Lucrările la primele loturi din Autostrada A7 spre Moldova au început de acum un an, dar stadiul în teren pe tronsoanele de la Dumbrava (A3) la Mizil și mai departe spre Buzău nu sunt foarte avansate, ba chiar toate contractele sunt în întârziere și au deja extensii de timp. Italienii de la Pizzarotti par să fi prins viteză pe șantierul lor, în timp ce asocierea româno-bulgară Coni-Trace par să bată pasul pe loc.

Lucrari pe primul lot din Autostrada A7Foto: Asociatia Pro Infrastructura

Asocierea româno-bulgară bate pasul pe loc pe Lotul 2 din A7 Ploiești - Buzău

„Coni în reluare, Trace în vacanță”, scrie Asociația Pro Infrastructura care a filmat lotul 2 al Autostrăzii A7 Ploiești-Buzău, cei 28,35 kilometri dintre Mizil și Spătaru, în apropiere de Buzău.

Contractul pe acest lot a fost semnat în iunie 2022 cu asocierea româno-bulgară Coni-Trace, lucrările au început în august 2022 și prevedeau 20 de luni pentru execuție (Proiectul tehnic era deja realizat).

„Deci aprilie 2024 era termenul inițial de finalizare care va fi (sau a fost deja) extins cu minim 5 luni din cauza problemelor independente de constructori”, scrie Pro Infrastructura care apreciază că „cei doi antreprenori sunt foarte întârziați. Șantierul abia dacă atinge 20% stadiu fizic”.

  • „Vai și amar este pe sectorul bulgarilor de la Trace (aproximativ 18 km dinspre Buzău). Aproape că am văzut mai multe tractoare pe terenurile agricole de lângă decât utilaje care se mișcă pe autostradă! Progresul la terasamente este aproape inexistent față de ultima noastră filmare din 22 aprilie, iar structurile abia dacă au ieșit din pământ.
  • În ritmul acesta, vom vorbi în curând de reziliere sau de preluarea părții bulgare din contract de către partenerii români. Nu că aceștia ar rupe norii pe cei ~10 km dinspre Mizil, dar măcar nu sunt în vacanță. Pe tronsonul Coni se vede ceva progres dar chiar și așa inaugurarea în 2024 este un vis mult prea frumos și mult prea îndepărtat”, scrie API.

A7 Mizil - Pietroasele (Spătaru)

Constructorul: ASOCIEREA SC CONI SRL (LIDER DE ASOCIERE) – TRACE GROUP HOLD PLC

Lungime: 28,35 km

Valoare: 1,25 mld lei (fără TVA)

Contract semnat: 7 iunie 2022

Lucrări începute: 11 august 2022

Termen oficial de execuție (proiectul tehnic este deja realizat): 20 de luni.

Termen de finalizare: Q3 2024 (oficial) / Q3 2025 (realist)

Stadiu (septembrie 2023): 20%

Italienii de la Pizzarotti s-au apucat de muncă pe primul tronson din A7

„Pizzarotti, motivați să-și mai spele din păcate?”, scrie Asociația Pro Infrastructura care a filmat lotul 1 al Autostrăzii A7 Ploiești-Buzău - 21 kilometri dintre Dumbrava (nod cu Autostrada A3) și Mizil

„Se pare că italienii de la Pizzarotti chiar vor să dea uitării dezastrul de pe A10 și încep să se țină de promisiunile pe care ni le făceau când i-am vizitat în aprilie: investiții, mobilizare, seriozitate”, apreciază Asociația.

  • „La terasamente au doi subcontractori puternici, Apolodor și IBB, iar pe partea de structuri partenerii de asociere de la Retter se pare că încep și ei să intre într-un ritm bun după îndelungi dispute legate de proiectarea servită la licitație de CNAIR, prin Consitrans.
  • Îndelungile probleme birocratice și tehnice din teren care, apropo, nu s-au rezolvat în întregime, au adăugat deja 5 luni la termenul de finalizare, împins așadar în septembrie 2024.
  • Luna septembrie este totuși foarte greu de atins, dar o deschidere în decembrie 2024 este încă fezabilă într-un scenariu realist-optimist, dacă italienii reușesc să mențină această mobilizare cum rareori am văzut la ei”, notează API.

A7 Dumbrava (A3) - Mizil

Constructorul: ASOCIEREA IMPRESA PIZZAROTTI & C. S.P.A. - PIZZAROTTI S.A. - RETTER PROJECTMANAGEMENT S.R.L.

Lungime: 21 km

Valoare: 1.468.550.055,22 Lei fără TVA.

Contract semnat: 16 iunie 2022

Lucrări începute: 22 august 2022

Termen oficial de execuție (proiectul tehnic este deja realizat): 20 de luni.

Termen de finalizare: Q3 2024 (oficial) / Q4 2024 (realist)

Stadiu (septembrie 2025): cca 25%

Citește aici despre o altă autostradă unde au lucrat italienii de la Pizzarotti: