Circulația rutieră a fost deschisă pe pasajul suprateran de pe Centura Capitalei la intersecția cu șoseaua Berceni, ultimul pasaj de tip giratoriu-suspendat rămas de inaugurat de pe actuala Centură Sud a Capitalei după inaugurarea Pasajului Olteniței și pasajului Domnești.

Pasajul Berceni, aproape de finalizareFoto: Captura YouTube

Deschiderea traficului vine însă cu o întârziere de circa 10 luni față de termenul contractual inițial.

„Circulaţie deschisă pe Pasajul Berceni! Constructorul va continua să amenajeze zona de sub pasaj şi trebuie să finalizeze lucrările cel mai târziu luna viitoare. El va asigura şi managementul de trafic”, a anunțat, duminică, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, într-o postare pe Facebook.

Ministrul a precizat că, după pasajele Domneşti şi Olteniţei, „Pasajul Berceni va contribui la fluidizarea circulaţiei din zona de sud a Municipiului Bucureşti”.

ZZZZ

„Este eliminat, astfel, încă un punct care provoca ambuteiaje, la intersectarea la nivel a Centurii Capitalei (între Popeşti Leordeni şi Jilava) cu traseul Şoseaua Berceni (Bucureşti) - Comuna Berceni (DJ401)”, a mai transmis ministrul.atoriu suspendat DNCB - Șos. Berceni + lărgire la 4 benzi a centurii actuale

Pasajul în date:

Lungime: giratoriul + 2,5 km

Cost: 30,5 mil euro

Constructor: Asocierea Trameco SA (Selina) - Vahostav SK AS - Construcții Erbașu SA - Grafic Tends SRL

Contract semnat: martie 2019

Termen de finalizare: 30 luni (6 luni proiectare și 24 luni execuție)

Lucrări începute în: august 2020

Inaugurare: 25 iunie 2023

Stadiu la zi: 95%

De ce se construiesc pasaje de tip giratoriu suspendat pe Centura Capitalei

În prezent sunt gândite patru pasaje de tip giratoriu suspendat pe Centura Capitalei: Pasajul Domnești și Pasajul Olteniței au fost deja deschise, pasajul Berceni este încă în lucru, iar la Cernica lucrările au fost reziliate cu constructorul italian care nu a reușit să se mobilizeze în șantier timp de doi ani.

Soluția giratoriilor suspendate este aplicată pe Centura Capitalei pentru că Centura Capitalei este lipită de calea ferată de centură, astfel încât orice pasaj trebuie să rezolve direcțiile de trafic și peste calea ferată.

Practic, giratoriile suspendate vor permite șoferilor să o ia în oricare direcție și să evite și calea ferată de centură (fără treceri la nivel), în timp ce Șoseaua de Centură va rămâne la sol și nu va mai avea în calea ei nicio intersecție cu conflict de trafic.

FOTO: Planul pasajului de la intersecția DNCB cu Șoseaua Berceni

DJ 401 (Șos. Berceni) va trece, practic, pe deasupra centurii prin girația suspendată, iar centura și linia de cale ferată vor rămâne la sol fără conflict de trafic și trecere la nivel.

---

VEZI ȘI: