Circulația rutieră pe primii kilometri de drum expres din Vestul țării va fi deschisă pe 28 martie. Noua șosea de mare viteză este aproape gata de inaugurare, însă decizia de a deschide traficul pe 28 martie a fost luată pentru a permite finalizarea a mare parte din lucrările rămase de executat, chiar dacă nu toate ar fi influențat deschiderea traficului.

Drum Expres Oradea - A3Foto: Captura YouTube

„Vom deschide un nou Drum Expres pe 28 martie! Cei 19 km ai drumului care va asigura legătura dintre Centura Oradea și A3 (Autostrada Transilvania) au fost construiți din bani europeni (POIM)”, a transmis ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, care a făcut vineri o vizită pe șantier.

  • HotNews.ro a scris la începutul săptămânii că inaugurarea DEx16 ar urma să aibă loc pe 22 sau 23 martie, citând surse apropiate constructorului, însă decizia de a muta momentul deschiderii pe 28 martie a fost luată de comun acord între autorități și constructor pentru a permite finalizarea a cât mai multor lucrări ce au rămas de executat, chiar dacă multe din ele ar fi putut fi făcute și după deschiderea circulației.

Primul drum expres din Vestul țării

Contractul pentru cei 18,96 kilometri de drum care să lege Oradea de Autostrada A3 a fost semnat cu austriecii de la Strabag în 21.07.2021.

Prețul a fost de aproape 110 milioane de euro, mai exact 546 milioane lei fără TVA. Termenul prevăzut a fost de 6 luni de proiectare și 24 de execuție. Proiectul tehnic a fost aprobat în 07.04.2022, iar termenul final rezultat pentru proiect a fost luna aprilie 2024.

Drumul de 19 km este construit la profil de drum expres pe 13 km, iar pe 6 km este profil de drum național cu 4 benzi, cu separator între sensuri. Odată finalizat acest proiect, el va reprezenta practic primii kilometri veritabili de drum expres din Ardeal, parte din DEx16 Oradea - Arad.

Un drum expres se caracterizează, într-o descriere simplă, printr-o asemănare cu o autostradă. Față de un drum național clasic, cel expres nu are intersecții la nivel cu alte căi de comunicații. Viteza este de 120 de kilometri pe oră, față de 90 sau 100 pe cele naționale clasice.

Continuarea DEx16 spre Arad urmează să fie contractată cel mai probabil chiar în acest an. În total vor fi 120 de kilometri care vor intra la execuție în anii următori, la care se vor adăuga cei aproximativ 13 kilometri de drum expres care vor fi inaugurați încă din această lună.

În prezent România are 1.004 kilometri de autostradă și 72 de kilometri de drum expres.

  • Notă: Harta de mai jos arată continuarea orientativă cu DEx16 spre Arad (prin vestul localității Sântandrei). Între timp proiectele au fost modificate, iar continuarea DEx16 spre Arad se va face prin estul localității Sântandrei.

Drum expres de legătură Oradea - Autostrada A3

Lungime: 18,96 km (13 km drum expres, 6 km drum național cu 4 benzi și separator de sens)

Constructor: Strabag

Valoare contract: 546 milioane lei (fără TVA)

Contract semnat în: 21 iulie 2021

Termen: 6 luni proiectare (PT finalizat în apr. 2022) și 24 luni execuție

Termen de finalizare: T2 2024

Stadiu (martie 2024): cca 96%

Proiectul drumului de legătură are o lungime de 18,96 km, 12 poduri noi și pasaje (inclusiv peste Crișul Repede și peste șoseaua Borșului), dar și 3 noduri rutiere. Acesta urmează să facă legătura dintre Centură și autostradă, din zona sensului giratoriu cu Calea Sântandrei spre Sântandrei – Borș – Biharia.

Conform informațiilor din caietul de sarcini, profilul drumului va fi unul cu patru benzi și cu separator de fluxuri de circulație pe mijloc, cu o platformă totală de 23,5 metri lățime.