„Aktor, somn ușor, puișor! În timp ce alții trag tare ca să inaugureze chiar înainte de termen, pe lotul 3 al Autostrăzii A0 grecii au intrat deja în hibernare”, atrage atenția Asociația Pro Infrastructura care a realizat o filmare din dronă cu șantierul lotului 3 de pe A0 Sud.

Autostrada A0 la intersecția cu A1 - decembrie 2023Foto: Captura YouTube / Asociatia Pro Infrastructura

Pro Infrastructura amintește cum la început de an a dezmințit vehement declarația ministrului Grindeanu care promitea că acum la final de an se va circula pe toată A0 Sud - „vii pe autostradă de la Pitești și te duci până la Constanța doar pe autostradă”.

  • „Realitatea din 22 decembrie 2023. S-a ajuns la aproximativ 60% stadiu fizic în teren. Nicio grindă pe șantier, cu excepția pieselor de tablier metalic din nodul cu A1 care zac acolo de luni bune. Ceva balast stabilizat sau asfalt? Un biet petic de test”, scrie API.
  • „Sub amenințarea rezilierii, grecii au aprins un foc de paie în vara trecută și într-adevăr au avut câteva luni mai bune. Dar au obosit repede, așa că toamna minunat de secetoasă pentru construcții i-a luat prin surprindere și abia dacă au mai pus ceva procente în teren”, notează Asociația.
  • „Așa că acum trebuie să ne mutăm cu toții cu cortul pe șantierul lor ca să fim siguri că vor executa, cu chiu cu vai, restul de ~35% din lucrările rămase în următoarele 12 luni. Acesta trebuie să fie obiectivul major în infrastructura rutieră în 2024: legarea A1 de A2 cu A0 prin sudul Capitalei, fără restricții. Orice alt rezultat este un dezastru!”, scrie API.

A0 Sud - Lotul 3

Lungime: 18 km (DN6-A1), 1 nod rutier cu A1

Cost: 853 mil lei (fără TVA)

Constructor: Asocierea Aktor - Euroconstruct Trading

Execuție începută în: noiembrie 2021

Stadiu (decembrie 2023): cca 60% / Proiectare avizată abia în octombrie 2021

Contract semnat pe 14 aprilie 2019 / Licitația începută în iulie 2017.

Termen de finalizare: Q2 2024 (realist: Q4 2024)

Hartă - Autostrada A0 Sud pe loturi