Imagini apărute pe rețelele de socializare arată cum cineva scoate cu ușurință cu mâna șuruburile care nu par a fi strânse pe parapetele de pe Podul peste Dunăre de la Brăila. În video persoana care filmează arată cum scoate unul după altul mai multe șuruburi ce nu par a fi prinse deloc. În replică, CNAIR spune că de vină ar fi constructorul pentru aceste probleme, dar că ele nu afectează siguranța Podului. Totodată, CNAIR amintește că Podul nu a fost încă recepționat.

Suruburile la Podul de la BrailaFoto: Captura video

„Ce-ai făcut, mă? Ia uite. Totul... Nimic nu e strâns”, spune persoana care a filmat cum scoate cu mâna goală șuruburile din parapete.

„Ia uite, se scoate singure. Ăsta iese, ăsta iese...”, spune persoana care continuă să scoată șurub după șurub din parapetele metalic de pe o parte a Podului de la Brăila.

CNAIR: „Structura podului nu este în pericol” / „Podul încă nu a fost recepționat de la constructor”

„Structura podului nu este în pericol. Șuruburile nestrânse sunt la un parapet”, a declarat Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR, pentru HotNews.ro.

„Nu este niciun risc sa sară vreo mașină în Dunăre, deoarece după respectivul parapet care este montat pe marginea uneia din căile de rulare, mai vine trotuarul pentru intervenție, cu lățimea de 3 m si încă un parapet marginal”, spune reprezentantul CNAIR.

Acesta amintește că „Podul nu a fost încă recepționat deci in continuare se afla în posesia și responsabilitatea antreprenorului (Webuild)”.

„Am cerut constructorului să rezolve neconformitățile. Este jenant pentru un constructor de talia Webuild”

„Pana la momentul recepției constructorul trebuie sa rezolve toate neconformitățile, inclusiv să strângă toate șuruburile parapetelor. Le-am cerut încă de ieri celor de la Webuild sa verifice din nou șuruburile, iar astăzi deja s-au apucat de treaba. Strâng șuruburile slăbite si le completează pe cele lipsă.

Este însa jenant pentru un constructor de talia Webuild sa aibă scăpări de genul acesta, deoarece pentru strângerea șuruburilor nu sunt necesare echipe de muncitori cu înaltă calificare”, a mai spus reprezentantul CNAIR.

Denivelări în asfaltul de pe Pod, la nici o lună de la inaugurare

Pe podul peste Dunăre de la Brăila, inaugurat în 6 iulie, au apărut denivelări la rampe și pe viaductul principal, conform unor imagini apărute în spațiul public la începutul lunii august.

Sorin Grindeanu a spus că a văzut unele articole care spuneau că „sar camioanele în Dunăre de la denivelări” și că totul este o exagerare. El a acuzat că problemele apărute au fost cauzate de către transportatorii care nu au respectat restricțiile de tonaj.

„Eu înţeleg exagerările şi înţeleg că sunt anumite denivelări cauzate de următorul lucru: la anumite temperaturi există restricţii de tonaj. Asta e. Nu e doar pe podul de la Brăila, ci peste tot. Nu au fost respectate, înţeleg. S-a ajuns la acele denivelări pe sensul dinspre Tulcea spre Brăila cauzate de nerespectarea restricţiilor”, a declarat ministrul Transporturilor.

Inaugurat, dar nefinalizat - Restricții de circulație pe podul de la Brăila până la sfârșitul lunii noiembrie

Podul peste Dunăre de la Brăila, una dintre cele mai complexe lucrări de infrastructură realizate vreodată în România, a fost inaugurat în 6 iulie.

Circulația a fost deschisă deși lucrările încă nu sunt complet finalizate, iar drumul principal de legătură cu malul din Tulcea nu va fi gata decât abia la final de an.

Centrul Infotrafic al Poliției Române a anunțat atunci că pe podul de la Brăila va exista restricție de viteză de 80 de kilometri la oră.

De asemenea, noaptea, în intervalul orar 21.00 - 06.00, de luni până vineri, circulația pe podul de la Brăila va fi suspendată. În acele intervale de noapte constructorul se va ocupa de demontarea uriașelor macarale folosite la ridicarea podului.

În weekend-uri și sărbători legale (chiar dacă sunt zile din cursul săptămânii), circulația rutieră va fi deschisă, anunța Infotrafic.

Aceste măsuri se aplică până la data de 30.11.2023.

Podul de la Brăila - „Golden Gate-ul” de peste Dunăre - al treilea pod suspendat ca dimensiune din țările UE

Lungimea totală a podului suspendat peste Dunăre este de 1.974,30 metri, iar deschiderea centrală este de 1.120 metri.

Comparativ, celebrul pod Golden Gate din San Francisco are o lungime de 1.970 de metri și o deschidere centrală de 1.280 de metri.

Podul de la Brăila are, practic, trei deschideri: o deschidere principala (1.120 m) și două deschideri laterale de 489,65 m pe malul Brăila și 364,65 m pe malul Tulcea. De o parte și de alta sunt două viaducte de acces în lungime de câte 110 m fiecare.

„La momentul finalizării va fi al treilea pod din Europa din punct de vedere al deschiderii centrale și al lungimii”, nota Compania de Drumuri la debutul proiectului.

Mai exact, este vorba de topul podurilor suspendate din actuala UE - Podul de la Brăila va fi pe locul trei după deschiderea principală după Great Belt Bridge - Danemarca (1.624 metri) și Höga Kusten Bridge - Suedia (1.210 metri).

Cele două turnuri ale Podului ating o înălțime de 192 metri și sunt practic cele mai înalte construcții din România (excepție fac unele coșuri de fum sau antene).

Cei patru piloni principali ai podului sunt goi pe interior și sunt dotați cu lifturi și scări de acces pentru mentenanță.

Lungimea totală a drumurilor (inclusiv podul) este de 23,413 km și cuprinde două secțiuni: drumul principal Brăila - Jijila, cu o lungime 19,095 km și drumul de legătură cu DN22 Smârdan - Măcin, în lungime de 4,328 km.

  • Drumul principal Brăila – Jijila. Are o lungime de 19,095 Km si va fi prevăzut cu două benzi de circulație pe sens până la kilometrul 8, și apoi cu câte o bandă de circulație pe sens până la finalul proiectului - km 19. Drumul are și benzi de încadrare, acostamente, zona mediană și zona de parapete.
  • Drumul de legătură cu DN22 Smârdan - Măcin (care se deschide pe 6 iulie). Cu o lungime de 4,328 km, acest drum este prevăzut cu o bandă de circulație pe sens. Drumul de legătură pornește de la km 7+940 al drumului principal (Brăila- Jijila) si se intersectează cu DN22 Smârdan-Măcin.