Cel mai mare pasaj de tip giratoriu suspendat de pe Centura Capitalei, pasajul de la Olteniței - Popești Leordeni care va reconfigura intersecția DNCB - DN4, va fi deschis traficului sâmbătă, pe 27 mai.

Pasajul Olteniței înainte de inaugurareFoto: Captura YouTube

Pasajul, care de fapt este o reconfigurare majoră a intersecției dintre DNCB și DN4 la ieșire din Popești-Leordeni, este cel mai mare dintre sensurile giratorii aflate în construcție pe actuala șosea de centură a Capitalei.

„Lucrările la Pasajul Oltenița se apropie de final! Am verificat astăzi șantierul și am stabilit ca Pasajul să fie #deschis sâmbătă (27 mai)”, a anunțat miercuri directorul Companiei de Drumuri, Cristian Pistol.

„Constructorul s-a mobilizat bine în șantier deși a întâmpinat unele dificultăti, cauzate în special de aprovizionarea cu materiale din Ucraina. Problemele au fost depășite însă și acum suntem siguri că putem da în circulație acest pasaj care va descongestiona traficul rutier în zona de Sud a Capitalei”, spune Pistol.

Pe lângă pasajul propriu-zis, proiectul prevede și lărgirea actualei Șosele de Centură pe o distanță de 3,7 kilometri.

<

Giratoriu suspendat DNCB-Șos. Olteniței + lărgire la 4 benzi a centurii

Lungime: giratoriul + 3,7 km lărgire la 4 benzi

Cost: 169,5 milioane de lei fără TVA

Constructor: ITINERA SPA

Contract semnat: iulie 2019 (licitație începută în mai 2017)

Termen de finalizare: 6 luni pentru proiectare și 24 luni pentru execuția lucrărilor

Lucrări începute în: august 2020

Finalizare posibilă (n.r.): Q2 2023

Stadiu la zi: cca 90%

---

De ce se construiesc pasaje de tip giratoriu suspendat pe Centura Capitalei

În prezent sunt gândite patru pasaje de tip giratoriu suspendat pe Centura Capitalei: Pasajul Domnești a fost deja deschis, pasajele Berceni și Oltenița sunt în lucru, iar la Cernica lucrările au fost reziliate cu constructorul italian care nu a reușit să se mobilizeze în șantier timp de doi ani.

Soluția giratoriilor suspendate este aplicată pe Centura Capitalei pentru că Centura Capitalei este lipită de calea ferată de centură, astfel încât orice pasaj trebuie să rezolve direcțiile de trafic și peste calea ferată.

Practic, giratoriile suspendate vor permite șoferilor să o ia în oricare direcție și să evite și calea ferată de centură (fără treceri la nivel), în timp ce Șoseaua de Centură va rămâne la sol și nu va mai avea în calea ei nicio intersecție cu conflict de trafic.

Între Pasajul Olteniței și cel de la Berceni actuala Șosea de Centură va fi lărgită la patru benzi, în total fiind vorba de circa 6 kilometri de drum lărgit.

FOTO: Planul pasajului de la intersecția DNCB cu Șoseaua Olteniței care supratraversează centura printr-un giratoriu alungit și suspendat.