Pe DN73 la Podul Dâmboviței, între Rucăr și Bran, circulația a fost deschisă luni pe cel mai lung pod în arc din România. Podul nou, precum și drumul de acces, va permite reluarea traficului greu pe relația Brașov - Pitești prin pasul Rucăr-Bran.

Podul DâmbovițeiFoto: Cristian Pistol / Facebook
  • „Acesta este cel mai lung pod în arc din România, care va înlocui un pod foarte vechi din 1886, monument istoric și care va reprezenta o variantă de ocolire a localității Podul Damboviței, preluând astfel traficul de pe traseul istoric Rucăr - Bran”, a anunțat luni secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu.
  • „Deschiderea acestui nou pod va elimina restricțiile de tonaj și de gabarit de pe DN73, redeschizându-se astfel traficul greu dintre Pitești și Brașov”, spune acesta.

Oficialul spune că podul este primul de tip metalic în arc de cerc cu calea de rulare la partea superioară construit în România.

Podul propriu-zis are o lungime de 170 de metri, iar tot proiectul care cuprinde și drumul de acces are o lungime de 760 de metri. Înălțimea podului în arc este de 31 de metri.

Valoarea totală a proiectului este de 46 de milioane de lei.

Lucrările propriu-zise au costat 32 de milioane de lei și au fost realizate de firma românească Maristar.

Vechiul pod în arc din zidărie de piatră (construit în 1886) de pe DN73 a fost declarat monument istoric și va rămâne deschis doar circulației pentru vehicule cu greutatea maxima de 16 tone, în timp ce autovehiculele de mare tonaj vor circula doar pe noul pod metalic.

  • „Atât turiștii care vor dori să ajungă în zonă, în special pentru a vizita Castelul Bran cât și marii transportatori vor beneficia de siguranță și confort o dată cu deschiderea circulației pe noul pod”, notează CNAIR.
  • „Noul pod în arc, construit de ingineri români, a putut fi realizat doar după ce au fost identificate soluții tehnice care să nu afecteze mediul și care să permită accesul la proprietățile din proximitatea sa”, mai spune CNAIR.