Taxa de pod de la Feteşti va fi suspendată „în mod sigur” de la 1 iunie, până când se vor termina lucrările de reabilitare a podului peste braţul Borcea, a declarat, marţi, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Statia de taxare Fetesti-CernavodaFoto: AGERPRES

Potrivit acestuia, decizia va trebui luată de Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), care se va întruni zilele următoare.

  • „Probabil că în zilele următoare va exista Consiliul de Administraţie al CNAIR, fiindcă ăsta e mersul normal. Eu am transmis public şi mergem pe această linie.
  • Aşa cum am spus, în zilele următoare vom avea acest consiliu de administraţie, iar ca termen în mod sigur de la 1 iunie se va intra pe suspendarea acestei taxe.
  • Acea precizare care a venit la o zi după anunţul meu a fost o precizare prin care se dorea sublinierea faptului că nu de atunci se aplică, ci urmare a acestui Consiliu de Administraţie şi a acestei decizii care va exista în perioada următoare”, a susținut Grindeanu, citat de Agerpres.

El a mai spus că un termen realist pentru suspendarea texei va fi 1 iunie.

Sorin Grindeanu spunea săptămâna trecută că a cerut suspendarea taxei de pod în perioada lucrărilor de reparaţii, care vor continua și pe perioada verii. A doua zi, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis că plata taxei pentru trecerea podului de la Feteşti este în continuare obligatorie, iar momentul în care se va renunţa la aceasta va fi anunţat din timp.

Lucrările de reabilitare la podul peste brațul Borcea de pe Autostrada Soarelui vor continua și în perioada sezonului estival, conform ministrului Transporturilor.

Lucrările de reabilitare la podul peste braţul Borcea, situat pe Autostrada A2, au reînceput în luna februarie a acestui an, motiv pentru care calea II de circulaţie, sensul Constanţa - Bucureşti, a fost închisă traficului. Printre lucrările principale ce vor fi executate se numără: frezarea sistemului rutier și refacerea acestuia, demontarea/montarea parapetului pietonal, refacere trotuar, etc.

Podul peste brațul Borcea, în lungime de 970 m, este un pod combinat de cale ferată și șosea, de tip constructiv (grinzi cu zăbrele și viaducte de acces), care traversează fluviul Dunărea și, împreună cu podul similar de la Cernavodă, în lungime de 1596 m conectează orașele Fetești și Cernavodă din România, între regiunile Dobrogea și Muntenia.

Contractul de reabilitare de circa 68 de milioane de lei a fost semnat în 2021 cu Asocierea MARISTAR COM SRL – HYDROSTOY AD, iar durata contractului este de 24 luni perioada de execuție a lucrărilor, iar perioada de garanție a lucrărilor de 60 de luni.

Lucrările cu un grad ridicat de complexitate sunt executate pentru prima oară după 38 de ani, perioadă în care acest pod nu a suferit niciun fel de lucrări de reparații semnificative pe partea rutieră.