Agentia Nationala de Integritate (ANI) informeaza il acuza pe deputatul PSD Cornel Cristian Resmerita de conflict de interese de natura penala si administrativa, aratand ca acesta si-a angajat fratele in functia de consilier la biroul sau parlamentar din judetul Huneadoara. ANI a solicitat Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa cerceteze cazul.

ANI sustine ca deputatul Cornel-Cristian Resmerita (PSD) a incalcat regimul juridic privind conflictul de interese in materie administrativa pentru ca in 2009, in calitate de deputat, a incheiat un contract cu fratele sau, Lucian Marius Resmerita, prin care acesta a fost angajat in functia de consilier in cadrul Biroului parlamentar nr. 275 din localitatea Vulcan, judetul Hunedoara.

Lucian Marius Resmerita a obtinut, in perioada in care a fost angajat la biroul parlamentar al fratelui sau, respectiv din ianuarie 2009 pana in aprilie 2012, suma de 56.876 de lei (aproximativ 12.600 de euro), mai arata ANI.

Potrivit ANI, Cornel Cristian Resmerita a incalcat prevederile articolului 70 din Legea 161/2003, potrivit carora "prin conflict de interese se intelege situatia in care persoana ce exercita o demnitate publica sau o functie publica are un interes personal de natura patrimoniala, care ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate a atributiilor care ii revin potrivit Constitutiei si altor acte normative", precum si ale articolului 71, conform carora "principiile care stau la baza prevenirii conflictului de interese in exercitarea demnitatilor publice si functiilor publice sunt: impartialitatea, integritatea, transparenta deciziei si suprematia interesului public".

Intr-un comunicat de presa se mai precizeaza ca Agentia Nationala de Integritate a cerut Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa faca verificari in cazul deputatului Resmerita, pentru conflict de interese.

ANI a precizat ca deputatul Cornel Cristian Resmerita a fost informat despre declansarea procedurii de evaluare, elementele identificate si drepturile de care beneficiaza, iar acesta a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere.

ANI subliniaza ca a constatat existenta conflictului de interese administrativ si penal in cazul a 22 de fosti sau actuali parlamentari care si-au angajat rudele la cabinetele parlamentare. In ceea ce priveste conflictele de interese de natura penala, instanta a dispus condamnarea la inchisoare cu suspendarea pedepsei si interzicearea unor drepturi in 11 cazuri, 10 cazuri fiind definitive cu drept de recurs si unul definitiv si irevocabil.

Referitor la conflictele de interese administrative, din cele 22 de dosare, in 10 cazuri instanta a confirmat definitiv si irevocabil constatarile ANI.

Potrivit Mediafax, Cornel Cristian Resmerita este deputat din 2008, din partea Partidului Social Democrat, iar in prezent este membru in Comisia pentru invatamant, stiinta, tineret si sport.