încât să se poată circula pe A0 cât mai repede posibil pe relația DN2-A3, traficul în zonă fiind infernal”, notează Pro Infrastructura.

Autostrada A0 Nord, Lotul 2: 96 de zile de lucru efectiv, 52% avans fizic

Într-o vizită pe șantier la început de aprilie, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu spunea că Lotul 2 din A0 Nord va fi deschis în luna august și că firma românească ce se ocupă de construcție a executat în timp record lucrările.

  • „Aici s-a intrat pe șantier și s-a dat ordin de începere în 16 august. Zilele în care s-a lucrat aici efectiv - exceptând zilele de sărbătoare sau cele când vremea nu-ți permite - sunt undeva la 96-97 de zile efectiv lucrate pe acest șantier. Suntem la un stadiu de 51-52%. Înseamnă un progres extraordinar de bun”, a spus Grindeanu, aflat în vizită pe șantier.
  • „Termenul de finalizare ar fi undeva în vara anului viitor, dar după toate discuțiile pe care le-am avut cu CNAIR și cu constructorul, probabil în această vară, în luna august, va fi dat în circulație acest lot de circa 19 km și care, în mare, face legătura între DN1 și DN2”, a spus Grindeanu.

Grindeanu vorbește de o soluție pentru a lega A0 Nord Lot 2 direct de DN2

Potrivit acestuia, autoritățile caută o soluție pentru a descărca traficul de pe A0 direct până în DN2, în condițiile în care tronsonul aferent - care conține nodul rutier dintre A0 și DN2 - abia ce a fost contractat cu o firmă din China și care, până la execuție, mai trebuie să treacă prin perioada de 12 luni de proiectare.

  • „Urmează să avem o discuție la nivel de CNAIR apropo de descărcarea pentru DN2. Este prevăzută o descărcare în zona Ștefănești. Eu aș vrea să facem această descărcare să se facă direct legătura între DN1 și DN2 astfel încât să poată fi folosită la capacitate maximă această bucată de autostradă”, a spus Grindeanu.