Pasajul suprateran de la Domnești de pe centura Capitalei - unde lucrările au fost reluate în vara lui 2020, după aproape doi ani de blocaje - va fi deschis la sfârșitul acestei săptămâni.

Pasajul Domnesti noaptea, aproape de inaugurareFoto: Captura video

Anunțul a fost făcut luni de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, care a scris pe Facebook că "ritmul susținut pentru acest proiect, menținut indiferent de anotimp, face posibilă acum deschiderea circulației pe acest pasaj".

Ulterior, el a declarat într-un interviu pentru Digi 24 că, "după toate asigurările date, vineri se va circula pe acest pasaj".

Termenul anunțat oficial pentru deschiderea pasajului de la Domnești era 15 noiembrie.

Pasajul de la Domnești este primul pasaj de tip giratoriu suspendat care va fi deschis pe centura Capitalei.

Săptămâna trecută, pe lângă marcaje și semnalizare, s-au făcut și lucrările de iluminat, iar pentru prima dată pasajul a fost iluminat noaptea.

Conform secretarului de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu, sistemul de iluminat public este dotat cu telegestiune, permițând astfel reglarea intensității luminii în funcție de trafic și lămpi LED, care vor consuma în total maximum 22 kwh.

Lucrările la pasajul Domnești au fost reluate în vara lui 2020, după aproape doi ani de blocaje constante. Ultima problema fusese intrarea în insolvență a constructorului principal STRACO, însă șantierul și lucrările au fost preluate în sarcina subcontractorului Tracon.

Primele lucrări la pasajul de la Domnești au început în 2018 în baza unei autorizații de construire parțiale, dar restul proiectului s-a blocat din mai multe motive: proiectul tehnic a trebuit complet refăcut față de ce s-a scos la licitație pentru că Primăria Capitalei a cerut lărgirea zonei pasajului pentru a fi amplasat o linie de întoarcere a tramvaiului; utilitățile au fost relocate cu foarte mare dificultate; exproprierile inițiale și cele suplimentare (ca urmare a modificării proiectului) au fost realizate cu mare întârziere; constructorul a intrat în insolvență.