Circulația rutieră pe podul peste brațul Borcea de la Fetești a fost deschisă, joi, de la ora 9.00, pe ambele sensuri, după ce principalele lucrări de reabilitare au fost finalizate, a anunțat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Potrivit acestuia, taxa de pod rămâne deocamdată suspendată.

Podul de la Fetești Foto: CNAIR
  • „Se circulă, de la ora 9.00, pe ambele sensuri ale podului peste brațul Borcea (Podul Fetești)!
  • Lucrările importante de reabilitare, pe calea 2 (sensul Constanța- București) a acestui pod situat pe A2 (Autostrada Soarelui), au

    fost finalizate.
  • De acum, circulația pe acest pod se va putea desfășura în condiții de siguranță”, a scris pe Facebook Sorin Grindeanu.

El a precizat că taxa de tranzitare (PEAJ) a podului de la Fetești va rămâne suspendată până la finalizarea procedurilor administrative necesare reintroducerii ei.

Amintim că taxa de pod de la Feteşti a fost suspendatădin 1 iunie, până când vor fi finalizate lucrările de reabilitare a podului peste braţul Borcea.

Cu o zi în urmă, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere preciza că în prezent stadiul fizic al lucrărilor de reabilitare este de 78%, iar după finalizarea sezonului estival vor mai fi introduse restricții de trafic pentru realizarea ultimelor lucrări de mult mai mică anvergura, pentru finalizarea reabilitării și realizării recepției.

„Lucrările de reparații structurale realizate la podurile dunărene Borcea și Cernavodă vor avea o perioada de serviciu de cel puțin 40 de ani, garanția fiind de 5 ani după recepție”, arăta CNAIR.

Reabilitarea capitală la Podul Fetești, prima după 38 de ani

Lucrările de reabilitare la podul peste braţul Borcea, situat pe Autostrada A2, au reînceput în luna februarie a acestui an, motiv pentru care calea II de circulaţie, sensul Constanţa - Bucureşti, a fost închisă traficului.

Printre lucrările principale s-au numărat: frezarea sistemului rutier și refacerea acestuia, demontarea/montarea parapetului pietonal, refacere trotuar, etc..

Podul peste brațul Borcea, în lungime de 970 m, este un pod combinat de cale ferată și șosea, de tip constructiv (grinzi cu zăbrele și viaducte de acces), care traversează fluviul Dunărea și, împreună cu podul similar de la Cernavodă, în lungime de 1596 m conectează orașele Fetești și Cernavodă din România, între regiunile Dobrogea și Muntenia.

Contractul de reabilitare de circa 68 de milioane de lei a fost semnat în 2021 cu Asocierea MARISTAR COM SRL – HYDROSTOY AD, iar durata contractului este de 24 luni perioada de execuție a lucrărilor, iar perioada de garanție a lucrărilor de 60 de luni.

Lucrările cu un grad ridicat de complexitate au fost executate pentru prima oară după 38 de ani, perioadă în care acest pod nu a suferit nici un fel de lucrări de reparații semnificative pe partea rutieră.