La doi ani de la sesizarea Agentiei Nationale de Integritate cu privire la savarsirea infractiunii de conflict de interese in cazul edilului comunei Udesti Viorel Savel Botezatu, decizia Curtii de Apel Suceava a ramas nepusa in aplicare, primarul continuand sa isi exercite functia. Potrivit Raportului de evaluare oficial, intocmit de ANI in luna mai a anului 2012, Savel Viorel Botezatu a initiatiat in calitate de primar o serie de proiecte adoptate prin intermediul unor Hotarari ale Consiliului Local, pentru care a contractat serviciile de organizare si protocol oferite de firma SC UDESTEANA SRL, in cadrul careia, incepand cu luna iulie a anului 1991 detine si calitatea de asociat unic.

Viorel Savel BotezatuFoto: Captura YouTube

UPDATE 6: Viorel Savel Botezatu a fost destituit din functie la data de 26 ianuarie 2015.

UPDATE 5: Atributiile lui Viorel Savel Botezatu au fost deja preluate de viceprimarul de la Udesti.

UPDATE 4: Prefectul de Suceava a dispus incetarea mandatului de primar al lui Savel Botezatu. Edilul comunei Udesti se afla in arest, potrivit InformatiaTa. ro.

UPDATE 3: (4 decembrie): Primarul comunei sucevene Udesti, retinut de DNA pentru fraude cu fonduri europene. Potrivit unui comunicat al DNA, primarul este acuzat de prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor; tentativa si complicitate la aceasta infractiune; influentarea declaratiilor, santaj, potrivit Agerpres.

UPDATE 2: ANI a amendat Prefectul judetului Suceava cu 2000 lei pentru neaplicarea sanctiunii disciplinare

UPDATE 1: ANI a formulat plangere penala pentru neaplicarea sanctiunii

Totodata, in cadrul aceleiasi firme, sotia edilului din Udesti, Elena Botezatu, este administrator incepand cu 16.06.2008. Valoarea totala a serviciilor contractate se ridica la suma de 21.388,3 RON, primarul incalcand astfel regimul juridic privind conflictul de interese in materie administrativa.

Sesizarea ANI a Parcheului de pe langa Curtea de Apel Suceava privind savarsirea infractiunii de conflict de interese a avut ca scop anularea contractelor incheiate intre primaria din Udesti si firma SC UDESTEANA SRL, suspendarea din functie a primarului, aplicarea unor sanctiuni sau abateri disciplinare si a interdictiei de a mai ocupa functiile publice pentru o perioada de trei ani.

Cu toate acestea, in ciuda deciziei adoptate de Curtea de Apel Suceava care a constatat un conflict de interese evident in acest caz, intre sarcinile publice asumate de Viorel Savel Botezatu si interesele sale private, Prefectura judeului Suceava nu a aplicat inca nicio sanctiune.

Conform art. 253 indice 1 din Codul Penal al Romaniei, "conflictul de interese consta in indeplinirea, in exercitiul atributiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material (...) pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura".

Amintim ca in februarie 2014, CSM a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei cu privire la refuzul prefectului de Suceava, Florin Sinescu, de a pune in aplicare decizia Curtii si de a emite ordinul de incetare a mandatului primarului Viorel Savel Botezau, CSM, urmand sa se pronunte in acest caz.