Constructorul austriac PORR a început lucrările pe Secțiunea 4 a autostrăzii A1 Sibiu - Pitești și a demarat șantierul pe primul tunel adevărat în construcție pe o autostradă din România, una dintre cele mai lungi astfel de structuri de pe toată autostrada de la Pitești la Sibiu.

Autostrada A1 Sibiu - Pitesti - cele cinci sectiuniFoto: Hotnews

Austriecii de la PORR au semnat încă din noiembrie 2021 un contract de circa 1,7 miliarde de lei pentru execuția celor 9,86 de kilometri de autostradă dintre Curtea de Argeș și Tigveni - Secțiunea 4 parte a A1 Sibiu - Pitești. Din martie 2022 s-a realizat proiectarea (termen 16 luni), dar constructorul deja a demarat primele lucrări ample în șantier pe zona cea mai fierbinte: tunelul forat de lungime de circa 1.350 de metri pe sub dealul Momaia. Chiar dacă discutăm despre un tunel pe sub un deal, metoda de construcție este aceeași ca și pentru tunelurile din zona montană.

De altfel, discutăm practic de unul dintre cele mai lungi tuneluri de pe Autostrada A1 și practic primul tunel de autostradă în construcție în România.

Pentru execuție termenul oficial pentru finalizare este anul 2026, însă e destul de posibil - având în vedere gradul de complexitate a lucrării - ca proiectul să fie împins spre 2027.

Autostrada A1 Sibiu - Pitești - Secțiunea 4: Tigveni - Curtea de Argeș

Lungime: 9,86 km

Constructor: Porr Construct (Austria)

Valoare: 1.678.873.121,77 Lei fără TVA.

Contractat: noiembrie 2021

Lucrări începute: martie 2022

Termen contractual: 16 luni proiectare + 44 luni execuție

În cadrul contractului vor fi realizate mai multe lucrări de artă având o complexitate ridicată, astfel:

  • Construirea a 12 poduri, pasaje și/sau viaducte, având o lungime medie de 230 m, dintre care, cel mai lung fiind Viaductul de la km. 84+341, în lungime de 630 m.
  • Construirea unui Tunel în lungime de 1.350 m, în zona de traversare a dealului Momaia, județul Argeș.

Stadiul lucrărilor pe fiecare secțiune a autostrăzii A1 Sibiu - Pitești

Autostrada Sibiu - Piteşti ar urma să aibă o lungime de peste 122 de km și este împărțită în 5 secțiuni, și va lega Centrul şi Vestul României de reţeaua europeană de autostrăzi, fiind o parte importantă a Coridorului 4 Paneuropean.

Foto: Secțiunile de pe Autostrada A1 Sibiu - Pitești

VEZI ȘI: