Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat joi că a fost desemnat constructorul pentru încă două tronsoane din A7 - Autostrada Moldova.

Autostrada MoldoveiFoto: Facebook Sorin Grindeanu

Conform sursei citate, ambele contracte pentru construirea a două din cele 4 tronsoane care compun Autostrada Buzău-Focşani au fost atribuite astăzi unui constructor român:

  • Tronsonul 1: (4,60 km), Buzău-Vadu Paşii, la suma de 689,99 milioane de lei (fără TVA);
  • Tronsonul 2: (10,94 km), Mândreşti Munteni-Focşani Nord, la suma de 763,72 milioane de lei, fără TVA.

Contractele sunt finanțate prin PNRR, iar după semnare antreprenorul are la dispoziție 20 de luni pentru finalizarea lucrărilor, mai spune Grindeanu.

CNAIR a anunțat că ofertantul desemnat câștigător în cadrul ambelor loturi este Asocierea SA&PE CONSTRUCT SRL – SPEDITION UMB SRL – TEHNOSTRADE SRL.

  • Pentru Tronsonul 1, cu preţul de 689.285.996,26 Lei, fara T.V.A.
  • Pentru Tronsonul 4, cu preţul de 763.720.833,05 Lei, fara T.V.A.

Semnarea contractelor de achiziție publică va fi posibilă după expirarea perioadei de depunere a eventualelor contestații si, respectiv, după soluționarea contestaților/plângerilor formulate în cadrul procedurilor de atribuire.

A7 - Autostrada finanțată prin PNRR, care acumulează deja întârzieri

Autostrada „Moldovei” A7 are aproape 440 km de la Ploiești (Dumbrava/A3) și până la Siret, la granița cu Ucraina. De la Ploiești până la Pașcani (circa 320 de km) a fost prinsă pe finanțare PNRR, planul pe termen scurt gândit de UE pentru relansarea economiilor post-pandemie. Condiția esențială: proiectele să fie finalizate până în 2026.

Astfel, pentru A7 sunt promise deja din 2020 că vor fi scoase treptat la licitația de execuție loturile începând dinspre Ploiești.

Primele tronsoane, de la Ploiești (A3/Dumbrava) la Buzău au fost scoase la licitație încă din luna iunie 2021, când la conducerea Transporturilor era Cătălin Drulă, iar depunerea ofertelor - 39 la număr - s-a făcut în luna septembrie.

A fost nevoie să treacă cinci luni de evaluări ca autoritățile de la Drumuri să stabilească cine sunt câștigătorii pe cele trei loturi de la Ploiești la Buzău.

Traseul autostrăzii A7.

Abia în luna februarie 2022 s-au mai scos la licitație și alte patru tronsoane de la Buzău la Focșani, iar pe 10 mai au fost depuse în total 28 de oferte pentru cele patru loturi (82 km) de la Buzău la Focșani.

Restul încă nu au fost licitate.

Abia pe 25 mai au fost aprobați de către Guvern indicatorii tehnico economici pentru tronsonul Bacău - Pașcani.

Odată finalizată, A7 va prelua mare parte din traficul de pe actualul DN2/E85, un drum care, din punct de vedere al accidentelor, este cel mai periculos drum național din România.