Șantierul Lotului 4 (32 km) din Drumul Expres DEx12 Craiova - Pitești, singurul rămas în lucru din cele trei loturi contractate cu românii de la UMB, este pustiu, iar mobilizarea este aproape inexistentă, susține Asociația Pro Infrastructura care a filmat cap-coadă tot lotul într-o zi în care, în mod normal, constructorul ar fi trebuit să aibă desfășurate resurse în teren.

Drumul Expres Craiova - Pitesti, Lotul 4Foto: Captura YouTube / Asociatia Pro Infrastructura

„UMB, șantier pustiu pe DEx12”, anunță Asociația Pro Infrastructura care a filmat toți cei aproape 32 de kilometri ai Drumului Expres DEx12 Craiova-Pitești între nodul cu Autostrada A1 și Colonești.

  • „Ne așteptam ca mobilizarea să fie slabă, dar nici chiar așa: nu am găsit nici măcar un utilaj sau un singur muncitor al antreprenorului general, UMB! Am rămas surprinși să vedem că în teren erau doar câțiva angajați ai subcontractorilor care meștereau la relocările de utilități”, susține Asociația.

Situația este una delicată pentru că tronsonul 4, cel care ar trebui să unească cei 72 de km din DEx123 deja deschiși traficului și A1 Pitești-București, are termen de finalizare în anul 2024.

De altfel în nenumărate rânduri și șeful de la Drumuri, și ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu au tot anunțat că acest tronson va fi deschis circulației în acest an.

VIDEO - Lotul 4 din DEx12 Craiova - Pitești, șantier pustiu în anul inaugurării

  • „Nu, cei de la UMB nu sunt în săptămâna liberă, aceasta tocmai a trecut și acum sunt în teren, dar pe alte șantiere. Nu, nu i-am prins în pauza de masă. Priviți imaginile și spuneți-ne voi dacă vedeți un utilaj sau un muncitor al UMB pe aliniament sau măcar în organizarea de șantier.
  • Motivul este simplu și evident pentru oricine poate sta strâmb și gândi drept: așa cum tot explicăm public de un an de zile, capacitatea UMB este mult, mult sub ceea ce este necesar ca să poată duce în ritmul obișnuit toți cei 388 kilometri de autostradă și drum expres pe care-i are momentan în portofoliu la execuție.
  • Peste acest fapt absolut evident vine și decizia politică de a stabili, în anul electoral 2024, ca priorități pentru UMB Autostrada A7, ce și cât s-o putea, și Centura Timișoara”, susține API.

Potrivit organizației, celelalte lucrări ale constructorului, precum DEx12 Colonești-Pitești, A3 Nădășelu-Zimbor-Poarta Sălajului, DEx6 Galați-Brăila, veriga critică lipsă A1 Margina-Holdea sau ciotul A0 de lângă Capitală ar urma să vadă o mobilizare scăzută a constructorului pe parcursul anului 2024.

  • „Ce să mai vorbim de proiectele mai mici: podul peste Siret de la Cosmești parafat cu UMB în aprilie 2022 este dat uitării de mai bine de un an de zile și pe Centura Galați UMB a cerut "rezilierea amiabilă" în ianuarie 2024. CNAIR nu prea ar vrea să o accepte însă nici nu are soluții de deblocare a situației De penalități și/sau certificate negative acordate antreprenorului nici nu poate fi vorba, statul fiind doar pentru câțiva mumă și pentru ceilalți ciumă!”, acuză Asociația.

Drumul Expres Craiova - Pitești, Tronsonul 4 - Colonești - Pitești (A1)

Lungime: 31,8 km (+ drum de legătură cu DN65)

Descriere: 2x(2x3,5) m / Acostamente 2x1,5 m / Banda mediana 3,00 m

Constructor: SA&PE Construct - Spedition UMB - Tehnostrade

Valoare: 755 mil lewi (fără TVA) - valoare actualizată

Data începerii: 15 noiembrie 2021 (12 luni proiectare + 24 luni execuție)

Stadiu (februarie 2024): 42%

Termen de finalizare: noiembrie-decembrie 2024

---

VEZI ȘI: