Rezultatele alegerilor locale și europarlamentare vor fi hotărâtoare în decizia de a a candida la alegerile prezidențiale, a indicat sâmbătă Marcel Ciolacu într-o emisiune la PrimaTV. În schimb, el spune că este „ferm convins” că Mircea Geoană va candida în toamnă.

Marcel Ciolacu Foto: Inquam Photos - Sabin Cirstoveanu

„Haideţi să vedem după data de 9 iunie! Să vedem rezultatele. Eu de când sunt la PSD, cu toate că mi-a cântat prohodul toată lumea de la început, am câştigat alegerile locale, am câştigat şi alegerile parlamentare”, a declarat Marcel Ciolacu, citat de news.ro.

„Părerea mea e că, după 20 de ani, este cazul să fie un preşedinte mai de stânga. Eu îmi doresc un preşedinte care să ne ducă într-o adevărată normalitate, într-un echilibru, să aibă capacitatea de a se desprinde de jocul politic şi de a face din acea funcţie o reprezentare internaţională, cum ne-o dorim cu toţii”, a completat el.

Întrebat dacă Mircea Geoană ar putea fi preşedintele descris, Marcel Ciolacu a răspuns: „E posibil. Să vedem cine candidează”.

În schimb, premierul s-a arătat deranjat de faptul că Mircea Geoană, despre care spune că „e ferm convins” că va candida, se descrie ca independent.

„Sunt ferm convins că va candida. Nu suport ipocrizia. Nu suport jocul dublu de a vinde adevărul altfel decât e. După ce ai fost preşedintele unui partid, nu poţi să spui că eşti independent. De exemplu, domnul Ciucă nu mai este preşedintele PNL şi apoi să spună: «Domnule, ştiţi, sunt candidat independent la preşedinţie». Independent de cine?”, a afirmat Ciolacu.

Ciolacu, critic la adresa lui Geoană

El l-a mai criticat pe Geoană și pentru modul în care prezintă felul în care a ajuns secretar general adjunct al NATO.

„Ce nu mi-a plăcut deloc chiar a fost: «Domnule, ştiţi eu sunt pe persoană fizică la NATO». Cum adică? La acest nivel, dumneavoastră credeţi că nu s-a vorbit cu preşedintele Iohannis? Credeţi că nu s-a vorbit cu toate serviciile din România şi cu tot statul român? Cum să ajungi într-o asemenea funcţie fără să fii susţinut? E ceva de noaptea minţii, eu n-am auzit până acum o asemenea abordare”, a declarat Marcel Ciolacu.

La începutul lunii aprilie, Mircea Geoană susţinea că şi-a câştigat poziţia la NATO ”pe persoană fizică”.

„Eu am câştigat poziţia de la NATO pe nume propriu, pe persoană fizică pentru că sunt foarte bun la ceea ce fac şi pentru că lumea mă apreciează, că nu-ţi dă job-ul de pomană. Şi apropo, eu sunt primul din est care ocupa un job de conducere la vârful NATO”, spunea Mircea Geoană la Digi 24.

Această declarație a fost criticată vineri și de fostul președinte Traian Băsescu. „România nu a cerut niciodată funcția Secretar General Adjunct al NATO. Nu am cerut și nici nu am fost întrebați. Mai ales că această funcție revine prin tradiție Statelor Unite. Atunci, vă întreb eu, cine l-a pus pe Geoană acolo?! Pe cine reprezintă el?”, a spus Băsescu.

Fostul președinte spune că Mircea Geoană are mai multe probleme de credibilitate dacă ar candida pentru președinție amintind că acesta „a fost în anturaje dubioase” (n.r. scandalul grupului de la Monaco), scandalul ceasurilor primite cadou de la Marian Vanghelie, dar mai ales îl consideră că nu este loial statului român.