Primul tren Alstom destinat magistralei de metrou M5 va sosi în țară în ultimele luni din acest an, iar călătorii vor putea circula cu noile trenuri din primele luni ale lui 2024, au spus reprezentanții Metrorex, pentru HotNews.ro. Contractul a fost semnat la final de 2020, iar trenurile sunt produse în Brazilia.

La metrouFoto: Vlad Barza / HotNews.ro

Valoarea contractului pentru primele 13 trenuri este de peste 100 de milioane euro. Fiecare tren are șase vagoane, 114 metri lungime și capacitatea este de 1.200 de pasageri/tren.

Contractul a fost atribuit la final de 2020, dar au intervenit numeroase amânări ale producției. Se spera la un moment dat că toate trenurile vor ajunge în țară pe parcursul lui 2023.

Primul tren livrat de către Alstom pentru Magistrala 5 este programat să sosească în țară, în trimestrul IV al anului 2023, spun reprezentanții Metrorex. Ultimul tren este estimat să fie livrat în țară în semestrul I al anului 2024.

Când vor putea circula pasagerii cu primul tren?

„Punerea în funcțiune a primului tren se va realiza după efectuarea testelor statice și dinamice necesare obținerii agrementului tehnic feroviar din partea Autorității Feroviare Române (AFER), precum și după efectuarea recepției de punere în funcțiune cu călători. Termenul estimat de punere în funcțiune cu călători a primului tren livrat de către Alstom este semestrul I al anului 2024”, spune Metrorex.

Reamintim că, nefiind suficiente trenuri, ritmul de succedare pe noua magistrală M5 este mai mare decât pe celelalte magistrale ale metroului din București.