Aleksandar Jokic, un sârb care a luptat de partea rușilor în Ucraina, i s-a plâns președintelui Vladimir Putin că autoritățile ruse vor să îl expulzeze în Serbia, unde riscă 25 de ani de închisoare pentru activități de mercenariat, relatează Lenta.

Vladimir Putin alaturi de un grup de soldati rusi invitati la KremlinFoto: Gavriil Grigorov / AFP / Profimedia Images

Jokic afirmă că a luptat în unitatea militară „Cascade” și că nu a fost acceptat în alte unități după ce aceasta a fost desființată, motiv pentru care riscă acum expulzarea în Serbia. Unitatea de luptători a fost desființată, nu a fost acceptat în alta și i s-a refuzat cetățenia rusă.

„Am venit la Donețk când încă nu făcea parte din Federația Rusă. După ce m-am alăturat am încercat să obțin cetățenia”, a explicat el într-o înregistrare video publicată de canalul de Telegram „Mash”.

El spune că autoritățile ruse i-au respins de 4 ori solicitarea de a obține cetățenia din cauza „birocrației”. Mai exact, acesta susține că autoritățile ruse i-au respins cererile din cauza faptului că el s-a înrolat în forțele armate ale „Republicii Populare Donețk”, nu cele ale Rusiei.

Jokic a primit mai multe distincții din partea armatei ruse pentru eroismul său

Sârbul le-a trimis celor de la „Mash”, un canal rusesc de știri de pe Telegram, fotografii cu livretul său militar, care arată că el a participat la bătălia pentru Mariupol, primind după căderea orașului medalia „Pentru Eliberarea Mariupolului” acordată de ministerul rus al apărării.

Jokic a primit de asemenea medalia Crucea Sfântului Gheorghe în gradul 3 și 4 pentru participarea la luptele din direcția orașului Vuhledar din Donbas.

Sârbul îi cere președintelui Vladimir Putin în apelul său video să intervină pe lângă autorități pentru a-l ajuta să obțină cetățenia, precum și plățile restante pe care le are de încasat după desființarea unității în care a luptat.

El spune de asemenea că dorește să rămână în Rusia și amintește că în Serbia natală riscă până la 25 de ani de închisoare în baza legii care incriminează activitățile de mercenariat.

Un deputat de la Moscova dă asigurări că Rusia nu îl va „abandona” pe Jokic

Alexandru Khinshtein, un deputat influent al parlamentului rus, a declarat pentru Lenta că va lua legătura cu autoritatea pentru migrație din subordinea ministerului de interne de la Moscova pentru a încerca să soluționeze situația.

Potrivit acestuia, nu este normal ca lui Jokic să i se refuze cetățenia din moment ce „Republica Populară Donețk” face parte din Rusia - o referință la proclamația de anexare făcută de Putin în septembrie 2022.

„Nu avem dreptul să abandonăm oamenii aflați în necazuri care, riscându-și viața, ne apără țara. Sunt ai noștri și nu îi vom abandona”, a dat asigurări Khinstein, președintele Comisiei pentru Politica Informațională, Tehnologii Informaționale și Comunicații din Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus.

În luna ianuarie a acestui an lunetistul sârb Dejan Beric, cel mai cunoscut sârb care a luptat de partea rușilor în Ucraina, a atacat în termeni duri una dintre unitățile de elită ale armatei ruse, afirmând că își bate joc de voluntarii străini.

Urmărește ultimele evoluții din a 791-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.