Senatul american a aprobat marți seară târziu proiectul de lege controversat care ar putea duce la interzicerea popularei aplicații TikTok în America. Urmează probabil un lung proces legal, în care proprietarul chinez va invoca libertatea de exprimare, un aspect discutat și de unele organizații civile americane, scriu Reuters și BBC

TikTok, SUA si ChinaFoto: Oasisamuel, Dreamstime.com

Legea votată de camera superioară a Congresului SUA, după un vot similar în Camera Reprezentanților, îi oferă proprietarului chinez al TikTok, compania ByteDance, nouă luni pentru a-și vinde participația. În caz contrar, aplicația va fi blocată în Statele Unite. O prelungire de trei luni a termenului este posibilă, dacă există semne că o înțelegere progresează.

Proiectul de lege merge acum la președintele american Joe Biden, care a declarat că îl va promulga imediat ce va ajunge pe biroul său.

Reprezentanții ByteDance nu au oferit imediat o reacție. Anterior, firma a declarat însă că se va opune, inclusiv prin atacuri în instanță, oricărei încercări care o va forța să vândă TikTok.

Lucrurile se anunță a fi complicate. În cazul în care SUA reușesc să forțeze ByteDance să vândă aplicația, orice tranzacție ar avea nevoie de aprobarea oficialilor chinezi.

Beijingul a promis însă că se va opune oricărei astfel de acțiuni. Iar analiștii spun că acest proces ar putea dura ani de zile.

Ce a motivat legea

Măsura a fost adoptată ca parte a unui pachet de patru proiecte de lege care include, de asemenea, ajutor militar pentru Ucraina, Israel, Taiwan și alți parteneri ai SUA din regiunea Indo-Pacific.

Ea a beneficiat de un sprijin larg din partea legiuitorilor, 79 de senatori votând pentru și 18 împotrivă.

„Ani de zile am permis partidului comunist chinez să controleze una dintre cele mai populare aplicații din America, ceea ce a fost periculos de miop”, a declarat senatorul Marco Rubio, principalul republican din Comisia pentru informații.

„Noua lege va impune proprietarului său chinez să vândă aplicația. Aceasta este o mișcare bună pentru America”, a adăugat el.

Temerile că datele a milioane de americani ar putea ajunge în mâinile Chinei sunt cele care au determinat eforturile Congresului de a separa TikTok de compania cu sediul la Beijing.

Însă bătălia pentru TikTok, care este folosită de 170 de milioane de persoane în Statele Unite, este doar un front în războiul dintre Washington și Beijing pe tema internetului și a tehnologiei.

Săptămâna trecută, compania americană Apple a declarat că Beijingul i-a cerut să elimine WhatsApp și Threads, paltformele Meta, din magazinul electronic al Apple din China, din cauza preocupărilor legate de securitatea națională chineză.

Un lung proces legal

Săptămâna trecută, ByteDance a declarat că legea ar „călca în picioare drepturile de liberă exprimare a 170 de milioane de americani, ar devasta șapte milioane de afaceri și ar închide o platformă care contribuie cu 24 de miliarde de dolari la economia SUA, anual”.

TikTok a declarat că ByteDance „nu este un agent al Chinei sau al oricărei alte țări”. Iar ByteDance a insistat că nu este o firmă chineză, arătând că fondurile de investiții globale dețin 60% din acțiunile sale.

Directorul executiv al companiei, Shou Zi Chew, a declarat luna trecută că firma va continua să facă tot ce poate, inclusiv să-și exercite „drepturile legale” pentru a proteja platforma.

Shou a fost interogat de Congres de două ori în mai puțin de un an și a minimalizat legătura aplicației - și legăturile sale personale - cu autoritățile chineze.

Platforma socială a depus în același timp eforturi pentru a obține sprijin împotriva potențialei interdicții, inclusiv printr-o campanie majoră de lobby. De asemenea, a încurajat utilizatorii și creatorii TikTok să își exprime opoziția față de proiectul de lege.

Experții citați de BBC au avertizat că următorul pas va fi probabil o bătălie juridică prelungită, care ar putea dura aproximativ doi ani.

TikTok urmează să conteste proiectul de lege pe baza Primului Amendament, iar utilizatorii TikTok sunt, de asemenea, așteptați să acționeze din nou în justiție. Există un precedent: un judecător american din Montana a blocat în noiembrie o interdicție de stat privind TikTok, invocând motive de libertate de exprimare.

„Acesta este începutul, nu sfârșitul acestui lung proces”, a transmis TikTok angajaților sâmbătă, într-un e-mail văzut de Reuters.

Uniunea Americană pentru Libertăți Civile a declarat că interzicerea TikTok ar „crea un precedent global alarmant pentru un control guvernamental excesiv asupra platformelor de social media”.

„Dacă Statele Unite interzic acum o platformă deținută de străini, acest lucru va invita alte țări să ia măsuri de copiere", a avertizat organizația.