Lucrările la o conexiune rutieră de mare viteză în vestul țării au debutat în 2022, iar anul acesta spre final sunt șanse să fie deschis traficul pe o mare parte din proiect. Este vorba despre legătura rutieră dintre Centura Oradea și Autostrada A3 și, practic, de primii kilometri veritabili de drum expres din Ardeal.

Drum Expres langa OradeaFoto: Captura YouTube

Primii kilometri de drum expres din Ardeal

Deși lucrările sunt avansate pe mare parte din proiect, iar antreprenorul Strabag este mobilizat pe șantier, doar o parte din drum ar putea fi deschis la finalul anului: este vorba de circa 13 kilometri de drum expres veritabil (DEx11) dintre Autostrada A3 și DN1 (Calea Borșului), cu câteva luni înainte de termenul contractual actual, martie 2024.

Pe restul de circa 6km ai drumului, dintre Calea Borșului și girația Sântandrei a Centurii Oradea, lucrările au fost mult timp într-un blocaj după ce autoritățile locale au insistat cu modificarea soluției tehnice licitate și contractate.

Mai exact, după semnarea contractului, autoritățile din Bihor au solicitat modificarea proiectului și au cerut pasaje în locul celor două girații de pe trase, o modificare ce nu putea fi făcută în condițiile contractuale deja asumate între părți. Pe această bucată șansele ca lucrările să fie gata până la final de an sunt mult mai mici.

Cum arată acum Drumul Expres de lângă Oradea

Contractul pentru cei 18,96 kilometri de drum care să lege Oradea de Autostrada A3 a fost semnat cu austriecii de la Strabag în 21.07.2021 pe suma de 546 milioane lei fără TVA și prevede 6 luni de proiectare și 24 de execuție. Proiectul tehnic a fost aprobat în 07.04.2022.

Drumul de 19 km este construit la profil de drum expres pe 13 km, iar pe 6 km, la profil de drum național cu 4 benzi cu separator între sensuri. Odată finalizat acest proiect, el va reprezenta practic primii kilometri veritabili de drum expres din Ardeal.

Drum expres de legătură Oradea - Autostrada A3

Lungime: 18,96 km (13km drum expres, 6 km drum național cu 4 benzi și separator de sens)

Constructor: Strabag

Valoare contract: 546 milioane lei (fără TVA0

Contract semnat în: 21 iulie 2021

Termen: 6 luni proiectare (PT finalizat în apr. 2022) și 24 luni execuție

Termen de finalizare: Q2 2024

Stadiu (iulie 2023): cca 60%

Proiectul drumului de legătură are o lungime de 18,96 km, 12 poduri noi și pasaje (inclusiv peste Crișul Repede și peste șoseaua Borșului), dar și 3 noduri rutiere. Acesta urmează să facă legătura dintre Centură și autostradă, din zona sensului giratoriu cu Calea Sântandrei spre Sântandrei – Borș – Biharia.

Conform informațiilor din caietul de sarcini, profilul drumului va fi unul cu patru benzi și cu separator de fluxuri de circulație pe mijloc, cu o platformă totală de 23,5 metri lățime.

---