Începând de vineri 14 iulie 2023 taxa de trecere a podurilor dunărene de la Fetești și Cernavodă devine obligatorie, anunță Compania de Drumuri. Taxa a fost suspendată o perioadă pe durata lucrărilor la Podul de la Borcea (Fetești), însă lucrările acolo s-au finalizat și circulația a fost deschisă fără restricții în urmă cu o săptămână.

Podul de la Fetesti Foto: Razvan Nicolescu / Dreamstime.com

Compania de Drumuri anunță că începând de vineri, 14.07.2023, ora 00:00, „achitarea peajului pentru tranzitarea podurilor dunărene de la Fetești - Cernavodă redevine obligatorie pentru participanții la trafic”.

Taxa de pod de la Fetești redevine obligatorie / Cum poate fi achitată

CNAIR reamintește conducătorilor auto că peajul (tariful de trecere pentru utilizarea podurilor între Fetești și Cernavodă) poate fi achitat astfel:

  • prin intermediul aplicației eTarife (destinată telefoanelor mobile);
  • lista completă a distribuitorilor autorizați să încaseze peajul (tariful de trecere pentru utilizarea podurilor între Fetești și Cernavodă) se poate verifica aici;
  • prin SMS, la numărul 7577. Pentru mai multe detalii privind plata peajului prin SMS recomandăm utilizatorilor să acceseze linkul: http://www.cnadnr.ro/ro/peaj/peaj-prin-sms.

„Dacă se optează pentru plata peajului printr-unul din canalele menționate anterior, trecerea prin stația de taxare se va realiza pe benzile marcate cu semnul” e-tarif scris cu font alb pe un fundal roșu.

„În cazul în care s-a omis plata anticipată iar trecerea s-a efectuat pe benzile marcate cu semnul e-tarif peajul poate fi achitat ulterior trecerii printr-unul din canalele puse la dispoziție, până la ora 24:00 a zilei următoare trecerii”, transmite CNAIR.

Circulația pe podul de la Fetești de pe Autostrada Soarelui, deschisă după cinci luni de restricții

Circulația rutieră pe podul peste brațul Borcea de la Fetești a fost deschisă, joi 6 iulie, de la ora 9.00, pe ambele sensuri, după ce principalele lucrări de reabilitare au fost finalizate.

Cu o zi în urmă, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere preciza că în prezent stadiul fizic al lucrărilor de reabilitare este de 78%, iar după finalizarea sezonului estival vor mai fi introduse restricții de trafic pentru realizarea ultimelor lucrări de mult mai mică anvergura, pentru finalizarea reabilitării și realizării recepției.

„Lucrările de reparații structurale realizate la podurile dunărene Borcea și Cernavodă vor avea o perioada de serviciu de cel puțin 40 de ani, garanția fiind de 5 ani după recepție”, arăta CNAIR.

Reabilitarea capitală la Podul Fetești, prima după 38 de ani

Lucrările de reabilitare la podul peste braţul Borcea, situat pe Autostrada A2, au reînceput în luna februarie a acestui an, motiv pentru care calea II de circulaţie, sensul Constanţa - Bucureşti, a fost închisă traficului.

Printre lucrările principale s-au numărat: frezarea sistemului rutier și refacerea acestuia, demontarea/montarea parapetului pietonal, refacere trotuar, etc..

Podul peste brațul Borcea, în lungime de 970 m, este un pod combinat de cale ferată și șosea, de tip constructiv (grinzi cu zăbrele și viaducte de acces), care traversează fluviul Dunărea și, împreună cu podul similar de la Cernavodă, în lungime de 1596 m conectează orașele Fetești și Cernavodă din România, între regiunile Dobrogea și Muntenia.

Contractul de reabilitare de circa 68 de milioane de lei a fost semnat în 2021 cu Asocierea MARISTAR COM SRL – HYDROSTOY AD, iar durata contractului este de 24 luni perioada de execuție a lucrărilor, iar perioada de garanție a lucrărilor de 60 de luni.

Lucrările cu un grad ridicat de complexitate au fost executate pentru prima oară după 38 de ani, perioadă în care acest pod nu a suferit nici un fel de lucrări de reparații semnificative pe partea rutieră.

---

Sursă foto: ©Razvan Nicolescu|Dreamstime.com